Finanțe

ROBOR-ul, dulceața și IRCC-ul

mai 16, 2019 2 min

ROBOR-ul, dulceața și IRCC-ul

Reading Time: 2 minute

ROBOR era un indice corelat cu creditarea pe termen mediu, ca o dulceaţă dintr-un singur fruct, în timp ce noul indice referinţă pentru creditele consumatorilor – IRCC este un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe, a explicat, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul Forumului Pieţei Financiare.

„Este foarte greu de explicat despre ROBOR şi IRCC. IRCC-ul este o medie de mai multe ROBOR-uri, o medie de mai multe cotaţii interbancare la mai multe termene. ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu, iar astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacţii peste noapte, care este cumva trimis în timp cu şase luni în urmă faţă de termenul când este aplicat”, a spus Dănescu.

Pentru o mai bună înțelegere a indicelui IRCC, reprezentantul ARB a folosit o analogie – dacă noi foloseam o dulceaţă dintr-un anumit fruct, ROBOR la trei luni, astăzi corelăm cu creditarea un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final şi care nu are nicio legătură cu piaţa, a explicat Dănescu. El a arătat că discuţiile lansate de autorităţi în ultima vreme pe tema dobânzilor bancare au creat foarte multe aşteptări nerealiste pentru românii cu credite, care acum cred că vor plăti rate mai mici.

„Se discută de aplicarea la Prima Casă. Şi, la fel, este o aşteptare publică că dobânzile vor scădea, ceea ce duce la o impredictibilitate masivă cu privire la un subiect mai vechi: vă aduceţi aminte de legea plafonării preţurilor? Aceasta a fost respinsă pentru neconstituţionalitate şi ce este acum este o altă formă de a promite anumite preţuri mai scăzute ale unei industrii pentru cetăţeni”, a mai spus Dănescu.

La începutul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noul indice referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, care este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: