Interviuri

Ioana Petrea, RightFIT:„Recomand tinerilor să experimenteze joburi temporare pe perioada studenției, chiar dacă acestea nu sunt exact în domeniul în care doresc să profeseze”

24 iul. 2023 5 min

Ioana Petrea, RightFIT:„Recomand tinerilor să experimenteze joburi temporare pe perioada studenției, chiar dacă acestea nu sunt exact în domeniul în care doresc să profeseze”

Reading Time: 5 minute

Ioana Petrea, Managing Partner la RightFIT HR ne-a vorbit despre cum arată piața muncii pe perioada verii, care sunt principalele schimbări care apar, dar și despre importanța experienței dobândite de tineri în joburile sezoniere.  

Cum arată piața muncii în România pe perioada verii? Care sunt principalele caracteristici ale acesteia?

Pe perioada verii, atât cererea, cât și oferta sunt în crestere, dar au anumite particularități. Forța de muncă disponibilă (oferta) provine din anumite domenii sau sectoare de activitate specifice, în special HoReCa sau sunt persoane fără experiență, tinerii absolvenți și studenții.

Angajatorii (cererea) caută resurse de muncă disponibile doar pentru o perioadă determinată și doresc începerea imediată a colaborării. Aceste repere sunt stabilite în special de deschiderea sezonului estival în luna iunie și închiderea acestuia în septembrie, perioadă care se suprapune cu vacanța de vară a studenților.

Din punct de vedere geografic, locurile de muncă sunt concentrate pe litoral sau în zonele montane cu pensiuni și restaurante. În egală măsură, angajatorii din anumite industrii, în special tot de HoReCa vorbim, sunt mai deschiși către angajări sezoniere tocmai pentru că vor să valorifice perioada vacanței, dar care în timpul anului nu caută astfel de colaborări.

Care sunt cele mai căutate joburi sezoniere și în ce domenii sunt acestea?

Așa cum am anticipat deja, cele mai căutate joburi sunt în special în domeniul HoReCa (barmani, ospătari, picoli, bucătari, barista, vânzători în patiserii, recepționeri hotel, personal pentru curățenie și întreținere facilități de cazare), dar și în construcții, reamenajări interioare sau șantiere. Dacă pentru industria HoReCa am explicat această creștere de cerere și ofertă prin sezonul estival și vacanța studențească, în construcții, perioada verii este cea mai favorabilă pentru efectuarea lucrărilor specifice acestei industrii.

Concluzionând, industriile în care se fac angajări sezoniere pe perioada verii sunt HoReCa și construcțiile, unde se caută angajați cu calificare minimă sau foarte specifică, în general cu studii medii.

Unul dintre cele mai active domenii pe perioada verii este HoReCa, un domeniu lovit puternic de perioada de pandemie. Cum vedeți evoluția domeniului din punct de vedere al recrutărilor?

Nu cred că pandemia mai are astăzi vreun impact asupra acestei industrii. Acesta a fost vizibil exclusiv în perioada pandemiei, în 2020 și a avut efecte și în 2021, când piața s-a rearanjat, în funcție de câți competitori au mai rămas pe piață. Acum impactul îl au alte elemente, specifice activității, precum salariile din piață, flexibilitatea orară, imposibilitatea de a lucra în sistem hibrid, nevoia de a lucra în weekend sau până seara, târziu. Oamenii au început să migreze către alte industrii, din aceste motive. Observăm în piață un trend general de echilibru între viața personală și cea profesională, la toate grupele de vârstă, inclusiv la tineri. În acestă situație, consider că soluția este fie un pachet salarial foarte ofertant, fie reorganizarea programului de lucru, respectiv împărțirea unei ture de 12h în două a câte 6h fiecare.

Care sunt particularitățile joburilor sezoniere?

Există mai multe tipuri de relații de muncă ce se pot realiza pe perioada verii: stagiul de practică pentru studenți (obigatoriu prin programa școlară, neplătit), internship (perioada determinată, dar plătit), contract pe perioadă determinată pentru litoral și pensiuni montane.

Stagiul de practică este un program de desfășurare a unor activități lucrative de către elevi sau studenți în cadrul unor firme cu profil similar domeniului lor de studiu. Acesta are ca scop integrarea treptată pe piața muncii a tinerilor, prin pregătire specifică, dar și prin interacțiunea cu cerințele angajatorilor și nevoile pieței. Activitatea este supravegheată de către un cadru didactic și face parte din programa școlară, elevul sau studentul obținând o notă, ca la orice altă materie studiată.

Ioana Petrea 2

Stagiul de internship este o etapă suplimentară, iar la acesta participă doar studenții care doresc să dobândească experiență într-un anumit domeniu. Este similar cu procesul de recrutare de personal permanent: candidații depun CV-uri, se face o selecție în funcție de nevoi și abilități, iar monitorizarea activității este făcută doar de cineva din cadrul firmei respective. Serviciile prestate sunt remunerate conform legislației specifice acestui raport de muncă, iar la finalul perioadei, compania și angajatul pot decide permanentizarea contractului, dacă există dorința de a continua și post deschis în cadrul companiei.

Specific, pentru job-urile sezoniere pe care le-am prezentat anterior, din HoReCa în special, relațiile de muncă prezintă câteva particularități, impuse aproape exclusiv de perioada foarte scurtă pe care se poate derula colaborarea. Vorbim aici de contract pentru trei, maxim patru luni. Astfel, relația de muncă este stabilită pe o perioadă clar determinată, fără posibilitate de prelungire, această limită fiind impusă nu de angajator, ci de închiderea sezonului. Spre deosebire de situația generală, unde începerea contractului se poate face la 30 – 40 de zile după semnare, deoarece angajatul are nevoie de o perioadă de preaviz pentru locul de muncă anterior, în cazul joburilor sezoniere începerea colaborării se face de obicei imediat, în special în timpul sezonului, dacă se înlocuiește un angajat care a renunțat.

Deși este posibil ca angajatorul să aibă în politica sa să dezvolte profesional angajații, perioada scurtă de interacțiune nu îi permite să facă acest lucru în aceeași măsură în care o face cu angajații permanenți, prin urmare nu poate aplica integral planul de loializare sau alte instrumente specifice de retenție de personal. Astfel că, negocierea salarială se face în special, dar fără a ne limita la, pe baza salariului net și a condițiilor de lucru (poziționarea locului de muncă, oferirea de cazare sau alte beneficii de masă, program în ture mai mici de 12h etc.). În plus, natura serviciilor ce trebuie prestate presupune lucrul exclusiv la sediul angajatorului, respectiv în unitatea de cazare sau alimentație publică pentru care se face angajarea, iar programul nu poate fi unul flexibil, ci în funcție de nevoile pieței.

Cât de relevantă este experiența dobândită în joburi sezoniere de tineri care studiază și vor să profeseze în domenii diferite?

Piața muncii este foarte competitivă, clienții au devenit din ce în ce mai exigenți, mediul de afaceri este relativ imprevizibil din cauza modficărilor de legislație și implicit nevoile angajatorilor reflectă aceste caracteristici. Practic, angajatorii caută oameni care se pot adapta ușor acestor schimbări, astfel încât, la finalul zilei clienții să fie mulțumiți de servicii și colaborarea să se desfășoare productiv și eficient. Este mare nevoie de calificare și experiză, dar atât pentru joburile de management, cât și pentru cele de început e carieră, flexibilitatea, adaptabilitatea, disciplina și responsabilitatea rămân elemente cheie pentru profilul unui angajat dorit pe piața muncii.

În cazul joburilor sezoniere, chiar dacă experiența dobândită nu este relevantă strict din punctul de vedere al cunoștințelor tehnice acumulate, este importantă disciplina pe care salariatul o învață într-un mediu de lucru nou, felul în care se adaptează la program, la echipă, la interacțiunea cu mediul extern al companiei. Pentru angajatorii care pun accent pe profilul angajatului și potențialul acestuia și nu neapărat pe cunoștintele specifice (ex programare) orice experientă de muncă anterioară arată voință, adaptabilitate, energie și dorința de dezvoltare – este cineva care face mai mult decât majoritatea din categoria sa, iar angajatorii caută oameni competitivi, care vor să se implice și să se dezvolte.

Recomand tinerilor să experimenteze joburi temporare pe perioada studenției, chiar dacă acestea nu sunt exact în domeniul în care doresc să profeseze ulterior. Pentru ei, această experiență va fi de ajutor în procesul de formare și autocunoaștere. Vor putea înțelege ce își doresc cu adevărat, la ce tip de interacțiuni sociale se adaptează și pot chiar descoperi noi oportunități de carieră, venind în contact cu structuri și joburi pe care poate nici nu le cunoșteau, chiar dacă nu în mod direct. Pot astfel să își creeze noi contacte și oportunități, pot să descopere mentori și chiar să lege prietenii.

Din experiența mea cu angajatorii, am observat că aceștia apreciază mai mult un cadidat fără experiență în domeniul respectiv, dar care a avut pe perioada verii contracte de muncă sezoniere în alte industrii, versus un alt candidat, tot fără experiență, dar care nici nu a arătat vreun interes pentru piața muncii. Este important să existe un echilibru între studiu, relaxare și muncă, însă cred că tinerii pot avea o studenție frumoasă și memorabilă și dacă pe timpul verii au un job sezonier sau part time.

Array

Articole pe aceeași temă: