Stiri

Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite

20 ian. 2021 3 min

Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite

Reading Time: 3 minute

Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Preşedintele ales şi vicepreşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden şi Kamala Harris, vor avea parte de o ceremonie de învestitură diferită de oricare alta din istoria americană.

O etapă a acestui eveniment se va desfăşura în faţa Capitoliului din Washington, la care vor fi prezenţi Joe Biden, viitoarea Primă Doamnă a Statelor Unite – Jill Biden -, Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff. De asemenea, va fi organizată o paradă virtuală cu etape programate în întreaga ţară, în toate cele 56 de state şi teritorii americane, formatul virtual fiind ales pentru a limita răspândirea noului coronavirus. La această paradă vor participa mai multe grupuri muzicale, formaţii locale, poeţi şi trupe de dans, care vor aduce un omagiu angajaţilor medicali aflaţi în prima linie a combaterii pandemiei de COVID-19.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a depus jurământul miercuri pe o Biblie care aparţine familiei sale din 1893 şi care a fost folosită şi la învestirea sa ca vicepreşedinte în 2009 şi 2013, relatează NBC News.

Primul discurs al lui Joe Biden

Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi a speranței. Azi sărbătorim nu triumful unui candidat, ci triumful unei cauze, cea a democrației, a spus Biden în primul său discurs ca președinte.

„Suntem o națiune măreață, suntem oameni buni. Am ajuns atât de departe, mai avem mult de mers. Avem multe de făcut, multe de reparat, multe de vindecat”, a mai spus noul președinte al SUA, Joe Biden.

El a amintit că în America au murit mai mulți oameni de COVID decât în cel de-al doilea război mondial și că milioane de locuri de muncă au fost pierdute din cauza pandemiei.

Este nevoie de unitate, a subliniat Biden.

Primul vicepreședinte femeie

Kamala  Harris a depus jurământul în fața judecătoarei de la Curtea Supremă, Sonia Sotomayor, care este prima femeie de origine hispanică în această funcție.

Cine este Joe Biden? Viaţa personală şi activitatea politică

Joe Biden s-a născut în 1942 şi a fost ales drept al şaselea cel mai tânăr membru al legislativului american devenind senator la 30 de ani. O bună perioadă de timp a fost doar reprezentantul
statului Delaware, dar după 1990 devine un personaj marcant al politicii SUA fiind implicat mai ales în programul de reducere a armelor de distrugere în masă.

Joseph Robinette „Joe” Biden, născut la 20 noiembrie 1942, în  Pennsylvania, iar în 1953  s-a mutat în Delaware

A absolvit Universitatea din Pennsylvania, unde a studiat Istorie şi Ştiinţe Politice. A urmat şi cursurile de drept ale Universităţii Syracuse.

În Delaware a început practica la o firmă de avocatură, devenind un membru al Partidlui Democrat.

A candidat impotriva reprezentantului Partidului Republican, J. Caleb Boggs, pentru funcţia de Senator şi a câştigat alegerile, devenind, la vârsta de 30 de ani, cel de-al şaselea cel mai tânăr
senator al Statelor Unite.

Tragic este faptul că, la câteva săptămâni de la alegeri, Neilia, soţia lui Biden şi fiica lor de un an, Naomi, au murit într-un accident de maşină. Ceilalţi doi fii ai lor, Beau şi Hunter, au
suferit răni critice.

În 1977, Biden s-a recăsătorit cu Jill Tracy Jacobs.

În 1988, a fost dus de urgenţă la spital, după o ruptură de anevrism. Situaţia a fost de aşa natură încât a fost chemat un preot, să-i dea ultimele sacramente. Catolic, Joe Biden se duce în fiecare
duminică la biserică în cartierul său select din Wilmington.

Ca senator de Delaware s-a opus politicilor care îi favorizau pe americanii de culoare, lucru care avea să i se reproşeze mai târziu. Între timp, Biden a revenit asupra opiniilor sale, devenind un
susţinător al comunităţii afro-americane.

Joe Biden a pledat, la începuturile carierei sale ca ales local la Wilmington, în favoarea dezvoltării locuinţelor sociale.

Alte decizii controversate au fost votul său în favoarea războiului din Irak în 2003 sau audierea din Senat a Anitei Hill, într-un scandal de hărţuire sexuală. A susţinut ”legea criminalităţii” din
1994, considerată responsabilă de explozia numărului deţinuţilor.

Apogeul carierei l-a constituit desemnarea ca vicepreşedinte al preşedintelui Barack Obama în 2013 după ce prima sa tentativă de a ajunge la vârful puterii s-a consemnat în 1987 iar în 2007 a
încercat să devină din nou preşedinte al SUA. Biden are aproape 5 decenii în politica americană la cei 77 de ani ai săi.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: