Tech Brand Focus

Mihnea Rădulescu, Vodafone: Digitalizarea facilitează eficiența și productivitatea

27 apr. 2023 3 min

Mihnea Rădulescu, Vodafone: Digitalizarea facilitează eficiența și productivitatea

Reading Time: 3 minute

Discuția despre tehnologie trebuie simplificată. În același timp, digitalizarea facilitează accesul la piață. Acestea sunt cuvintele lui Mihnea Rădulescu, Business Director la Vodafone România, exprimate la cea de-a treia ediție a conferinței Romanian Business & Investment Roundtable, organizată de The Economist.

Atunci când vine vorba de digitalizare, ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe, că România are unul dintre cele mai ambițioase programe de digitalizare din regiune și a devenit un exemplu al transformării digitale, prin legile și reglementările sale unice la nivel european.

Ministrul a vorbit și despre investițiile în cloudul guvernamental, în digitalizarea proceselor și a interacțiunii cetățeanului cu statul, dar și despre faptul că cetățenii români pot să își obțină acum cazierul judiciar, online.

Romanian Business Investment Roundtable

„Puterea digitalizării este exprimată și prin interoperabilitatea platformelor și a comunicațiilor între instituțiile statului. Pe lângă toate acestea, l-am creat și pe ION, care a fost sprijinit de ministerul nostru și care a devenit prima inteligență artificială care consiliază prim-miniștri, iar acest lucru ar trebui să ne facă mândri”, a declarat Sebastian Burduja.

Doar 17% din IMM-uri sunt digitalizate

Mihnea Rădulescu a afirmat că trebuie găsit un limbaj comun atunci când vorbim despre digitalizare, iar în cadrul acestui dialog toate părțile implicate trebuie să vorbească mai mult despre competitivitate și ce ne aduce digitalizarea din acest punct de vedere. Astfel, trebuie simplificată discuția despre tehnologie, despre competitivitate și despre ce aduce aceasta atât clienților, cât și companiilor.

Reprezentantul Vodafone a subliniat faptul că digitalizarea este esențială atât pentru sectorul public, lăsat în urmă, dar și pentru sectorul privat, unde doar 17% dintre IMM-uri pot fi considerate digitalizate, în timp ce 60% din forța de lucru din România lucrează în IMM-uri. Într-o piață competitivă și digitalizată, cei care nu sunt adaptați la noile cerințe nu se pot descurca. Iar companiile trebuie să îmbrățișeze astfel tehnologia în procesele interne.

Furnizorii de servicii au nevoie să fie mai bine înțeleși de către autorități, amintind faptul că în perioada pandemiei, datorită funcționării rețelelor de telefonie și de comunicații, economia românească a continuat să funcționeze. Iar România ocupă în continuare primele poziții din Europa în ceea ce privește viteza de internet și calitatea rețelelor mobile.

Poate tocmai din acest motiv orice dezvoltare viitoare va fi construită pe bazele comunicațiilor. Iar aceste baze vor deveni 5G.

„Această bază de comunicare va deveni 5G și este esențial pentru noi să putem să dezvoltăm tehnologia 5G la nivelul la care am fost obișnuiți să o facem în România, iar acest lucru implică investiții foarte mari. Nu trebuie să uităm că Europa, în general, a pierdut prima poziție în ceea ce privește inovația în telecom, în fața Statelor Unite și a Chinei. Unul din motive ar fi că sunt doar doi, trei furnizori în oricare dintre aceste țări, în timp ce în Europa avem mai mult de 120 de furnizori de comunicații, care se luptă intens pentru clienți. Dacă ne uităm la România, trebuie să ne gândim dacă un preț redus al serviciilor pentru consumator este potrivit pentru investițiile pe termen lung în tehnologie, în special în 5G.

Cu toții trebuie să fim conștienți și să investim, împreună cu operatorii publici, în a găsi căi pentru a rămâne competitivi pe piață. Orice am construit în termeni de digitalizare, unde este o cerere crescută și, din fericire, există și o oportunitate foarte mare de investiții, ne cere să ne gândim mai mult cum să avem mai multă grijă de această industrie a comunicațiilor care este fundamentală pentru digitalizarea sectorului public în general”, a declarat Mihnea Rădulescu.

La rândul său, Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din cadrul Camerei Deputaților, a vorbit despre reglementarea tehnologiei și a atras atenția asupra faptului că o suprareglementare a viitoarelor tehnologii va opri inovația. La nivelul autorităților publice trebuie dezvoltată infrastructura de comunicare prin care să se poată permite startup-urilor să dezvolte noi tehnologii, cu ajutorul reglementărilor care să protejeze însă drepturile fundamentale ale oamenilor.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 372 (16 aprilie – 16 mai 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: