Lifestyle Stiri

Lansare dublă pentru Iosif Demian

4 iun. 2019 < 1 min

Lansare dublă pentru Iosif Demian

Reading Time: < 1 minut

Regizorul Iosif Demian va lansa, în cadrul TIFF 2019, cartea „Iosif Demian. Note de autor”, dar și lung metrajul „Baloane de curcubeu” în format Blu-ray.

„Baloane de curcubeu”, lungmetrajul regizat în anul 1982 de regizorul Iosif Demian, va fi lansat în format Blu-ray, luna aceasta, pe 7 iunie, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca.  Cu aceeași ocazie se va lansa și volumul bilingv „Iosif Demian. Note de autor”, un interviu de Laura Dumitrescu.

Evenimentul va avea loc la TIFF Lounge, de la ora 17:00, în prezența regizorului Iosif Demian, care va purta un dialog pe tema lansării cu criticul Angelo Mitchievici. Cartea și Blu-ray-ul se vor găsi în rețelele de librării Cărturești, Humanitas, Librarium și Libris, începând cu luna iunie.

Versiunea filmului Baloane de curcubeu pe care urmează să o vizionați am numit-o Alegerea regizorală. Am evitat cu bună știință s-o numesc Versiune regizorală, din cauza faptului că filmul a suferit modificări și tăieturi împotriva doriței și voinței mele. După 12 versiuni care n-au trecut de Comisia de Cenzură, filmul a fost, până la urmă, total interzis. Această versiune, cu numărul (norocos) 13, singura ramasă, a supraviețuit erei Ceaușescu ascunsă sub saltea, a rezistat unui voiaj departe, în Australia, ca în final, după zeci de ani de captivitate într-un subsol, să fie salvată miraculos și recondiționată. Odiseea pe care pelicula a trăit-o a lasat urme… „cicatricele„ ce le veți vedea pe ecrane doar completează povestea filmului.”, spune Iosif Demian

Iosif Demian, regizor și operator român care trăiește în prezent în orașul Sydney (Australia), este cunoscut pentru filmele: O lacrimă de fată (1980), Baloane de curcubeu (1982), Lovind o pasăre de pradă (1984).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: