Analize Companii

Active de peste 1 mld. euro imobilizate prin concordat preventiv. Metoda ajută la redresarea companiilor în dificultate

feb. 15, 2021 3 min

Active de peste 1 mld. euro imobilizate prin concordat preventiv. Metoda ajută la redresarea companiilor în dificultate

Reading Time: 3 minute

Companiile românești aleg tot mai mult să acceseze mecanisme de prevenție precum concordatul preventiv sau reorganizarea datoriilor la buget, potrivit unei analize CITR.

Astfel, pe piața de restructurare din România, valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat concordatul preventiv a crescut în 2020 la peste 1 miliard de euro, de la 15 milioane de euro în 2019, și reprezintă peste 71% din valoarea totală a activelor companiilor intrate în insolvență și restructurare anul trecut.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor cu impact în economie care au accesat concordatul preventiv, printre care se numără și CFR Marfă și Blue Air, se situează la 693 de milioane de euro, și atinge aproape două treimi din valoarea companiilor care au accesat insolvența și restructurarea.

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Head of Business Development Impetum Group

Vedem o schimbare de mentalitate la nivelul marilor companii românești, care încep să gândească în termeni de prevenție în business. Faptul că tot mai multe companii indispensabile pentru economie aleg să se restructureze, ne arată că au încredere în eficacitatea măsurilor pe care le avem la dispoziție și asta e un semn bun pentru piață. Ne așteptăm ca odată cu transpunerea Directivei Europene în domeniul restructurării, în iulie anul acesta, trendul de creștere în piața de restructurare să se accentueze, iar numărul companiilor care aleg mecanismele de prevenție crească. Transpunerea directivei va crea un cadru pentru a renunța la tipare vechi de amânare a insolvenței și restructurării și ne va ajuta să ne concentrăm pe salvarea cât mai multor companii din piață„, spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Head of Business Development Impetum Group.

Sectoarele de activitate în care activează companiile care au accesat concordatul preventiv în 2020 sunt: transporturi, industrie, HORECA, servicii și imobiliare, de altfel unele dintre industriile cele mai afectate de criza sanitară.

Amânarea restructurării lovește businessul

Conform unui studiu CITR lansat la finele anului trecut, 57% din companiile de impact aflate în insolvență amână, în medie, 3 ani accesarea unor opțiuni de restructurare, ceea ce generează în medie o scădere a cifrei de afaceri cu 50% și creșterea datoriilor cu 30%.

O analiză făcută la nivelul CITR arată că accesarea la timp a mecanismelor de restructurare ar putea salva în trei ani 400.000 de locuri de muncă din 12.000 de companii de impact aflate în dificultate

De cele mai multe ori, accesarea cu întârziere a mecanismelor de restructurare scade eficacitatea procedurilor de salvare a companiei. Un procent de 23% din aceste companii au amânat în medie un an decizia de restructurare, cu alte efecte dăunătoare asupra companiei, locurilor de muncă și mediului de afaceri.

Experiența de peste 20 de ani în zona companiilor cu dificultăți financiare ne-a demonstrat că orice amânare a restructurării duce la tot mai multe termene nerespectate, datorii care se acumulează, blocaje din partea furnizorilor și în unele cazuri executări silite. Multe dintre aceste situații ar putea fi evitate„, a declarat Aurel Podariu, Senior Partner CITR și Business Development Manager Impetum Group.

Ce este concordatul preventiv

Concordatul preventiv este o metodă de restructurare care oferă posibilitatea companiei de a purta negocieri amiabile cu creditorii săi care dețin cel puțin 75% din valoarea creanțelor acceptate, elimină riscul executărilor silite și oferă companiei libertatea să aplice un plan de redresare care să salveze la timp afacerea, înainte de a rămâne fără resurse.

Pe lângă concordatul preventiv, Ordonanța de Guvern 6/2019 este o oportunitate prin care o companie se poate redresa printr-un plan de reorganizare a datoriilor bugetare. OG 6 face posibilă ștergerea dobânzilor și penalităților și eșalonarea datoriilor principale către ANAF. În anumite condiții, se poate reduce până la 50% din datoria de bază.

CITR are o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului. Compania administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

CITR este parte din Impetum Group, alături de ROCA și ROCA X.

Foto: © Weerapat WattanapichayakulDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: