Analize Stiri

Invatamantul dual sau profesional?

8 ian. 2015 < 1 min

Invatamantul dual sau profesional?

Reading Time: < 1 minut

Recenta introducere a unei forme suplimentare de invatamant profesional, cel dual, dupa doar 2 ani si jumatate de la reinstituirea invatamantului profesional ca atare va produce confuzie atat in randul agentilor economici, cat si in randul elevilor si al parintilor, afirma reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania). Declaratia se refera la introducerea invatamantului dual prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 94 din 29.12.2014, care prevede ca elevii din unele scoli profesionale sa incheie contracte de munca cu companiile, unde sa faca practica din timpul studiilor.

„De-a lungul timpului, ca voce unitara a investitorilor germani care au identificat o lipsa majora de personal calificat in Romania, am sustinut cu tarie introducerea unui sistem de invatamant profesional care sa asigure pe termen lung forta de munca bine calificata necesara pe piata muncii. Consideram insa ca introducerea invatamantului dual prin OUG 94/29.12.2014 incetineste dezvoltarea alerta de pana acum a unui invatamant profesional calitativ si sustenabil”, se arata intr-un comunicat al AHK Romania.

Reprezentantii investitorilor germani in Romania mai arata ca invatamantul profesional a inceput sa devina atractiv si sa trezeasca interes in randul tinerilor si al companiilor, dar introducerea invatamantului dual ca o forma de invatamant profesional care la prima vedere nu se deosebeste foarte mult de cel introdus la inceputul anului 2012 va face dificila pentru partile implicate intelegerea si alegerea dintre cele doua forme de invatamant. „De aceea consideram ca mentinerea invatamantului profesional introdus in 2012, cu modificarile ulterioare, ar trebui sa ramana unica forma de formare profesionala in cadrul invatamantului initial”, se mai arata in comunicatul citat.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), infiintata in septembrie 2002, numara in prezent peste 500 de firme membre si este cea mai mare camera de comert bilaterala din Romania.

Foto – Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: