Stiri CSR

Lupta contra tăierilor ilegale: WWF lansează primul instrument pentru prioritizarea controalelor la ieșirea din pădure

2 mart. 2021 3 min

Lupta contra tăierilor ilegale: WWF lansează primul instrument pentru prioritizarea controalelor la ieșirea din pădure

Reading Time: 3 minute

WWF a creat și testat primul instrument care, prin monitorizarea video a transporturilor de lemn ce ies din pădure, poate ajuta autoritățile să-și prioritizeze eficient controalele și, prin urmare, să reducă semnificativ exploatările ilegale.

Sistemul ar adresa și problema infringementului deschis de Comisia Europeană împotriva României, care are la bază lipsa unui control eficient al operatorilor ce transportă lemnul din pădure până la primul punct de descărcare.

Monitorizarea WWF s-a desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2020, în trei locații diferite, timp de 21 de zile fără întrerupere. Sistemul a arătat că 23% din transporturi se realizau fără documente.

Rezultatele arată că exploatările ilegale continuă și că ele vor putea fi prevenite eficient doar atunci când controlul se va concentra pe prima plasare pe piață a lemnului.

Fără un instrument care să indice în mod obiectiv UNDE? CÂND? și CUM? trebuie orientate planurile de control, controversa tăierilor ilegale va continua la nesfârșit. Vom asista în continuare doar la o evoluție  a modului în care acestea se manifestă, în funcție de «posibilități», nicidecum la prevenirea acestui fenomen. Fără să adresăm într-un mod integrat cauzele (DE CE?) exploatărilor ilegale, ele vor rămâne o realitate cu implicații negative grave asupra gestionării responsabile a pădurilor și dezvoltării durabile a comunităților locale„, spune Șerban Niculescu, expert păduri la WWF România.

Potrivit WWF, lipsa unor controale eficiente la prima plasare pe piață a lemnului tăiat îi încurajează pe cei dispuși să încalce legea. În continuare au loc, fără a fi perturbate, transporturi fără aviz, transporturi multiple și supraîncărcărea camioanelor chiar și peste pragul de 10 mc, faptă ce constituie infracțiune.

Principalul mod de lucru ilegal observat este acela al supraîncărcării mijloacelor de transport, prin care se plasează pe piață lemn nefiscalizat. Noul sistem de trasabilitate a lemnului SUMAL 2.0 nu reușește să rezolve această problemă.

De asemenea, transporturile ilegale au loc după ce autoritățile își încheie programul de lucru, în special la începutul și sfârșitul săptămânii, și mai ales în zilele libere fără caracter religios.

Cum funcționează sistemul propus de WWF

instrument WWF monitorizare taieri ilegale

Metodologia WWF propune monitorizarea circulației materialelor lemnoase printr-un sistem de camere de supraveghere video amplasate pe drumurile forestiere, pentru o anumită perioadă de timp, în anumite locații (eșantionate judicios în baza unui protocol de monitorizare), urmărind segmentul primei introduceri pe piață a lemnului (inclusiv pentru a evita “dubla” raportare).

Metodologia se bazează pe analiza comparativă între imaginile surprinse și datele înregistrate în mod oficial în SUMAL. Se mizează astfel pe identificarea transporturilor fără proveniență legală, „transporturile multiple”, dar și diferențe flagrante între volumul real și cel înregistrat în SUMAL.

Cum se poate optimiza sistemul de pază și control

Potrivit analizei WWF, sistemul actual de pază și control trebuie transformat dintr-unul reactiv, într-unul preventiv. Acest fapt presupune mai multe schimbări legislative:

  • Astăzi cca. 80% din masa lemnoasă se vinde sub formă de lemn „pe picior”, ceea ce generează  conflicte de interese sistemice. Este necesară modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, care să țină cont de asemenea de principiul valorificării superioare pe plan local.
  • În cele mai multe situații, chiar dacă transporturile ilegale (indiferent de modul de lucru) ar fi depistate, operatorii riscă doar o amendă contravențională, a cărei valoare este în cele mai multe cazuri mai mică decât prejudiciul. Este necesară instituirea unui regim de sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive.
  • Este necesară stabilirea pentru personalul instituțiilor cu atribuții de control a unor indicatori de performanță adecvați cu privire la controalele tematice inopinate concentrate pe prima plasare pe piață.
  • Există o piață neagră a lemnului de foc generată în principal de prețul ridicat, cauzat și de cota TVA.  Spre exemplu, 1 metru cub de lemn de foc (dacă luăm în calcul și TVA-ul) reprezintă în multe situații 25% din venitul mediu al unei persoane din spațiul rural. Pentru descurajarea valorificării pe piața neagră se impune modificarea Codului Fiscal prin care să fie redus TVA-ul la lemn de foc și construcții rurale.
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: