Companii Interviuri

Cum văd arhitecții SSAT+ viitorul urban

31 aug. 2020 11 min

Cum văd arhitecții SSAT+ viitorul urban

Reading Time: 11 minute

Pandemia ne-a arătat că arhitectura spațiilor de locuit și a birourilor va fi diferită. Se va miza pe mai multă comoditate, siguranță și confort, iar viitorul arhitectural e verde. Ștefan Sava, Managing Director la SSAT+ (foto deschidere), și Alexandru Popescu, Executive Director la SSAT+, au explicat cum integrează natura în imobilele pe care le proiectează și de ce este nevoie de spații care să fie în armonie în zonele în care se află. 

 

Cum a fost pentru voi, la SSAT+, această jumătate de an?

Ștefan Sava: A fost o jumătate de an atipică, cu suișuri și coborâșuri, așa cum probabil s-a întâmplat pentru toată lumea, în contextul pandemiei. E o situație fără precedent care ne-a dat peste cap unele planuri gândite în primul trimestru al anului și care ne-a obligat să ne reorganizăm cu totul. Criza a afectat și domeniul nostru, prin evoluția extrem de rapidă, și a adus cu sine efecte care se vor simți pe termen lung, spun eu. În ceea ce privește proiectele, cele pe care le aveam în desfășurare și-au încetinit ritmul, cele care erau doar în fază de discuții au fost puse în așteptare, iar altele noi nu au apărut. Cât despre echipă, ne-am adaptat situației lucrând de acasă și am reluat activitatea progresiv, până la capacitatea maximă. Acum sperăm să revină lucrurile la normal cât mai curând și noi să reușim să ne continuăm proiectele și să obținem rezultatele dorite.

Care este viziunea voastră despre construcții, arhitectură, design, clădiri?

Ștefan Sava: Încercăm să avem o viziune contemporană în abordarea proiectelor noastre, adaptată vremurilor în care proiectăm. Din punct de vedere tehnologic, propunem și integrăm sisteme și soluții de tip smart, astfel încât să răspundem în permanență nevoilor utilizatorilor. Din punct de vedere urbanistic, relația cu vecinătățile și integrarea în țesutul urban existent sau propus sunt o altă parte importantă a viziunii noastre. Plecând de la volumetria propusă, imaginea dorită, materialele și finisajele la care apelăm și până la identificarea funcțiunii adaptate zonei, sunt toate incluse în parametrii noștri de lucru.

Alexandru Popescu: Viziunea SSAT+ pentru fiecare proiect în parte, fie că e vorba despre o clădire de birouri sau de un proiect rezidențial, este de a aduce atât satisfacții beneficiarului direct, cât și de a crește valoarea zonei din mai multe puncte de vedere, atât estetic, cât și funcțional. Practic, fiecare clădire aduce ceva în plus locului în care este situată, iar noi credem într-o permanentă evoluție, în orașe care progresează în același timp cu educația, cu stilul de viață și cu așteptările locuitorilor.

SSAT+
Alexandru Popescu, Executive Director la SSAT+

În general, fără legătură cu criza sanitară, prevăd un viitor în care arhitectura orașelor va reflecta nivelul de educație al locuitorilor, ceea ce va însemna o evoluție în design, dar și o alegere mai inteligentă a materialelor folosite și a soluțiilor tehnice integrate.

Care sunt proiectele pe care SSAT+ le are în lucru?

Ștefan Sava: Avem în lucru proiecte destul de variate, de la amenajări de interior și amenajări de rooftop-uri (lucru foarte căutat în ultima perioadă) și până la ansambluri cu funcțiune mixtă. Printre ele, amintesc: proiectul Romulus, Madrigalului, The Corner Armenească-Moșilor, Alexandru cel Bun sau o amenajare de interior în proiectul The Corner Floreasca.

Aveți o serie de proiecte, The Corner, care au o istorie diferită și pe care le‑ați gândit într-un mod altfel. Despre ce este vorba?

Ștefan Sava: Proiectele The Corner joacă un rol foarte important în portofoliul nostru și sunt printre cele mai dragi nouă. Asta nu neapărat pentru că avem preferințe între clienți, ci pentru doza foarte mare de libertate pe care o includ, care aduce cu sine și cerințe foarte ridicate. Concret, aceste proiecte sunt ansambluri rezidențiale cu funcțiune mixtă, plasate în zone centrale și premium ale capitalei, care oferă un confort și un standard ridicat al locuirii. Până acum am finalizat două astfel de proiecte: The Corner Eminescu-Dacia și The Corner Floreasca, iar pe unul, cel de la Armenească-Moșilor, îl avem în lucru.

Valorificarea la maximum a spațiilor exterioare despre care am tot povestit e reprezentată cel mai bine prin aceste proiecte – terase largi, prevăzute cu zone verzi, sau rooftop-uri, perfecte pentru timp de calitate petrecut cu familia sau cu prietenii. Pentru cele două proiecte The Corner finalizate am avut, în esență, aceleași obiective – să oferim pe piața imobiliară apartamente la un standard ridicat, adresându-ne clienților conștienți de ceea ce își doresc, cu un stil de viață activ.

Pentru The Corner Eminescu-Dacia, situat pe Strada Ocolului, am proiectat un imobil modern, în care cele 18 apartamente sunt dispuse pe patru etaje, iar terasa blocului am transformat-o în grădină. Delimitarea funcțională dintre parter, destinat unor activități comerciale de dimensiuni mici sau office, și cele de locuire, a fost dată și de particularitățile fațadei, abordată diferit pentru fiecare dintre cele două zone. Pentru interior am apelat la suprafețe vitrate generoase și la spații deschise.

SSAT+
The Corner, Eminescu – Dacia

În ceea ce privește The Corner Floreasca, imobilul de 4 etaje situat la intersecția străzilor Gheorghe Țițeica și Rahmaninov, am propus un concept arhitectural modern și ergonomic, care încorporează natura în toate elementele care fac conexiunea cu exteriorul – terasele verzi de pe acoperiș, balcoanele, logiile sau ferestrele largi. Finisajele și dotările apartamentelor completează, spunem noi, în cel mai bun mod ambianța locuințelor imobilului.

SSAT+
The Corner, Floreasca

Proiectul The Corner Armenească-Moșilor, aflat momentan în faza de proiectare și de autorizare, este plasat ultracentral. Aria protejată prezintă o bogată încărcătură din punct de vedere urbanistic și numeroase construcții vechi și valoroase în vecinătate. Pentru el, estimăm obținerea autorizației în toamna lui 2020. Un element de interes este îmbinarea ingenioasă a două corpuri de clădire, unul vechi, reprezentat de o clădire-monument preexistentă, și una nouă, alăturată. Corpul clădirii existente, restaurat și consolidat, va fi convertit în spații comerciale la parter și birouri la restul etajelor. Clădirea nou propusă are rolul de a pune în valoare monumentul, de a-l îmbrăca parțial, conexiunea dintre ele fiind asigurată de o scară din sticlă. Parterul corpului nou propune, de asemenea, spații de birouri ce vor fi date spre închiriere. Pe lângă unicitatea lor, pentru mine, proiectele The Corner sunt aparte și prin povestea din spate – ele reprezintă viziunea și implicarea mea în dezvoltare imobiliară. Alături de partenerii pe această direcție, am creat în decursul anilor atât o relație de business puternică, cât și una de prietenie.

SSAT+
The Corner, Armenească – Moșilor

Cu ce vă diferențiați de alte proiecte?

Ștefan Sava: Majoritatea proiectelor noastre sunt în zone premium și centrale ale capitalei, de cele mai multe ori în zone protejate. Nu știu exact cu ce ne diferențiem de alții, dar încercăm să propunem ce considerăm noi că este cel mai potrivit pentru fiecare proiect pe care îl avem, ținând seama de toți parametrii – de la articularea cu contextul, propunerile funcționale și până la materialele propuse și compartimentările interioare bine relaționate cu exteriorul.

Unul dintre lucrurile pe care le propunem în aproape toate proiectele noastre sunt terasele și rooftop-urile cu vegetație, dar și cu cât mai multe zone de relaxare distincte – de hamac, șezlonguri, grătar etc. Poate că tocmai această aplecare asupra tuturor parametrilor ne face să fim diferiți, cumulat cu atenția la detalii, profesionalismul echipei, expertiza și experiența noastră și faptul că mereu punem clientul pe primul loc și ne dorim să îndeplinim cu succes toate cerințele.

Alexandru Popescu: Avem o abordare orientată către toate aspectele realizării unui proiect, nu doar către proiectare. Echipa SSAT+ oferă servicii la cheie: căutarea și analizarea de terenuri, astfel încât alegerea finală să corespundă cerințelor punctuale ale beneficiarului, proiectare și obținere de autorizații necesare construirii, supervizarea execuției, relația cu alți parteneri, design de interior și marketing, dacă e cazul. Suntem un partener de la început până la final pentru fiecare client, ceea ce este important pentru că avem peste 10 ani de experiență în domeniu, iar consultanța noastră îi ajută pe clienți să evite numeroase probleme și să investească inteligent.

“Suprafața medie alocată unui angajat va crește, în mod cert, iar spațiile de lucru de tip open space sau birourile foarte apropiate nu vor mai fi o soluție, cel puțin nu la momentul actual. Totul va fi regândit având ca scop principal siguranța beneficiarilor.” – Ștefan Sava, Managing Director SSAT+

Cât de importantă este integrarea unui nou ansamblu arhitectonic în vecinătățile sale, în specificul zonei?

Ștefan Sava: Este esențial să relaționezi cu contextul într-un fel sau altul. Asta nu înseamnă că trebuie să construiești asemănător sau în contrast cu ce este în împrejurime. Foarte important este să cunoști și să analizezi contextul ca să știi cum vrei/trebuie să te raportezi la acesta – este ca un fel de analiză SWOT, având alți parametri analizați: sunt situații în care propui să te racordezi la el completându-l, sunt situații în care intri în contrast cu el sau chiar situații în care ești chiar tu cel care vrea să genereze contextul.

Cum vede viitorul client un apartament sau o clădire de locuit?

Ștefan Sava: Viitorul beneficiar vrea spațiu mai amplu și cât mai mult din acesta să fie verde, adică exterior, cu vegetație și zone distincte de petrecere a timpului. Cam aceasta e tendința, iar pe noi ne bucură că lucrurile stau așa pentru că e favorabilă nouă și modului de proiectare pe care-l propunem mereu dezvoltatorilor imobiliari sau clienților direcți. Cerințele beneficia­rilor au crescut ca urmare a pandemiei, iar autoizolarea i-a determinat să ia în calcul să aibă în confortul propriei locuințe “verdele” pe care alteori îl puteau avea doar mergând într-un parc, la o terasă, într-o grădină, la munte etc. Sunt mult mai atenți la alegerea viitoarei locuințe, se documentează mai bine, caută confortul maxim.

Centru urban de artă Strada Mântuleasa propunere SSAT 2
Centru urban de artă, Strada Mântuleasa, propunere SSAT+

Cum s-au schimbat clienții?

Ștefan Sava: Încă nu văd să fie direcții clare de schimbare a viziunii acestora, poate doar în zona de birouri, despre care am și menționat anterior că se caută să se pună accent acum mai mult pe siguranța angajaților și să li se ofere spații mai largi de lucru, cu distanță clară între ei. Și spun că nu am o viziune clară despre schimbările cerințelor clienților prin prisma proiectelor pe care le avem în derulare, care nu sunt afectate de noul context, asta pentru că sunt proiecte de clădiri rezidențiale în zonele centrale ale Bucureștiului, cu un standard ridicat de locuire, și birouri de mici dimensiuni, majoritatea aflate în clădiri vechi, cu valoare arhitecturală.

Care sunt provocările unei firme de arhitectură?

Ștefan Sava: Când eram la început de drum, fiind destul de tineri, mulți s-au bazat că pot obține un produs de calitate pe un buget minim. Apoi a fost o altă provocare ce a vizat exclusiv managementul organizațional al echipei – nevoia de a ști să găsim soluții, să ne împărțim eficient sarcinile, să comunicăm clar și să avem mereu în vedere costurile și bugetele. Tot legat de management, pe zona decizională, a venit apoi momentul în care am început să avem angajați și a trebuit să învățăm să gestionăm corect lucrurile. Ne-am lovit, desigur, și de acea dorință a clientului de a face totul cât mai ieftin, dar la stan­dardele cele mai înalte de calitate și de eficiență, iar acum una dintre marile provocări pe care le întâmpinăm este dorința de a gestiona corect portofoliul de clienți, astfel încât să putem să acoperim cât mai bine zonele pe care ne-am specializat, adică ansamblurile rezidențiale premium, de dimensiuni mici și medii, în zonele urbane centrale, sau proiectele de locuințe unifamiliale.

Putem avea clădiri cu componentă digitală?

Ștefan Sava: În fiecare proiect al nostru încercăm să propunem inițiative digitale, în măsura în care funcțiunea, cerințele și bugetele o permit. Astfel, propunem sisteme care să ușureze controlul și să reducă consumul de resurse naturale, dar asta rezultă în urma unei strânse colaborări cu ingineri instalatori și specialiști în domeniu. Din alt punct de vedere, vrem să arătăm că tehnologia poate modifica modul de utilizare convențională a anumitor spații atunci când e nevoie.

Spre exem­plu, într‑un concurs de concept la care am participat de curând, pentru reabilitarea și transformarea unui fost bazin de apă roman în spațiu expozițional de artă, constrânși și de spațiul în care trebuia să integrăm propunerea, am sugerat ca o parte din proiect, adică sala de conferințe, să fie formată din mai multe capsule cu o capacitate de câte 5 persoane fiecare, iar prin intermediul tehnologiei să funcționeze interconectate ca o sală cu capacitatea dorită.

Bucureștiul este un oraș care pe alocuri pare peticit. Cum ați vedea voi o viziune pentru București?

Ștefan Sava: Bucureștiul a fost dintotdeauna peticit și acest lucru pare să fie una dintre caracteristicile lui. Mă refer aici din punct de vedere urbanistic de-a lungul timpului, unde s-a intervenit major pe țesutul urban, Bucureștiul prezentând mărturii ale mai multor perioade, de la cele de secol XIX, perioada interbelică, până la cea comunistă și postcomunistă/contemporană. Astfel, rezultă un contrast puternic prin alăturarea acestor diferite etape de dezvoltare a lui, pe alocuri observându-se chiar intercalări de clădiri din perioade diferite. Plusul de valoare pe care îl poți aduce poate fi, în multe situații, proiectarea unor imobile în contrast cu cele existente, astfel încât fiecare dintre ele să exprime exact perioa­da și momentul construcției.

Legat de viziunea pentru București, am putea face un interviu separat și tot nu ar fi de ajuns. În linii foarte mari, Bucureștiul are nevoie de investiții majore în infrastructura de toate felurile – pietonală, rutieră, de transport în comun. Are nevoie de gene­rare de context favorabil mai multor investiții private, context atât urbanistic și legislativ, cât și economic. Bucureștiul are nevoie de oameni implicați și serioși, fiecare pe domeniul lui de activitate, de la arhitecți și ingineri, la investitori și executanți, de la angajați în instituții publice, la specialiști și experți în domeniu, și până la oamenii politici.

Rooftop The Corner Floreasca 1
The Corner, Floreasca

Credeți că se va schimba ceva în modul de construcție și de a gândi o clădire după pandemie?

Ștefan Sava: Nu cred că se va schimba felul în care proiectezi o clădire la modul general, probabil vor apărea modificări punctuale acolo unde este cazul. Un prim exemplu ar fi al cerințelor clienților, care acum sunt puțin diferite – se caută să existe zone de lucru bine delimitate în casă sau spații exterioare cât mai ample și verzi. Iar noi nu putem decât venim în întâmpinarea pieței și a nevoilor beneficiarilor. Un alt exemplu ar fi principiile după care vor funcționa spațiile de birouri, unde focusul se va muta de la eficientizarea la maximum a spațiului, la siguranța și confortul angajatului, dat fiind noul context. Aceasta da, e o schimbare care ne va face pe noi, arhitecții, să ne gândim la soluții ingenioase de proiectare a spațiilor și creative pentru decora­rea lor interioară. Suprafața medie alocată unui angajat va crește, în mod cert, iar spațiile de lucru de tip open space sau birourile foarte apropiate nu vor mai fi o soluție, cel puțin nu la momentul actual. Totul va fi regândit având ca scop principal siguranța beneficiarilor. Din punct de vedere legislativ sau al reglementărilor specifice, nu cred că se va schimba mai nimic.

Cum vedeți voi viitorul arhitectural?

Ștefan Sava: Fără modificări majore. Lumea totuși nu este pregătită ca spațiile să devină atât de aerisite pe cât o cer restricțiile din ultima perioadă. Mai devreme sau mai târziu, totul va reveni la normal, cu ajustări punctuale. Solicitări de îmbunătățire a confortului și siguranței au existat și sigur vor exista și de acum înainte, e nevoie doar de o regândire a planurilor de proiectare ca urmare a efectelor crizei. Și asta se va vedea mai ales pentru clădirile de birouri și în cele pentru spații publice de toate tipurile, fie ele de relaxare, culturale, sportive sau mall-uri.

Tendința e de a căuta locuințe cu zone verzi cât mai mari, cu terase și balcoane generoase, iar noi o putem observa fiindcă proiectăm astfel de spații și ne place să valorificăm la maximum suprafețele care pot fi transformate într-o extindere a casei, cu funcție de relaxare și de distracție, de petrecere a timpului liber în ge­neral. Pentru unele dintre proiecte, valorificăm și rooftop-urile și căutăm să le amenajăm încât să poată fi utilizabile. Acest tip de spații am reușit să-l punem în evidență cel mai bine până acum printr-o serie de proiecte denumite The Corner.

Alexandru Popescu: O să mă refer aici la activitatea noastră principală: imobilele de locuințe. Ultima perioadă i-a forțat pe mulți să își reevalueze nevoile vizavi de spațiile de locuit și cred că se vor regăsi concluziile lor în cererea de locuințe care să ofere o legătură mai bună cu exteriorul. Poate fi vorba de ferestre mai mari, balcoane sau terase generoase. În același timp, cred că fiecare a realizat câtă nevoie are de spațiu. Fie că e vorba de cel destinat lucrului, fie de acel spațiu personal, propriu fiecăruia, diferit de spațiul privat al familiei și al celor cu care locuim. În general, fără legătură cu criza sanitară, prevăd un viitor în care arhitectura orașelor va reflecta nivelul de educație al locuitorilor, ceea ce va însemna o evoluție în design, dar și o alegere mai inteligentă a materialelor folosite și a soluțiilor tehnice integrate.

 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 345 (15 iulie – 15 septembrie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array
3 Comments
  1. Alex Lembrau
    Lipsa totala de creativitate si dorinta de transformare a Bucurestiului intr-un oras placut. In intreg inutil-de-lungul articol se vorbeste despre continuarea aceluiasi trend din ultimii 30 de ani: inghesuirea mai multor cladiri pe aceleasi strazi inguste; inlocuire case cu blocuri; impestritarea si mai mult a stilului (arhitectii sunt chiar adeptii aspectului tip sorcova). Niciun cuvant despre aparitia de suburbii cu scoli si case aerisite (cu garaje si fara garduri in fata); stoparea construirii de blocuri; crearea de alei de biciclete si spatii verzi (nu ghivece la balcoane); strazi largi si suficiente locuri de parcare pentru vizitatorii cartierelor. In aceste noi cartiere s-ar muta o parte din locuitorii existenti, degajand astfel orasul, iar in plus ar fi atrasi sa se mute oameni valorosi pentru care Bucurestiul actual nu este atractiv.
  2. Ștefan Sava
    Bună ziua! Arhitectura pe care noi o promovăm este ancorată în necesitățile și tehnologiile actuale, ale erei în care trăim, și tratează cu foarte mare atenție fondul protejat construit, respectând specificul fiecărei zone în care se face inserția.Punctual, în articol am făcut referire la idei de a-ți crea propriul spațiu verde, acasă, dat fiind contextul pandemiei, când am stat mult în propriile locuințe și nu am avut libertatea de a ne bucura ca înainte de spațiile verzi exterioare. Vor mai fi și alte interviuri în care, cu siguranță, vom ajunge să abordăm tema aceasta pe larg și veți afla părerea noastră pe subiect. Vă asigurăm de tot profesionalismul și de o atenție deosebită pe care o acordăm acestui oraș, care ne e și nouă la fel de drag cum vă e și dvs.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: