Opinii

Claudiu Butacu: Suntem, oare, mai buni?

7 dec. 2022 4 min

Claudiu Butacu: Suntem, oare, mai buni?

Reading Time: 4 minute

Ce înseamnă om bun? Nu de mult am primit această întrebare la un eveniment regional. Răspunsurile au variat, venind de la oameni de toate vârstele, foști sportivi, businessmeni, ONG-iști, ba chiar și foști politicieni. Să vedem, deci!

de Claudiu Butacu

Un om bun e cel care face lucrurile bine, a fost primul răspuns. Apoi vocile s-au suprapus, “face lucruri bune”, “nu, bine” și discuția a escaladat. Am acceptat mai multe definiții și din acel moment fac acest exercițiu cu cei care folosesc sintagma: „Salut, el este X și este un om bun”.

După un meci de tenis cu doi Cătălini și un Robert, am purtat discuția despre oameni buni și cum sunt ei formați. Pe unul dintre Cătălini l-am cunoscut într-o tabără de meseriași, unde am cunoscut oameni buni care formau oameni buni. Câtă complexitate într-o singură propoziție, și uite cum ne invită la a explora, a afla ce înseamnă și cum îi faci pe oameni buni. Cătălin îmi explica noțiuni de bază ale PCM – Process Communication Model – și anume baza cu care se nasc oamenii și fazele pe care le putem avea de-a lungul timpului. Am căutat să aflu cât e știință, cât e teorie, cât e noroc, cum facem să avem oameni buni pe lângă noi, în drumul nostru și, de preferat, în societate.

Am căutat, citit, să înțeleg mai bine. Și uite unde stă secretul: să înțeleg mai bine. Stephen Covey spune că, înainte de a fi ascultat, trebuie să înveți să asculți. În cartea lui explică principalele 7 deprinderi de care avem nevoie pentru a fi mai eficace. Mă roade de mult gândul să pornesc acest subiect de discuție, pentru că societatea este reticentă la schimbare, echipele și unii lideri nici nu vor să audă de schimbare. Încerc să văd de ce această “înnăscută” valoare nu poate fi îndepărtată, dar și eu am trecut prin mai multe faze. Mi-am dorit schimbare, ne-am poziționat la EFdeN ca agenți ai schimbării și vorbeam des despre a schimba mentalități. Este o dorință a generațiilor tinere să schimbe, doar că uneori apărea un blocaj: voiam să generez schimbare, dar eu eram foarte rigid, foarte de neschimbat.

Ușor-ușor am intrat în acest tango cu „vreau schimbare, vreau să mă schimb”, iar Cătălin a exersat teoria chiar pe subsemnatul: ce sunt la bază și ce faze am, pe care le schimb, când și cum, după cine și după ce. Am concluzionat că m-am schimbat de mai multe ori în ultimii cinci ani, eu îi spun maturizare, dr. Kahler spune că schimbările de fază apar atunci când trecem prin momente îndelungate de suferință și ieșim cu noi perspective motivaționale.

Iată că răspunsul la întrebarea ce face un om să fie bun nu e atât de simplu. Poate e într-o fază de schimbare, poate că e suferind sau poate că e motivat. Un alt fel de a ne uita la oameni dacă sunt buni este dacă rezultatele lor sunt bune, asta nu înseamnă că îi face pe ei buni totuși, dar tindem foarte ușor să judecăm rezultatele slabe sau negative spunând că oamenii din spate sunt slabi și răi. Discuția devine și mai complexă, și vreau să aflu mai multe, sunt curios să citesc mai mult despre asta, și totul mă ajută, mă face să ascult mai mult, să înțeleg mai bine, implicit să fiu mai bun.

Un prieten bun mi-a spus de curând ca sunt „fratele Butacu”, și nu e singurul, chiar este una din poreclele mele prin comunitatea Biz. Pentru că, pe lângă fratele meu de sânge, Ovidiu, am foarte mulți alți frați în societate: sunt frați ai schimbării, sunt frații cu care împart și momentele de bunătate, dar oare și cele de suferință? E bine să ai un frate, iar fratele de regulă e un om bun, te mai cerți cu el pe telecomandă sau pe cine face patul, cine a spart vaza sau cine a primit mai mult din alocație, dar despre asta e fratele, să fie bun și când ai spart vaza, dar și când ai câștigat un meci de fotbal.

N-am găsit teoria fratelui, dar îmi place cum sună. Am să dezvolt pe ea, am să caut o corelare cu faptul că frații te ajută să fii mai bun. Am fost norocos să am un frate, sunt norocos să fiu numit fratele cuiva. Iar teoria fratelui din păcate nu o învățăm la școală, o învățăm acasă, în familie, în cercul de prieteni. La birou nu prea o întâlnești, nu apare în organigramă, dar cum ar fi dacă? Pentru că, din punctul meu de vedere, fratele are o super-valoare: ascultă eficient. Iar asta nu se predă în pregătirea noastră formală. Beneficiem de o formare academică pe zona de citire, scriere și vorbire, dar pe ascultare nu. Nu am fost antrenați în această direcție, ba chiar de multe ori pierdem la capitolul înțelegerii interpersonale pentru că nu știm să ascultăm. Fratele, de cele mai multe ori, este un om bun, fratele ascultă activ și te înțelege. Nu o să putem fi frate cu toți, dar ­dac-am fi, am fi oameni mai buni cu siguranță!

Claudiu Butacu este președintele asociației EFdeN.  Este absolvent al Institute of Energy Professionals în 2015 cu certificarea Professional Energy Manager și al Romanian Green Building Council în 2015 cu certificare Green Building Professional,  Sustainability Manager.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 368 (17 noiembrie – 18 decembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: