Analize Business Tech

Lideri vs Laggards. Principalele tendințe tehnologice care vor redefini companiile

18 feb. 2021 3 min

Lideri vs Laggards. Principalele tendințe tehnologice care vor redefini companiile

Reading Time: 3 minute

Pe măsură ce companiile trec de la reacția la criză, la o etapă de reinventare, cei mai îndrăzneți și vizionari lideri – cei care folosesc tehnologia pentru a-și însuși schimbarea – vor defini viitorul.

Potrivit raportului anual realizat de Accenture, companiile de top comprimă un deceniu de transformare digitală în unul sau doi ani. Bazându-se pe un nucleu digital puternic pentru a se adapta și a inova la viteza luminii, companiile “Lideri” își cresc veniturile de 5 ori mai repede decât “Laggards” (companii care adoptă foarte greu noile tehnologii). În perioada 2015-2018 “Liderii” se dezvoltau de două ori mai rapid. Rezultatul este un val de companii care concurează pentru a se reinventa și pentru a utiliza inovațiile tehnologice pentru a contura noile realități cu care se confruntă.

Totul pe cartea inovației

92% dintre cei peste 6.200 de liderii de afaceri și directorii IT chestionați de Accenture pentru raportul Technology Vision 2021 au declarat că organizația lor prioritizează inovația în acest an. În același timp, 91% dintre executivi sunt de părere că pentru a fi liderii de mâine în sectorul lor de activitate va fi nevoie ca organizația lor să definească acest sector.

Conturarea viitorului va însemna pentru companii ca acestea să devină lideri ai schimbării prin respectarea a trei imperative cheie. În primul rând, leadership-ul necesită leadership tehnologic. Era companiilor care imitau rapid inovațiile concurenților a apus – schimbarea continuă este permanentă. Liderii de mâine vor fi cei care vor pune tehnologia pe primul loc în strategia lor de afaceri. În al doilea rând, liderii nu vor aștepta un nou normal, vor reinventa, construind noi realități folosind mentalități și modele radical diferite. În cele din urmă, liderii vor accepta o responsabilitate mai largă ca cetățeni globali, proiectând și aplicând în mod deliberat tehnologia pentru a crea efecte pozitive dincolo de afacere pentru a crea o lume mai durabilă și incluzivă.

Tendințe cheie

Accenture Technology Vision identifică cinci tendințe cheie pe care companiile vor trebui să le aibă în vedere în următorii trei ani pentru a accelera și a-și însuși schimbările în toate direcțiile activității:

  • Începe o nouă eră a concurenței în industrie – una în care companiile concurează pe baza arhitecturii sistemelor IT. Dar construirea și folosirea celui mai competitiv pachet de tehnologii înseamnă raportarea diferită la aceasta, iar strategiile de afaceri și tehnologice devin identice. 89% dintre directori consideră că abilitatea organizației lor de a genera valoare pentru afaceri se va baza tot mai mult pe limitările și oportunitățile arhitecturii lor tehnologice.
  • O lume în oglindă: Puterea gemenilor digitali inteligenți – Liderii construiesc gemeni digitali inteligenți pentru a crea replici ale fabricilor, lanțurilor de aprovizionare, ciclurilor de viață ale produselor și multe altele. Prin reunirea datelor și a informațiilor pentru a reprezenta lumea fizică într-un spațiu digital se vor debloca noi oportunități de operare, colaborare și inovare. 65% dintre directorii chestionați se așteaptă ca investiția organizației lor în gemeni digitali inteligenți să crească în următorii trei ani.
  • Eu, specialist în tehnologie: Democratizarea tehnologiei – În prezent sunt disponibile capabilități puternice pentru oameni din toate sectoarele afacerii, adăugând un nivel de bază strategiilor de inovare ale companiilor. Acum, fiecare angajat poate fi un inovator, optimizându-și munca, rezolvând punctele sensibile și menținând afacerea sincronizată cu nevoile noi și în schimbare. 88% dintre directori consideră că democratizarea tehnologiei devine critică în capacitatea lor de a promova inovarea în întreaga organizație.
  • Oriunde și Pretutindeni: Lucrează în propriul mediu – Cea mai importantă transformare a forței de muncă din prezent a determinat companiile să extindă limitele organizației. Atunci când oamenii pot „lucra în propriul mediu”, ei au libertatea de a lucra fără probleme de oriunde – indiferent dacă este acasă, la birou, aeroport, birourile partenerilor sau altundeva. În acest model, liderii pot regândi scopul lucrului în fiecare locație și se pot baza pe oportunitatea de a-și reimagina afacerea lor în această nouă lume. 81% dintre directori consideră că organizațiile de top din industria lor vor începe să treacă de la abordarea „Lucrează pe propriul dispozitiv” la abordarea „Lucrează în propriul mediu”.
  • De la Eu la Noi: Calea unui sistem multipartit prin haos – Sistemele multipartite pot ajuta companiile să câștige o mai mare rezistență și adaptabilitate, să deblocheze noi modalități de abordare a pieței și să stabilească standarde noi, orientate către ecosisteme, pentru industriile lor. 90% dintre executivii chestionați afirmă că sistemele multipartite vor permite ecosistemelor lor să creeze o fundație mai rezistentă, adaptabilă și să creeze o nouă valoare împreună cu partenerii organizației lor.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: