Stiri

Jeff Bezos este al doilea miliardar care zboară în spațiu

20 iul. 2021 3 min

Jeff Bezos este al doilea miliardar care zboară în spațiu

Reading Time: 3 minute

Jeff Bezos a zburat astăzi în spațiu la bordul rachetei New Shepard și a inaugurat astfel primul zbor de turism spațial al companiei Blue Origin. La bord au mai fost și alți patru pasageri, trei bărbați și o femeie.

Chiar dacă întregul zbor a durat 10 minute, aceasta reprezintă o premieră: primul zbor cu ”astronauți de ocazie” sau prima călătorie turistică în afara atmosferei Pământului.

Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă şi fondatorul Amazon, însoţit de alţi trei membri ai echipajului, a decolat marţi, de la o bază de lansare din West Texas, către un zbor suborbital la bordul rachetei New Shepard, construită de compania Blue Origin, într-o lansare esenţială pentru viitoarea eră a turismului spaţial, la mai puţin de două săptămâni după ce miliardarul britanic Richard Branson a efectuat o călătorie în spaţiu similară, informează Reuters.

Racheta şi-a aprins motoarele BE-3 la baza de lansare Blue Origin situată la circa 32 de kilometri în apropiere de localitatea Van Horn.

Bezos, în vârstă de 57 de ani, este însoţit de fratele său, Mark, cu şase ani mai mic, de cea mai vârstnică persoană care călătoreşte în spaţiu, Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, fostă femeie pilot, dar şi de cel care va deveni astfel cel mai tânăr astronaut din istorie, Oliver Daemen, de 18 ani, care a primit în dar această călătorie.

După decolare, naveta spaţială New Shepard accelerează până la peste 3.700 de kilometri la oră în două minute. După trei minute, timp în care va interveni imponderabilitatea, capsula, separată între timp, va atinge cel mai înalt punct, o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului. Ulterior, va reintra în atmosfera terestră şi va ateriza vertical în deşertul Texas, încetinită de paraşute de mari dimensiuni.

Data lansării este simbolică, evenimentul având loc la exact 52 de ani de la prima aselenizare, moment care a inspirat numele navei spaţiale, după primul american care a zburat în spaţiu, astronautul Alan Shepard.

Ce trebuie să faci pentru a călători în spațiu

Pentru a putea merge în spațiu la bordul rachetei New Shepard, o persoană trebuie să îndeplinească câteva cerințe ale Blue Origin:

Trebuie să aibă cel puțin 18 ani
Trebuie să aibă o înălțime între 1,52 și 1,93 metri înălțime și între 49 și 101 kilograme în greutate.
Trebuie să aibă suficientă condiție fizică pentru a urca șapte seturi de trepte de scări într-un minut și jumătate.
Trebuie să poată să își pună și să își scoată centura de siguranță în mai puțin de 15 secunde, să petreacă o oră și jumătate într-o capsulă închisă și să reziste unei forțe de 5,5G în timpul coborârii

Cât costă un loc pentru aceste călătorii în spațiu

La această călătorie, prețul unui loc a fost licitat și a fost adjudecat de un ofertant anonim. Dar, deși acesta a plătit 28 de milioane de dolari pentru această călătorie, a spus că nu a putut pleca, iar locul său a fost luat de Olivier Daemen, un tânăr de doar 18 ani din Olanda. Astfel Olivier a devenit cel mai tânăr astronaut din istorie.

Richard Branson de la Virgin a fost primul miliardar în spațiu

Un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani a decolat cu succes și l-a dus pe miliardarul Richard Branson din deșertul New Mexico până la marginea spațiului. A fost o călătorie istorică, iar mizele ei, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice.

Cursa către stele a început la baza Virgin Galactic din New Mexico. De acolo a decolat avionul care a transportat naveta cu Richard Branson şi ceilalţi cinci pasageri. Purtată în acest fel, ea a ajuns la 15 mii de metri altitudine, după care s-a desprins și și-a continuat singură drumul, până la 90 de kilometri deasupra Pământului. Odată ajunsă la limita atmosferei terestre, naveta lui Branson a rămas acolo câteva minute. A fost împlinirea visului din copilărie al miliardarului britanic. Și a putut testa câteva minute și imponderabilitatea.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: