Opinii Business

Ionuț Bălan: Cu toată viteza înainte, spre trecut!

13 oct. 2023 3 min

Ionuț Bălan: Cu toată viteza înainte, spre trecut!

Reading Time: 3 minute

Epistemologii nu prea au anticipat că societățile pot merge și înapoi. Ei au apreciat că drumul e mereu înainte, cu pași mai mari sau mai mici. Așa să fie?

de Ionuț Bălan

Elvis Presley, cel mai bine vândut artist solo al tuturor timpurilor – a devenit celebru într-o perioadă în care capitalismul părea indestructibil – era perfect conștient că antidepresivele îl pot ucide, a dat de înțeles Priscilla, fosta lui soție. Iată un exemplu tipic de disonanță cognitivă. Conceptul, teoretizat de Leon Festinger, arată că aceeași persoană poate avea două opinii contrare. Știu că nu fac bine, dar continu să beau băuturi tari și să fumez mult, iar apoi mă liniștesc cu zicerea că de ceva tot trebuie să mor…

Să trecem însă de la Festinger la Benjamin Franklin. Potrivit acestuia oamenii tind să ceară ajutor de la persoane la care au mai apelat. Probabil că relația inițială s-a stabilit pe bază de ceva empatie, însă ceea ce se va fi urmat sigur generează dependență.

Ion Iliescu, de pildă, nu și-a eliminat „colegii” după Revoluție, chit că inițial li s-a pus eticheta de ceaușiști. Cei cu „origine sănătoasă” și studii la Academia Ștefan Gheorghiu au rămas „de încredere” și lor li s-a dat pe mână economia capitalistă, deși au acceptat ca politicul să dicteze mai departe economicului ca-n comunism. Au continuat să conteze ochii frumoși la privatizare, nu relațiile de piață. Cu riscul de a fi menținută linia feudală „simpatică”, nu una meritocrato-capitalistă, iar analiștii economici au ținut să-și mulțumească stăpânul politic până în zilele noastre.

Așadar, deși în România era evident că fără piață și restructurare, precum în Polonia, investițiile străine nu vor furniza capitalul necesar pentru a avea o economie de piață autentică, businessul a continuat să se facă „în famiglie”. În ciuda a ceea ce avertiza economistul peruvian Hernando de Soto Polar: când drepturile de proprietate nu sunt bine definite, activele nu pot fi transformate în capital, nu pot fi tranzacționate decât într-un cerc restrâns, unde toți oamenii se cunosc, nu pot fi utilizate drept colateral pentru împrumuturi ori ca participație într-o investiție. Iată cum statele întrețin relațiile mafiote sau cum respectivele raporturi iau statele ostatice, e cam același lucru…

Ca să revin la disonanța cognitivă, se poate întâmpla ca simpatia să așeze la masă două persoane care să facă afaceri în regulă o bună perioadă de timp, dar e și posibil, când doar hazardul e la mijloc, ca grupuri restrânse ce încearcă să realizeze uniuni pentru a-și conserva resursele, averile, să degenereze genetic. La fel și societățile ce suferă de pe urma unui număr redus de tranzacții produse pe piețe, de relații/evenimente!

Și pentru a continua analiza în această cheie, simptomatic e și parcursul celor dezvoltați și bogați, nu doar al nostru, al celor în curs de dezvoltare, de care zicea De Soto că atunci când restrângem forțele pieței nu creăm capital. Biden vs Reagan, Macron vs Chirac, Sunak vs Thatcher. Cum vi se par aceste comparații? Epistemologii nu prea au anticipat că societățile pot merge și înapoi. Ei au apreciat că drumul e mereu înainte, cu pași mai mari sau mai mici.

Acest lucru se produce fiindcă paradigma s-a raportat la Popper, dacă ar fi fost privit cu mai mare încredere Kuhn, aberații precum dobânzi negative ori chiar patrimonii de acest fel nu ar fi luat pe nimeni prin surprindere. Mai în detaliu, Popper a arătat tot înainte, Kuhn a sugerat că ar putea exista salturi, ceea ce nu e musai să ducă lucrurile în față. Și Taleb atrage atenția că natura face salturi, nu funcționează liniar. Ceea ce numim salt calitativ se poate produce doar pe seama meritocrației, parcă e mai bine „plasat” Kuhn față de Popper!

Ionuț Bălan este jurnalist independent, fost redactor-șef al revistei “Finanțiștii”, publicist la “Jurnalul Național”, “Săptămâna financiară”, “Piața financiară”, “Curentul”, “Bursa”, “Evenimentul zilei”. Mai multe materiale de același autor găsiți pe www.bloguluibalan.ro.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 377 (10 octombrie – 6 noiembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: