Business Companii Interviuri Tech

Mihai Iancu, Rezolv IT: Cea mai mare cerere a fost pe zona de VPN-uri și acces la platforme de videoconferință

15 mai 2020 3 min

Mihai Iancu, Rezolv IT: Cea mai mare cerere a fost pe zona de VPN-uri și acces la platforme de videoconferință

Reading Time: 3 minute

Deși în această perioadă unele domenii au fost mai afectate decât altele, nici domeniul IT nu trece prin criză cu impact zero. Cum a fost afectat un business din IT și cum se adaptează la noul context, am discutat cu Mihai Iancu,  CEO al Rezolv IT, o companie prezentă pe piața românească din 2005, care oferă servicii de outsourcing și managementul infrastructurii IT, precum și servicii de pick-up al calculatorului sau laptopului, rezolvarea problemei și aducerea acestuia înapoi, reparat.

Impactul crizei medicale asupra businessului de IT

Din păcate, impactul avut de pandemia de Covid-19 asupra clienților noștri s-a răsfrâns și asupra noastră. În momentul în care business-ul acelor companii a fost închis sau redus, companiile respective nu au mai putut susține anumite cheltuieli, parte din ele fiind și serviciile furnizate de noi. Din fericire, la începutul crizei, atunci când toate companiile au migrat către lucrul de acasă, echipa noastră, datorită experienței fiecărui angajat, a fost capabilă să gestioneze într-un timp foarte scurt configurarea infrastructurii clienților, precum și echipamentele angajaților acestora, pregătindu-le corespunzător pentru etapa de lucru de acasă. De la jumătatea lunii aprilie au început să se simtă mai puternic efectele crizei, încasările unor clienți din domeniile HoReCa, turism, organizatori de evenimente sau vânzări în mall-uri fiind afectate în mod dramatic, implicit, și plățile făcute către noi.

Având clienți din multe domenii – producție, comerț, servicii, multinaționale, chiar dacă o parte din business-uri au picat chiar și cu 100%, sunt câteva care au avut nevoie de dezvoltare în această perioadă și implicit de o adaptare a sistemelor IT pentru această dezvoltare. 

După cum spuneam, pe lângă laptopuri și desktopuri, în perioada aceasta am configurat tot felul de echipamente – începând de la telefoane, firewall-uri, routere, wifi-uri, servere, chiar și imprimante personale sau scannere.

Una din provocările situației actuale a fost limitarea contactului social, atunci când am fost solicitați pentru reparații hardware sau instalări de sisteme achiziționate de curând pentru lucrul de acasă. Deoarece au început să apară solicitări în care era nevoie de accesul fizic al inginerului la echipamentul respectiv cea mai rapidă și potrivită soluție a fost să asignăm curieri interni și să le punem la dispoziție mașinile companiei, care să preia echipamentul, să asigure dezinfecția lui și să îl predea inginerului acasă la el ca apoi, după rezolvarea task-ului, să îl livrăm clientului. Tot procesul a fost gândit astfel încât să se desfășoare în siguranță maximă, limitând la maxim contactele între oameni și dezinfectând constant echipamentele.

Care au fost cele mai solicitate servicii în acestă perioadă?

Cea mai importantă cerere de care ne-am ocupat în perioada aceasta a fost cea de creare VPN-uri și acces la platforme de videoconferință și lucru colaborativ. Am depus un plus de efort în pregătirea specială a infrastructurii pentru lucrul remote și mai ales cu trainingul angajaților companiilor cu care colaborăm și pe care i-am instruit cum să se descurce în noile condiții de lucru de acasă. Și asta mai ales pentru că unii dintre ei erau pentru prima dată puși în această situație. Colegii mei de la Rezolv IT au avut însă deschidere și răbdare și i-au învățat, folosind mini tutoriale, proceduri și videocall-uri adaptate fiecărei nevoi a fiecărui angajat.

Cum veți lucra în continuare?

În principal, acum ne asigurăm că clienții au implementate politici de securitate a datelor, back-up-uri pentru sistemele critice și proceduri scrise pentru a putea continua ușor atunci când lucrurile își vor reveni. Pentru companiile care nu beneficiază de servicii de suport IT și sunt în dificultate avem o ofertă în care cu ajutorul partenerilor noștri oferim servicii cu cost redus de până la 75%, licențe gratuite pentru o perioadă de 3-6 luni la soluții de back-up și securitate rețea, lucru colaborativ, cloud, procesare documente și soluții antivirus sau găzduire și suport pentru magazine online (Microsoft 365, Bitdefender, MSP360 CloudBackup). 

În perioada următoare ne vom concentra pe serviciile de ServiceDesk pentru ca angajații companiilor să aibă la cine apela atunci când nu se descurcă în diverse situații lucrând de acasă. De asemenea, serviciul este foarte util și pentru perioada când se vor întoarce la birou, pentru că toate aceste schimbări pot afecta productivitatea angajaților, aducând un plus de stres ce poate fi eliminat în momentul în care știi că ai pe cine te poți baza din punct de vedere IT. 

Secundar, vom dezvolta serviciile de back-up de date și securitatea infrastructurii, deoarece în special acum trebuie să asigurăm continuitatea business-urilor și să oferim soluții de protecție și securitate a datelor. 

Credit foto: Anca R. Costea / Pui de poze

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: