BizRemote by certSIGN

Lecția Hong Kong: relaxarea după ce epidemia de coronavirus părea sub control a adus al doilea val de infecții

23 mart. 2020 2 min

Lecția Hong Kong: relaxarea după ce epidemia de coronavirus părea sub control a adus al doilea val de infecții

Reading Time: 2 minute

Pe 2 martie, după câteva săptămâni de lucru de acasă, majoritatea funcționarilor publici din Hong Kong s-au întors la serviciu, după ce numărul de cazuri de COVID-19 scăzuse considerabil și situația părea sub control. Au fost urmați de angajații din mediul privat. Însă în ultima săptămână, numărul cazurilor s-a dublat.

În prima săptămână de la relaxarea restricțiilor au fost doar cinci cazuri noi în Hong Kong, majoritatea „importate” și cifrele au continuat să fie scăzute până la jumătatea lunii, când au început să apară zeci de cazuri, majoritatea venite tot din afara orașului.

Este o lecție dură și un avertisment pentru toate zonele unde pandemia de COVID-19 a impus restricții în încercarea de a controla și diminua rata infecțiilor cu noul coronavirus, relatează CNN.

Hong Kong, oraș cu 7,5 milioane de locuitori, a luat rapid, în februarie, măsuri dure contra COVID-19: distanțare socială, promovarea spălării intensive pe mâini, purtarea de măști și alte haine de protecție. Măsurile au dat roade, iar la începutul lunii martie numărul de cazuri noi scăzuse la 150.

În total, în primul val, în Hong Kong au fost 170 de cazuri și 4 decese. Multe din măsurile luate în orașul asiatic sunt acum aplicate în Europa și America de Nord.

După ce restricțiile drastice au fost relaxate la începutul lunii martie, oamenii s-au întors la lucru și s-au mai relaxat, începând să ia masa împreună, să iasă în parc, să participe la nunți și alte evenimente sociale cu mulți participanți. Oamenii purtau în general măști, dar nu toți și nu tot timpul.

Creșterea numărului de cazuri a determinat autoritățile să ia din nou măsuri stricte de protecție, inclusiv urmărirea electronică a celor sosiți în Hong Kong din afara orașului, care sunt obligatoriu plasați în carantină strictă la domiciliu timp de 14 zile. Poliția patrulează seara și noaptea, arestându-i pe cei care încalcă regulile de carantină.

De astăzi, funcționarii publici lucrează iar de acasă și se așteaptă ca și companiile private să apeleze iar la lucrul de acasă. Autoritățile nu exclud impunerea de restricții mai severe privind circulația prin oraș, cuplate cu măsuri de ajutor financiar pentru cei afectați.

Avertismentul pare însă unul destul de dureros: carantina și distanțarea socială va trebui cel mai probabil să continue mult timp după stăvilirea primului val de infecții, pentru a nu fi loviți de un al doilea val.

Foto: Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: