Tech

iPhone 12 pe alese: Apple a lansat patru smartphone-uri 5G, inclusiv mini, Pro și Pro Max

14 oct. 2020 4 min

iPhone 12 pe alese: Apple a lansat patru smartphone-uri 5G, inclusiv mini, Pro și Pro Max

Reading Time: 4 minute

Senzația pe care am avut-o când am urmărit evenimentul de lansare al noilor smartphone-uri iPhone 12 a fost una de „înapoi în viitor”. De ce? Fiindcă la nivel de design exterior, am avut flashback-uri cu iPhone 5, în timp ce la nivel de camere, procesor, ecran și 5G am pășit în viitor.

Toate modelele vin cu MagSafe, un accesoriu magnetic care ușurează și optimizează încărcarea wireless. Va fi de mare folos, având în vedere că noile iPhone 12 nu vin cu încărcător și nici cu căști în pachet! Există doar cablul de încărcare, dar adaptorul se cumpără separat, de la Apple sau de la alt furnizor. Apple a scăzut, totuși, prețul căștilor Earbuds și al adaptorului, care în loc de 29 de dolari fiecare costă acum 19 dolari.

MagSafe Duo Charger

Dar să le luăm pe rând, fiindcă Apple a lansat nu mai puțin de patru smartphone-uri noi dintr-un foc.

iPhone 12 și iPhone 12 mini

Începem cu modelele „de bază”. La fel ca frații lor mai mari, mezinii vin cu conectivitate 5G. Dacă Apple a introdus-o la toate noile sale smartphone-uri, înseamnă că a început era 5G.

iPhone 12 are ecranul de 6,1 inci, în timp ce iPhone mini este un telefon de 5,4 inci, probabil spre bucuria multora dintre cei disperați că smartphone-urile nu le mai încap în buzunare sau le pot opera foarte greu cu o singură mână. Apple spune că iPhone mini este cel mai mic, subțire și ușor smartphone 5G din lume. Ambele au marginea dreaptă – doar v-am spus că mi-am adus aminte de iPhone 5.

Ambele telefoane au ecran Super Retina XDR care acoperă întreaga față a dispozitivului, cu excepția urâtului „breton” din partea de sus (pe bune, Apple, nu putem scăpa de notch?).

Ecranul este acoperit de ceea ce Apple numește Ceramic Shield, un tip de sticlă „infuzată” cu nanocristale ceramice, care teoretic îl fac mai greu de spart. Ambele sunt certificate IP68, ceea ce înseamnă că rezistă până la 30 de minute la adâncimi de până la 6 metri.

iPhone 12 și iPhone 12 mini vor fi disponibile cu carcasa de aluminiu în cinci culori: albastru, verde, negru, alb și roșu (Product Red, mai exact, pasionații știu despre ce este vorba). Precomenzile pot fi plasate, în SUA cel puțin, începând 16 octombrie pentru iPhone 12, urmând să ajungă în magazine din 23 octombrie, și 6 noiembrie pentru iPhone mini, care ajunge în magazine pe 13 noiembrie.

La nivel de procesor, seria iPhone 12 vine cu procesorul A14 Bionic, primul din industria de smartphone-uri construit pe tehnologie de 5 nanometri. Apple spune că puterea de calcul și de procesare grafică este cu 50% mai bună decât a procesoarelor de top ale concurenței, ceea ce oferă o experiență de gaming similară consolelor fără a consuma bateria așa cum o fac de obicei dispozitivele Apple. Procesorul are și un motor neural cu 16 nuclee, pentru zona de machine learning.

Noul sistem dual de camere are o cameră ultra wide și una wide cu diafragmă foarte rapidă  ƒ/1.6, care aduce cu 27% mai multă lumină. În combinație cu procesorul A14 Bionic, sistemul de camere vine cu funcțiile Night mode (fotografii mai luminoase și cu contrast mai bun pe timp de noapte) și Deep Fusion (mai puțin zgomot și texturi mai bune).

Pe zona video, iPhone 12 poate filma HDR cu Dolby Vision, oferind în premieră posibilitatea de a edita direct pe telefon clipuri la calitate cinematografică Dolby Vision.

Prețurile pornesc de la 699 de dolari pentru iPhone 12 mini , respectiv 799 de dolari pentru iPhone 12, ambele fiind disponibile în versiuni cu memorie internă de 64, 128 și 256 GB.

iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max

Același design retro (nu mă pot abține), dar în carcase mai mari, asta oferă aceste două smartphone-uri. iPhone 12 Pro vine cu un ecran de 6,1 inci, iar iPhone 12 Max cu unul de 6,7 inci (acesta are 3,5 milioane de pixeli), ambele fiind OLED-uri Super Retina XDR cu luminozitate de 1.200 de niți.

Sistemul de camere pentru iPhone 12 Pro are o nouă cameră wide cu diafragmă ƒ/1.6 și șapte elemente optice, cameră ultra wide cu un câmp vizual de 120 de grade și o cameră telephoto cu lungime focală de 52 mm pentru portrete. Zoom-ul optic este de 4x.

iPhone Pro Max merge însă mai departe, și vine cu un senzor wide mai mare cu 47%, cu pixeli de 1,7 μm, care îmbunătește cu 87% performanța în condiții de luminozitate scăzută. Camera ultra wide este la fel ca la modelul Pro, dar camera telephoto are o lungime focală de 65 mm, combinația oferind un zoom optic de 5x.

Noutatea la nivelul camerelor este modul Apple ProRAW, care va fi disponibil către sfârșitul anului, care combină procesarea mai multor cadre cu formatul RAW, folosit de fotografii profesioniști.

Cele două smartphone-uri Pro sunt dotate cu un nou LiDAR Scanner, care măsoară distanța față de obiectele din jur folosind lumina, pentru a oferi experiențe de realitatea augmentată (AR) mai realiste și pentru a îmbunătăți de șase ori autofocusul în timpul fotografierii și filmărilor.

Prețurile pornesc de la 999 de dolari pentru iPhone 12 Pro, respectiv 1.099 de dolari pentru iPhone 12 Pro Max, ambele fiind disponibile în versiuni cu memorie internă de 128, 256 și 512 GB.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: