Finanțe Stiri

Insolvente mai putine, pierderi mai mari

sept. 2, 2015 2 min

Insolvente mai putine, pierderi mai mari

Reading Time: 2 minute

Numarul insolventelor deschise in primul semestru a scazut cu aproximativ 57%, la 5.524 de proceduri, cele mai afectate domenii fiind textilele, constructiile si sectorul hotelurilor si restaurantelor, potrivit unei analize a Coface Romania.

„Analizand evolutia insolventelor observam un paradox fara precedent in Romania: desi numarul procedurilor de insolvente deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%. Astfel, putem afirma ca scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza. Valoarea instrumentelor de plata refuzate spre decontare a crescut cu 62% in primul semestru al anului curent, in timp ce valoarea medie a acestora este de 132.000 RON, de aproape zece ori mai mare decat nivelul inregistrat inainte de criza, respectiv 14.000 RON in anul 2008”, a declarat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, constructiile, HORECA, activitatile recreative si industria metalurgica raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active.

TOP 10 SECTOARE DIN PUNCTUL DE VEDERE AL NUMARULUI DE INSOLVENTE top insolvente

In ciuda scaderii puternice a numarului de insolvente,contractie este relevanta doar din punct de vedere statistic, deoarece impactul negativ propagat in economie este mai mare.

Aproximativ 98% din contractie se datoreaza scaderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 100.000 de euro. In acelasi timp, scaderea insolventelor este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul anterior).

Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 45 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere. In acelasi timp, numarul insolventelor deschise in primele sase luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro este de 329 de firme, nivel similar cu cel inregistrat in anul anterior.

Astfel, desi numarul insolventelor nou deschise in prima jumatate a anului curent a scazut la jumatate, impactul financiar generat in economie (estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active) este cu +163% mai mare, iar impactul social (estimat prin numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute) este in crestere cu +9%.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a scazut in perioada analizata in toate zonele tarii. Elementul surpriza este numarul de insolvente din Bucuresti, care scade cu -49%. Pe prima pozitie ramane zona de N-V, cu o scadere de -52%.

Analiza Coface a fost efectuata pe baza cazurilor nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: