Opinii Sustenabilitate

Ionuț Georgescu, FEPRA: România pe drumul sustenabilității

3 apr. 2024 4 min

Ionuț Georgescu, FEPRA: România pe drumul sustenabilității

Reading Time: 4 minute

Tranziția către economia circulară va trebui accelerată, ținând cont de noile realități de mediu, iar guvernele trebuie să ia măsuri urgente pentru a încuraja reducerea cantităților de deșeuri și reutilizarea continuă a materiilor prime deja exploatate.

de Ionuț Georgescu

Raportul ONU pentru dezvoltare durabilă, publicat în 2023, arată că consumul intern global de materiale, însemnând cantitatea de materii prime utilizată direct pentru procesele de producție dintr-o țară, a crescut cu 66%, între anii 2000 și 2019, și s-a triplat față de anii 1970.

Prin continuarea consumului în același ritm, resursele naturale neregenerabile se vor epuiza mult mai devreme decât a fost inițial estimat, iar pentru a susține stilul de viață de astăzi, pentru o populație de 9,8 miliarde, așa cum este așteptat în 2050, ar fi necesare resursele a trei planete. Pornind de la această premisă, se impune nevoia ca statele, în special cele dezvoltate, să ia măsuri urgente, care să încurajeze reducerea cantităților de deșeuri și reutilizarea continuă a materiilor prime deja exploatate. Practic, tranziția către economia circulară, către care țările se îndreaptă deja de câțiva ani, va trebui accelerată, ținând cont de noile realități de mediu.

Un procent important din deșeurile solide generate la nivel global este reprezentat de ambalajele produselor de consum. Un raport emis de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în anul 2022 arată că 35% din totalul plasticului produs este destinat ambalajelor, din care 52% celor de unică folosință. Astfel, reutilizarea și reciclarea ambalajelor a devenit una dintre principalele preocupări ale companiilor și statelor, în susținerea eforturilor de implementare a principiilor circularității.

În România, în fiecare an, sunt puse pe piață nu mai puțin de 2,4 milioane de tone de ambalaje, cele mai multe fiind din hârtie/ carton, lemn, plastic, sticlă și metal. În acord cu principiile economiei circulare, statul a impus tuturor producătorilor care comercializează produse ambalate să finanțeze, la finalul ciclului de viață, colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, pentru a evita ca acestea să ajungă, în cea mai mare parte, în depozitele de deșeuri. Astfel, anual, fiecare dintre aceste companii are obligația de a îndeplini ținte de reciclare și valorificare pentru toate tipurile de deșeuri de ambalaje, într-un procent impus de lege. Pentru anul 2023, țintele per material au fost, în raport cu totalul cantității introduse pe piață, de 65% pentru hârtie și carton, 35% pentru mase plastice, 65% pentru sticlă, 60% pentru metal, 30% pentru aluminiu și 20% pentru lemn. Pentru a asigura atingerea acestor ținte impuse, statul a creat și cadrul pentru dezvoltarea unui sistem de responsabilitate extinsă. Practic, o terță parte preia responsabilitatea de reciclare și valorificare a producătorului și o îndeplinește, în numele acestuia.

FEPRA EPR este unul dintre așa-numitele OIREP-uri, organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, îndeplinind în siguranță țintele pentru peste 1.000 de clienți, printre care unii dintre cei mai mari retaileri și producători prezenți în România. Parte din grupul FEPRA, compania se află, conform rezultatelor înregistrate în 2023, în topul celor mai mari organizații de acest tip.

În anul care tocmai s-a încheiat, FEPRA EPR a preluat responsabilitatea pentru nu mai puțin de 167.000 tone de ambalaje, din care a reciclat și valorificat peste 109.000 tone, adică o rată de 65,40%, depășind țintele impuse. Atingerea acestor rezultate reprezintă însă nu doar îndeplinirea unor obligații de mediu și o contribuție activă în economia circulară, prin finanțarea colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje și reintroducerea acestora în circuitul economic ca materie primă secundară a fulgilor de PET sau a culetelor de sticlă, dar și scutirea de obligații suplimentare de plată către AFM pentru toți agenții economici care au ales să-și transfere această responsabilitate.

Pentru anii următori însă, în condițiile în care normele legale impun o creștere a procentului de ambalaje colectate și valorificate, până la dublarea țintelor în unele cazuri, compania implementează deja măsuri de eficientizare a activității prin transparentizare și digitalizare, astfel încât să continue să își mențină nivelul de îndeplinire a obligațiilor la 100% și promisiunea de risc zero pentru producătorii și importatorii de produse ambalate. Conform țintelor impuse la nivel european, în anul 2030 FEPRA și celelalte OIREP-uri vor fi nevoite să recicleze, în numele clienților, 85% din ambalajele din hârtie și carton, 55% din cele fabricate din mase plastice, 75% din sticlă, 80% din metal, 60% din aluminiu și 30% din lemn.

Susținerea companiilor din țara noastră în îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate și reducerea impactului negativ asupra mediului depășește, însă, implementarea responsabilității extinse a producătorului. Astfel, în cei 10 ani de activitate, grupul FEPRA a reușit să dezvolte un întreg sistem centrat pe soluții de circularitate și economie verde, prin activități de colectare, reciclare și consultanță de mediu, dar și printr-o implicare activă în sprijinirea autorităților pentru dezvoltarea mecanismelor care să susțină o gestionare mai inteligentă a deșeurilor.

După ce a reușit să își mențină, pentru mai mulți ani la rând, statutul de pionier al industriei prin implementarea de instrumente digitale, care asigură trasabilitatea completă a deșeurilor, și prin transparentizarea completă a proceselor, odată cu introducerea auditurilor trimestriale, în 2023, grupul FEPRA a dat startul celui mai amplu proiect din sfera economiei circulare din țara noastră.

În curând, România va beneficia de primul parc dedicat în totalitate economiei verzi. Odată cu dezvoltarea proiectului, grupul plănuiește și o extindere a capabilităților, cu o serie de servicii care să contribuie la o abordare mai sustenabilă a procesului de gestionare a deșeurilor. Astfel, pe lângă activitățile de colectare și reciclare deșeuri de ambalaje, parcul de economie circulară va găzdui și servicii de reparare a echipamentelor electrice și electronice, soluții de reutilizare, dar și de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări, a deșeurilor voluminoase, periculoase și textile.

Deși a preluat pe deplin rolul de catalizator în implementarea principiilor circularității, la baza strategiei FEPRA pentru o Românie în care deșeurile să poată redeveni resurse stă cooperarea. Parteneriatele atât între producători și reciclatori și ceilalți stakeholderi din industria de management al deșeurilor, cât și parteneriatul public-privat, completate de transparență, digitalizare și eficiență, pot reprezenta, în viziunea asumată de grup, atât soluția pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate, din ce în ce mai ambițioase la nivel european și internațional, cât și un important beneficiu economic pentru țara noastră.

IONUȚ GEORGESCU este director general și președintele Consiliului de Administrație al FEPRA EPR SA, antreprenor de succes și expert cu peste 15 ani de activitate în economia circulară și managementul deșeurilor de ambalaje. Înainte să devină antreprenor a condus, supravegheat și coordonat cu succes proiecte de mari dimensiuni, atât în sectorul public, cât și privat. Deține o diplomă MBA în cadrul Tiffin University și este fondatorul grupului FEPRA care sprijină companiile din România în tranziția lor către sustenabilitate și economie circulară.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 381 (16 martie – 16 aprilie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: