Business Antreprenori Interviuri Tech

Matei Trebien, VoicePatrol: Patrula AI pentru siguranță în jocuri video

28 apr. 2025 3 min

Matei Trebien, VoicePatrol: Patrula AI pentru siguranță în jocuri video

Reading Time: 3 minute

VoicePatrol, startup înființat de doi români, a dezvoltat o soluție care utilizează inteligența artificială pentru protecția împotriva comportamentelor toxice din jocurile multiplayer. Am stat de vorbă cu Matei Trebien (cofondator și CEO) despre dezvoltarea acestei platforme și beneficiile pentru studiourile de jocuri video și pentru gameri, dar și despre planurile de dezvoltare a businessului după recenta investiție condusă de GapMinder Fund II.

Care este povestea VoicePatrol?

În timpul pandemiei, zona de gaming s-a dezvoltat foarte mult, iar lumea a început să vorbească online tot mai mult despre toxicitatea din chaturile vocale, mai ales față de femei și copii. Singurul instrument de moderare disponibil era lent, scump și cenzura prea mult și nu avea competiție fiindcă nimeni nu arătase concret costul financiar al lipsei de protecție în voice chat. De asemenea, am ajuns să evităm cuvântul „moderare” deoarece competitorii noștri vor să cenzureze fiecare „F..k” inofensiv. Astfel, am văzut această oportunitate și am creat un instrument care se ocupă doar de toxicitatea gravă sau ilegală în timp record (mai puțin de 30 secunde de la începutul incidentului), la un preț final accesibil și pentru cele mai mici studiouri de jocuri astfel încât și acestea să aibă acoperire audio 100%. După trei luni de testare beta cu două jocuri, veniturile lor au crescut cu 11%, demonstrând clar impactul financiar al siguranței în voice chat.

Cum funcționează? Ce s-a făcut până acum, care sunt pașii următori?

Un studio adaugă SDK-ul (software development kit) nostru în jocul lor. Serverul nostru primește live ce zice fiecare user, împreună cu ID-ul unic al dispozitivului lor. Nu preluăm date personale și nu avem cum să aflăm identitatea unui jucător. Odată ce audio-ul trece prin suita noastră de modele de machine learning, este șters instantaneu din sistem – cu excepția celor clasificate ca având un grad foarte înalt de toxicitate. Acestea sunt trimise către un dashboard la care studioul are acces pentru a revizui ulterior incidentul. În paralel, în mai puțin de 30 secunde, trimitem un semnal către dispozitivul userului. Softul jocului preia acest semnal și automat declanșează o acțiune împotriva acestui user (de exemplu un avertisment sau auto-mute). De asemenea, moderatorii umani pot reanaliza aceste incidente la câteva minute/ore/zile după ce au avut loc (și după acțiunile automate). Din dashboard, ei pot lua măsuri manuale suplimentare, chiar interzicerea interzicerea unui utilizator. Investiția primită va permite extinderea tehnologiilor VoicePatrol, inclusiv a algoritmilor de detecție a comportamentului abuziv, creșterea echipei, implementarea unor funcționalități noi de protecție pentru dezvoltatorii de jocuri și jucători, precum și extinderea comercială în SUA și Europa. În ceea ce privește monetizarea acestei soluții, facturăm la finalul lunii fiecare studio în funcție de câte ore audio am procesat: o oră de procesare costă 8 cenți.

Cum a fost evidențiată nevoia unei protecții a utilizatorilor împotriva comportamentelor
toxice și a hărțuirii?

În 2021 am observat că gamingul devenise o opțiune tot mai populară pentru timp liber, dar și foarte multe discuții despre comportamentele toxice din jocuri, în special pe platforme populare în rândul copiilor. De exemplu, datele la care am avut acces ne arătau că 50% dintre părinți se temeau de expunerea copiilor la un astfel de conținut. Interacțiunile sunt esențiale jocurilor multiplayer și faptul că oamenii renunțau din cauza comportamentului agresiv al unora dintre jucători a devenit o problemă pentru companii. Practic, acestea pierdeau jucători și implicit venituri. Am discutat cu mai multe studiouri și am realizat nevoia lor de protecție vocală eficientă în chaturile online, mai exact o soluție capabilă să analizeze conținutul și să intervină în timp real. În primele două săptămâni de implementare, VoicePatrol reduce cu 55% comportamentele toxice, pentru ca apoi numărul să scadă săptămânal cu 5%.

Cine sunt dezvoltatorii VoicePatrol

Cofondatorii VoicePatrol sunt Matei Trebien (31 de ani, CEO și inginer în machine learning) și Cătălin Cășuneanu (29 de ani, CTO și inginer full-stack). Matei este un antreprenor român din Iași care în prezent locuiește în San Francisco. În 2012 a plecat în Marea Britanie pentru studii universitare în domeniul imunologiei și epidemiologiei, ulterior lucrând în special ca specialist în machine learning. Matei este fost inginer de machine learning la Hitachi, Smiths Detection și AbbVie. Cătălin Cășuneanu, cofondator și CTO al companiei, locuiește în Arad și gestionează infrastructura tehnică și scalabilitatea produselor. Anterior el a lucrat ca full-stack lead la BMW.

O piață de peste 200 de miliarde de dolari

Piața globală a jocurilor a fost evaluată la peste 200 de miliarde de dolari și continuă să crească, interacțiunile fiind o caracteristică importantă în jocurile multiplayer populare. ”Companiile de
gaming sunt într-o căutare continuă de soluții pentru creșterea retenției jucătorilor și a veniturilor în contextul comportamentului agresiv. Totodată, 50% dintre părinți se tem de expunerea copiilor la un astfel de conținut”, spune Matei Trebien, cofondator al VoicePatrol. Prima persoană care a investit în soluția VoicePatrol fost Ruxandra Muys-Stoian, o româncă mutată în SUA, care este cofondatoare al WIT Angels Club, un club din Silicon Valley pentru femeile care investesc în startup-uri tech. Ea s-a implicat atât financiar, cât și operațional în dezvoltarea startup-ului.

Articole pe aceeași temă: