Analize

Investesc deci supravietuiesc

7 mart. 2011 7 min

Investesc deci supravietuiesc

Reading Time: 7 minute

Ultimii doi ani au creat un nou comportament investitional, bazat pe prudenta, cumpatare si chiar scepticism. Dar oportunitatile de investitii nu au murit odata cu criza, dimpotriva.

 

Un glob de cristal ar putea rezolva foarte usor dilemele si asa am gasi raspunsul la intrebarea “Unde investim?”. Din pacate, nu detinem globul de cristal; in schimb, avem acces la surse de informatii si analisti de top. Peisajul investitional poate fi previzionat doar dintr-o analiza a ceea ce se intampla la nivel global si pe baza intuitiei pe care o are fiecare investitor. Pe de alta parte, orice predictie sau analiza poate ramane de multe ori fara un suport real, pentru ca actualul climat politic si economic global este intr-o permanenta schimbare si influenteaza dramatic bursele sau alte suporturi investitionale. Un exemplu recent in aceasta directie este situatia politica din tarile arabe, care a afectat pretul titeiului Brent, o referinta pentru bursa de la Londra, care la data scrierii acestui articol era de 104,6 dolari pe baril, un maxim al ultimilor doi ani si jumatate. Cresterea pretului a fost pusa pe seama escaladarii tensiunilor politice si a manifestatiilor din Libia, care ar  putea afecta livrarile de titei.

 

CINE NU RISCA…

Ultimii ani au redus si apetitul pentru risc al investitorilor, pentru ca prabusirea burselor a dus la pierderea de fonduri importante pentru cei care aveau apetenta pentru instrumente investitionale exotice. Din acest motiv, suntem intr-un punct in care orice investitor analizeaza cu mare prudenta unde isi va investi banii in acest an, dar si in anii ce urmeaza.

 

Situatia globala se reflecta si asupra Romaniei, unde investitorii gasesc mai rar surse de investit, date fiind aspectele negative care afecteaza climatul economic – o bursa destul de mica, fara prea multe companii vedeta, un climat politic destul de instabil, dar si impredictibilitate legislativa. Desigur, lucrurile nu sunt atat de negre, listarea Fondului Proprietatea a dus la o revitalizare a tranzactiilor bursiere si a mai redus din handicapul inregistrat pe bursa in ultimul an si jumatate. In acelasi timp, situatia macroeconomica a Romaniei se imbunatateste, potrivit ultimelor date, astfel ca am putea anticipa o crestere a investitiilor in urmatoarea  perioada.

 

Razvan Pasol, director general al societatii de servicii si investitii financiare Intercapital Invest, crede ca economia Romaniei incepe sa dea semne de iesire din criza anul acesta, chiar daca ele vor fi timide. “Perioada curenta imi aduce aminte de cea care a inceput cu anul 2000. Si atunci economia Romaniei a intrat pe o panta de consolidare, crestere si modernizare, chiar daca in primii ani ai perioadei respective efectele pentru persoane si pentru companii erau aproape insesizabile. Insa prin 2004-2005 efectele erau semnificative”, spune Pasol.

 

Aceeasi situatie se regaseste si pe piata de capital. Din anul 2000 a inceput revenirea bursei dupa criza de la sfarsitul anilor ’90, intr-un moment in care majoritatea investitorilor isi pierdusera increderea si interesul pentru investitiile in actiuni. In perioada de crestere care a urmat (2000-2007), indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti, BET, calculat ca o medie a preturilor celor mai importante actiuni listate, a crescut de 22 de ori. Pasol crede ca situatia actuala seamana cu cea de la inceputul anilor 2000 pentru actiunile listate la bursa. Si acum bursa isi revine dintr-o criza majora, iar interesul pentru investitiile in actiuni este scazut, mai ales ca tranzactiile au valori scazute. “Insa, asa cum cred ca economia isi va reveni in anii urmatori (incepand cu 2011), tot asa si preturile actiunilor listate la bursa pot reveni pe crestere incepand de anul acesta”, mai spune Razvan Pasol.

 

ACTIUNE PE ACTIUNI

Semnele bune se vad la sfarsitul anului. Trimestrul al patrulea al lui 2010 a adus o crestere neasteptata a economiei Romaniei, respectiv de 0,1% fata de trimestrul al treilea; per ansamblu insa, in 2010, economia a ramas in recesiune. Anul 2011 are premisele pentru a inregistra o dinamica pozitiva, estimate la 1,2% – 1,8%, iar increderea mediului de afaceri si a analistilor incepe sa se reconstruiasca. Conform indicelui ZEW, realizat de Centrul European pentru Cercetare Economica, perceptia in privinta perspectivelor economiei Romaniei s-a imbunatatit, indicatorul respectiv marcand o crestere de 3,6 puncte. Romania se plaseaza astfel din punctul de vedere al increderii analistilor pe locul patru in regiune, in urma Cehiei, Poloniei si Croatiei, dar inaintea Austriei, Ungariei si Slovaciei. Masura situatiei curente a cunoscut un salt de 12,2 puncte, dar ramane intr-o zona negativa, la -37,8 puncte.

 

Date fiind premisele, investitorii au toate motivele sa isi indrepte atentia spre Romania si spre perspectivele de aici. Razvan Pasol recomanda investitorilor ca la momentul actual sa mizeze pe actiunile listate: “In functie de experienta si apetitul pentru risc al fiecaruia, as plasa intre 30 si 40% din economiile disponibile in actiuni (diferenta poate fi pastrata la banca sau intr-un fond monetar). In timp, si daca evolutiile pozitive se confirma, ponderea actiunilor va creste”. Ca actiuni specifice, specialistul le recomanda pe cele mai importante pe bursa, adica BRD-Groupe Société Générale, Petrom, Transgaz si Transelectrica (societati preferate de investitorii institutionali) si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) impreuna cu recent listatul Fond Proprietatea, tranzactionate cu discounturi foarte mari fata de valoarea activelor nete.

 

In principiu, la momentul actual, pentru Romania, bursa ramane unul dintre principalele canale de investitie pentru 2011, opinie impartasita de multi specialisti. Chiar daca pe termen scurt actiunile au scazut sub presiunile climatului actual, pe termen lung investitia in actiuni aduce intotdeauna randamente mai bune decat plasamentele bancare sau decat alte tipuri de investitii cu riscuri reduse. Cel mai important element il reprezinta identificarea si evitarea crizelor. In acest moment, pietele de capital tocmai isi revin dupa o criza importanta. In aceste conditii, intrebarea corecta este: cand ar trebui sa cumparam actiuni?

 

Oficialul de la SSIF Intercapital Invest nu recomanda agresivitate, ci prudenta. “Investitorii vor plasa numai o parte din economiile disponibile in actiuni, asteptand o confirmare a cresterilor, si vor masura perioada investitiei in trimestre si ani, nu in zile sau saptamani”, spune Razvan Pasol. Adica exact contrariul a ceea ce faceau in perioada de boom economic.

 

Prudenta este intr-adevar cuvantul cheie, pentru ca cei care stiu sa astepte pot inregistra randamente frumoase ale actiunilor tranzactionate pe bursa de la Bucuresti. Razvan Pasol se asteapta la o crestere medie de 30-35% a preturilor actiunilor anul acesta. In prezent, deja indicele principal al bursei inregistreaza +7% fata de 31 decembrie 2010, adica un randament comparabil cu dobanzile bancare in mai putin de doua luni.

 

METALE CU STRALUCIRE DE PROFIT

Pietele de capital raman unele dintre cele mai atractive mijloace investitionale, indiferent ca vorbim de Romania sau de alte tari. Cu toate acestea, exista si alte zone spre care cei interesati se pot indrepta, in functie de obiectivele investitionale. Vedete in acest sens sunt metalele pretioase, aurul si argintul, care au in prezent o perspectiva certa de crestere pe pietele internationale pe termen scurt, mediu si lung, pe baza a doua  elemente: tendintele inflationiste din marile economii ale lumii si situatia tensionata pe plan politic, social si economic din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu, cu perspective de agravare (Egipt, Libia, Tunisia, Iran, Liban, Yemen, Siria, Iordania, Algeria, Bahrein). “Pretul metalului galben a sarit, in saptamina 13-20 februarie 2011, pana la 1.388 $/uncie. Argintul a crescut la 32,8 $/uncie, pret record din martie 1980. Cel mai recent sondaj realizat de Bloomberg in randul traderilor, analistilor si investitorilor din SUA arata ca pretul aurului va creste si in saptamana 21-28 februarie”, spune Dragos Tanase, director general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

 

In 2010, pretul aurului a crescut pentru al zecelea an consecutiv, fapt fara precedent pe pietele internationale de marfuri sau actiuni. In acest context, pe termen scurt, este posibila o stabilizare a pretului in jurul cotei de 1.400 $/uncie. Pe termen mediu si lung, aurul va pastra un ritm de crestere sustinut, analistii vorbind de 1.600 $/uncie. In plus, contextul global face ca aceste directii sa se confirme. Saptamana trecuta, la reuniunea G20 de la Paris, a devenit clar ca puterile economice mondiale nu vor ajunge curand la un compromis si ca “razboiul valutelor” va continua. Asta inseamna ca marile puteri vor continua sa-si devalorizeze monedele pentru a castiga in planul competitivitatii, in special la exporturi. Mai mult, statele emergente vor continua sa se dezvolte intr-un ritm sustinut, iar cererea pentru aur ca materie prima in industrie si manufacturi va creste. Daca statele emergente vor folosi si calea devalorizarii propriilor monede, va creste, in paralel, si cererea pentru aur ca refugiu investitional.

 

De exemplu, India, unul dintre membrii grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), a atins in 2010 o cota de 25% din cererea mondiala de aur si de 20% din piata mondiala a bijuteriilor de aur. Consumul mondial de aur a avansat cu 11% in trimestrul patru al lui 2010, la 955,5 tone. “La inceputul anului 2009, pretul aurului era sub 900 $/uncie. In ultimii zece ani, pretul a crescut de peste patru ori. Pe bursele regionale sau internationale, investitorii pot gasi instrumente financiare legate de aur sau actiuni ale companiilor miniere. De asemenea, este o optiune cumpararea de aur sub forma de lingouri sau monede”, mai spune Dragos Tanase.

 

HRANA PENTRU INVESTITII

In categoria marfurilor care pot fi folosite in strategiile investitionale se numara si porumbul, graul, orezul sau alte cereale. Un semn ca pe termen mediu pretul porumbului ar putea sa creasca este atingerea minimului ultimilor 37 de ani la nivel mondial la stocurile de porumb, avand in vedere ca oferta nu acopera cererea. Revoltele din ultima vreme au avut la baza si cresterea preturilor alimentelor. Preturile cerealelor au urcat luna aceasta pe bursa din Chicago la cel mai ridicat nivel de dupa 2008. Cotatia porumbului a crescut cu 95% anul trecut, iar cea a graului a avansat cu 71%.

 

Cotatiile cerealelor nu sunt singurele care s-au majorat. Pretul zaharului a urcat luna aceasta la maximul ultimilor 30 de ani pe bursa de la New York. Cotatia bumbacului s-a dublat anul trecut, iar in aceasta luna a atins cel mai ridicat nivel din istorie. Din acest motiv, mixul de instrumente ales de un investitor in strategia sa depinde de sumele de care dispune, aversiunea la risc, informatii si inspiratie. Prin urmare, strategia de baza pe care specialistii o vad este o detinere de 30-40% in cele mai importante actiuni listate la burse, urmata de o crestere progresiva daca performantele pozitive se confirma. Restul poate fi detinerea de aur sau argint si alte marfuri, precum porumbul, graul sau bumbacul.

 

Alte surse de investitii mai pot fi fondurile mutuale, fondurile de investitii sau companiile de carduri de credit. Spre deosebire de anii trecuti, dobanzile bancare nu mai sunt atat de attractive pentru investitii ca urmare a dificultatilor inregistrate de mediul bancar global, dar si de inasprirea legislatiei si a controlului in domeniu. O alta sursa de investitii pot fi certificatele de depozit sau titlurile de stat emise de tari emergente, care pot constitui o sursa de profit pe termen mediu si lung, avand in vedere ca, odata cu revenirea economiei la nivel global, aceste economii vor avea un ritm accelerat.

 

***

PROMO
MANAGEMENT360. Conferinta despre strategii si eficienta in management
PR AND THE WEB. Forum despre PR2.0 si comunicare digitala
TOP SOCIAL BRANDS. Strategiile de social media ale marilor branduri

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: