Stiri

Mesajul Casei Regale a României, după decesul prințului Philip

9 apr. 2021 2 min

Mesajul Casei Regale a României, după decesul prințului Philip

Reading Time: 2 minute

Casa Regală a României a transmis un mesaj de condoleanțe pe Facebook duppă decesul Prințului Philip al Marii Britanii:

Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.
Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.
Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.
După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.

Drapelele britanice au fost coborâte în bernă la Palatul Buckingham, vineri, după ce prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani, relatează AFP.

Prințul Philip s-a retras din viaţa publică în 2017, când, la 2 august, a onorat cel de-al 22.219-lea şi ultimul său angajament oficial la Palatul Buckingham. În luna noiembrie, regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au sărbătorit împlinirea a 70 de ani de la căsătorie, devenind primul cuplu din istoria monarhiei din Marea Britanie care şi-a celebrat nunta de platină.

Prinţul Philip a suferit, în aprilie 2018, o operaţie de înlocuire a articulaţiei şoldului. La 17 ianuarie 2019, a fost implicat într-un accident rutier în apropiere de reşedinţa regală Sandringham (estul Angliei), fără a fi rănit. În decembrie 2019 a fost din nou spitalizat pentru „a fi ţinut sub observaţie din cauza unor probleme de sănătate preexistente”, potrivit anunţului făcut de Palatul Buckingham.

La 19 martie 2020, în contextul extinderii pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip s-au mutat la Castelul Windsor. La 20 aprilie, prinţul consort Philip a făcut o declaraţie, în care le-a mulţumit celor implicaţi în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

La 16 martie 2021, prinţul Philip a fost externat, la o lună după ce a fost spitalizat la Londra, pentru tratarea unei infecţii şi după ce a suportat cu succes o intervenţie chirurgicală cardiacă. Ducele de Edinburgh s-a întors la Castelul Windsor, situat la vest de Londra, unde locuia alături de regina Elisabeta a II-a. 

Doliu național în Marea Britanie

Începând de astăzi, Regatul Britanic intră într-o perioadă de doliu naţional, iar steagurile vor fi coborâte în bernă.

Prinţul Philip, Duce de Edinburgh şi soţ al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a avut indicaţii clare şi chiar a participat la repetiţii ale propriei înmormântări.

Soţul reginei a specificat că nu îşi doreşte funeralii de stat şi că preferă o ceremonie discretă la Capela St. George din Windsor, în stil militar, urmată de înmormântarea de la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: