BizRemote by certSIGN Stiri

Jumătate dintre școlile din România, expuse la aer poluat

7 oct. 2021 4 min

Jumătate dintre școlile din România, expuse la aer poluat

Reading Time: 4 minute

Din 3.700 de școli analizate în întreaga țară, peste 57% depășesc noile norme de poluare a aerului stabilite de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2).

Doar 12% dintre școli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform unui studiu realizat de Airly în România.

Raportul privind calitatea aerului în școlile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ȘcolileRespiră, alături de partenerii Bolt și Philips, care îşi propune să extindă rețeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea școlilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.

Rezultatele privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunțate în luna septembrie a acestui an de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 – care este de 25 micrograme pe metru cub. Acestea arată că, pe parcursul anului școlar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calității aerului au fost depășite. Mai mult, depășirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate școlile analizate.

Nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător – în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depășită în 8,9% din școlile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potențial mai dăunătoare (PM2.5) este depășită în 56,8% din școli. Majoritatea stațiilor de monitorizare din rețeaua națională nu măsoară concentrațiile de PM2,5, în timp ce toți senzorii Airly măsoară aceste concentrații și completează măsurătorile din aceeaşi zonă.

Contaminarea cu particule solide influențează dezvoltarea bolilor respiratorii, dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici și americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

Poluarea aerului nu a fost redusă în timpul restricțiilor din pandemie

Studiul Airly include și evoluţia anuală a poluării aerului în apropiere a 3700 de școli din România pe baza datelor din propria rețea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depășite, în timp ce în aceeaşi perioada a anului 2020, aceste standarde au fost depășite începând cu luna noiembrie. În timpul iernii, un factor suplimentar care mărește poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării – care are ca rezultat concentrații mai mari de NO2, PM2.5 și PM10.

Rețeaua de monitorizare a calității aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly și stațiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deși monitorizarea calității aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% din școlile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.

Obiectivul campaniei #ȘcolileRespiră – de a informa cu privire la calitatea aerului din zonele școlilor din România

Airly anunță lansarea noii campanii #ȘcolileRespiră, cu scopul de a oferi senzori școlilor din România să monitorizeze în mod eficient calitatea aerului, să localizeze sursele de poluare și să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația atunci când se dovedește că aerul nu îndeplinește standardele necesare pentru a respira aer curat.

În cadrul campaniei, Airly va distribui 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului în exterior către școlile din România.

Senzorii vor monitoriza nivelul de particule poluante PM și gaze poluante periculoase (cum ar fi NO2, care este deosebit de dăunător pentru copii) 24 de ore pe zi în imediata vecinătate a școlii, iar oricine va fi interesat, părinții, comunitatea locală sau oficialii, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicația sau pe harta Airly (airly.org/map/en). Airly poate, de asemenea, să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget.

Școlile pot participa și se pot înscrie în campania #ȘcolileRespiră direct pe website-ul Airly

Călătorii cu zero emisii și purificatoare de aer pentru școlile participante în campanie

Bolt, partenerul campaniei #ȘcolileRespiră, va oferi școlilor participante 5.000 de vouchere pentru călătorii către şcoală prietenoase cu mediul şi fără emisii.

În cadrul campaniei #ȘcolileRespiră, Philips va dona purificatoare de aer, care vor merge la școlile cu cea mai ridicată  poluarea atmosferică.

„România este una dintre țările cu cel mai poluat aer din Europa, iar categoriile de vârstă vulnerabile, printre care și copiii, sunt predispuse la probleme de sănătate care se pot agrava în timp. Bolt are obiective foarte clare de mediu pe care și le-a asumat în ultimii ani și pe care le respectă cu strictețe, iar alăturarea în această campanie este un pas înainte către combaterea poluării urbane și a efectelor nocive pe care aceasta le are. Avem deja câteva sute de mașini electrice și hibrid pe platforma noastră, în cadrul categoriei Green din aplicația Bolt, care vă stau la dispoziție și care așteaptă să facă transportul urban mai sustenabil,” afirmă Cristian Sălceanu, Country Manager Bolt România.

„Continuăm demersurile Philips de a contribui la conștientizarea asupra unui aspect care ne privește pe noi toți: calitatea aerului pe care îl respirăm. Noi lucrăm deja activ în această direcție de câțiva ani și ne bucurăm să ducem acum mai departe această misiune alături de Airly. Este esențial ca generațiile tinere și școlile, comunitățile lor să înțeleagă importanța calității aerului, dar și efectele pe care poluarea le are, să fie orientați spre soluții. Vom continua această implicare pentru un impact pozitiv în formarea unui stil de viață sănătos”, spune Bianca Severin, Business Marketing Manager Home Care Philips România.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: