Analize

Investițiile companiilor gigant

Reading Time: 4 minute

Cum rămâne o companie în top? Prin inovație, eficientizarea la maximum a proceselor de business și extindere pe noi piețe. Dar toate acestea presupun investiții masive. Giganții tech au învățat lecția și au prevăzute pentru 2018 investiții de zeci de miliarde de dolari.

Când ai venituri anuale de 178 de miliarde de dolari și vrei să crești, trebuie să urmezi o regulă de business de bază: ca să câștigi bani, trebuie să cheltuiești bani. Așa s-a gândit și Amazon, căci ea a obținut performanța de mai sus în 2017, iar pentru acest an a prevăzut investiții în cercetare-dezvoltare (R&D) de 26 de miliarde de dolari, respectiv 28 de miliarde de dolari în investiții/cheltuieli de capital (capex). Amazon se află în fruntea clasamentului global al investitorilor, în condițiile în care compania de cercetare Jefferies estimează pentru 2018 o creștere cu 47% a cheltuielilor de capital și cu 24% a investițiilor în R&D.

Astfel de investiții au devenit cruciale pentru companii în general, dar mai ales pentru cele din domeniul tehnologiei, în condițiile în care ritmul schimbărilor este amețitor și nu-ți permiți să fii simplu follower, ci trebuie să creezi tendințe ca să fii lider pe segmentele pe care activezi. Desigur, investițiile uriașe nu garantează succesul, dar giganții nu-și permit să stea pe loc. Cheltuielile globale în domeniul IT vor depăși 3.700 de miliarde de dolari în 2018, în creștere cu 4,5% față de anul trecut, potrivit estimărilor Gartner. Mare parte din creștere este asigurată de investițiile în software de gestionare a afacerilor, care vor crește cu 9,5%, până la 421 de miliarde de dolari. Dacă excludem partea de consumer, piața globală de tehnologie pentru companii și zona guvernamentală va crește cu 5,1% în acest an și cu 4,7% în 2019, potrivit Forrester.

După Amazon, marii investitori din sectorul tech în acest an sunt Alphabet (compania-mamă a Google), cu cheltuieli de capital de 23 de miliarde de dolari și investiții în R&D de 21 de miliarde de dolari, Facebook și Apple, fiecare cu câte 15 miliarde de dolari cheltuieli de capital și sume ceva mai mici pentru R&D, în condițiile în care anul trecut Apple a investit 10 miliarde de dolari în cercetare-dezvoltare, iar Facebook “doar” vreo 6 miliarde de dolari. În total, zece giganți tech vor investi 100 de miliarde de dolari în R&D în 2018 și au alocată o sumă similară cheltuielilor de capital. Lista mai cuprinde Microsoft, Oracle, Netflix, Bookings Holdings, Adobe și Salesforce, pe lângă Amazon, Google, Apple și Facebook.

Investiții importante sunt așteptate pe partea de cloud computing, mai ales pe partea de cloud public. Aici, Google și Amazon vor investi fiecare mai mult decât dublu față de Microsoft și de zece ori mai mult decât Oracle. Potrivit Gartner, investițiile în sectorul IT per total și-au revenit în 2017 și vor înregistra creșteri continue în anii următori, în ciuda elementelor imprevizibile, cum ar fi impactul Brexitului, fluctuațiile de curs valutar și o posibilă recesiune globală. “Proiectele de digitalizare, blockchainul, Internet of Things, trecerea de la big data la machine learning și inteligență artificială vor continua să fie motoarele creșterii”, arată John-David Lovelock, vicepreședinte pentru cercetare la Gartner.

Bătălia pe bugetele IT

Am vorbit deja despre creșterea din piața de software pentru business, iar analiza Gartner punctează mutarea bugetelor tot mai mult către zona de Software as a Service (SaaS), tendință remarcată deja de câțiva ani și întărită de faptul că însuși gigantul Microsoft și-a schimbat radical modelul de business către această paradigmă. Sistemele de management financiar, de gestionare a capitalului uman și aplicațiile de analiză vor exploda în anii care vin și vor atrage investiții pe măsură.

Zona de dispozitive tech va crește cu 5,6% în 2018, după o creștere similară anul trecut. Telefoanele mobile vor crește ușor în termeni valorici, în special ca urmare a prețurilor tot mai mari. Impactul iPhone 8 și iPhone X nu a fost major în 2017, dar livrările de dispozitive cu iOS vor crește cu 9,1% în acest an. Piața de PC-uri va stagna, deși migrarea către Windows 10 va aduce creșteri pe piețele din China, America Latină și Europa de Est, potrivit estimărilor Gartner.

„Analizând principale­le motoare ale creșterii inves­tițiilor în următorii ani, Gartner estimează că există oportunități de new business de 2.900 de miliarde de dolari în zona de inteligență artificială până în 2021, care vor aduce câștiguri de productivitate de 6,2 miliarde de ore de muncă”, subliniază John-David Lovelock. Pentru a putea fructifica potențialul acestei piețe, va fi nevoie de investiții serioase, însă randamentul acestora va fi mult mai mare și se va reflecta rapid în creșterea veniturilor, potrivit analizei Gartner. Toată această nebunie a investițiilor în tehnologie va pune o presiune uriașă asupra forței de muncă. Profesioniștii IT vor fi o marfă tot mai căutată, iar cei care se ocupă de achiziții de tehnologie în cadrul companiilor vor fi asaltați de oferte din partea vendorilor de tot felul.

Investițiile în cercetare-dezvoltare au explodat, conform raportului “EU R&D Scoreboard”, realizat de Comisia Europeană, care ia în considerare primele 2.500 de companii după cifra investită în R&D. Raportul arată că investițiile realizate de aceste companii în cercetare-dezvoltare au fost de peste 741 de miliarde de euro, reprezentând circa 90% din total. Studiul include companii din 43 de țări, 39% fiind din SUA, 26% din Uniunea Europeană, 14% din Japonia și 8% din China. Din zona de tehnologie, cei mai mari investitori în cercetare-dezvoltare în 2017 au fost Alphabet (Google), Microsoft și Samsung, toți cu peste 12 miliarde de euro investiți fiecare.

Gabriel Barliga

Recent Posts

A doua ediție a Festivalului Suflet de România ne aduce aproape de tot ce ne face bine, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România, evenimentul…

17 ore ago

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024

Virgil a condus operațiunile fondului de pensii din anul 2019, iar anterior a avut diverse roluri de coordonare a echipelor…

2 zile ago

Statistică Eurostat: România are prețuri mai mici pentru energie

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici…

2 zile ago

Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara discuțiilor publice privind tranziția energetică. Ele au nevoie de sprijin mai mare…

2 zile ago

AQUILA a finalizat preluarea Parmafood. A doua achiziție din acest an

AQUILA (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România…

2 zile ago

Internet pentru zonele rurale prin PNRR. Proiect de 94 de milioane de euro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…

2 zile ago