Management Opinii

Minciuna are picioare scurte, chiar si pentru manageri

12 mart. 2015 3 min

Minciuna are picioare scurte, chiar si pentru manageri

Reading Time: 3 minute

Cea mai mare provocare atunci cand deschidem un CV este de a sti cat la suta din datele oferite de candidat sunt adevarate. In acest sens au aparut si agentii care se ocupa direct cu verificarea datelor oferite de candidati la nivelul studiilor, experientei, aptitudinilor. De asemenea, in momentul in care un CV este facut public, oamenii care cunosc managerul si mediile in care acesta a studiat sau a lucrat se sesizeaza si adevarul iese la iveala. Este si cazul unor manageri celebri care au preferat sa deformeze realitatea pentru job-uri mult ravnite.

 

De Corina Diaconu

Fostul CEO Yahoo, Scott Thompson a mentionat in CV ca este licentiat in contabilitate si informatica, insa cei de la Third Point, cei mai importanti actionari ai companiei Yahoo, au descoperit ca nu are licenta decat in contabilitate de la Stonehill College. Oficialii facultatii au confirmat aceste informatii, prin urmare CEO-ul a fost nevoit sa demisioneze in 2012 la doar 4 luni de la numirea sa in functie. 

Din punct de vedere al recrutorului pot spune ca o astfel de actiune a fost justificata din partea actionarilor de la Third Point pentru ca in business-ul in care erau implicati avea nevoie de un manager sincer, precum si de un bun cunoscator al domeniului IT.

Un alt caz celebru este George O’Leary, fostul antrenor al echipei americane de fotbal Notre Dame University. Acesta a mintit la capitolul studii si skill-uri sportive, declarand ca a absolvit New York University si a jucat pentru echipa Universitatii din New Hampshire. Jurrnalistii de la Cotidianul The New Hampshire Union Leader au descoperit din discutiile pe care le-au avut cu fosti antrenori si jucatori de la Universitatea din New Hampshire ca George O’Leary mintise in CV pentru a obtine postul de antrenor la Notre Dame University. La numai 5 zile de la numirea sa a fost nevoit sa demisioneze.

Mi-a atras atentia si cazul chef-ului Robert Irvine care a avut pentru o scurta perioada o emisiune la postul american Food Network TV. Totul pana cand s-a descoperit ca, de fapt,  nu a creat tortul de nunta al printesei Diana, nu a fost innobilat de regina si nici nu a gatit pentru Casa Alba, asa cum declarase.

In Noua Zeelanda legislatia este foarte dura cand vine vorba de minciuni in CV-uri. Conform businessnewsdaily.com, John Davy, CEO la Maori Television Service, a fost condamnat la 8 luni de inchisoare dupa ce a recunoscut ca a mintit in CV in legatura cu job-ul la BC Securities Commission in Canada, dar si in legatura cu MBA-ul pe care nu l-a absolvit. Tot in CV erau mentionate si 2 carti pe care nu le-a scris. Judecatorul a motivat decizia ca un mesaj transmis celor care sunt tentati sa aplice la un job de management.

In Romania, ne confruntam cu manageri care nu isi actualizeaza CV-urile, fie pentru ca nu au timp, fie ca renunta la un job si sunt in cautarea altuia de o lunga perioada de timp. Am avut cazuri in care ne-au comunicat initial ca lucreaza intr-o anumita companie, dar la interviu au recunoscut ca nu mai activeaza acolo de un an.

La nivel general tentatia de a deforma realitatea este mai mare in cazul managerilor decat in cazul pozitiilor de executive sau middle pentru ca si miza este mai mare, iar CV-urile managerilor sunt mai lungi, ceea ce le permite sa strecoare si informatii neadevarate.

Pentru a identifica astfel de situatii folosim sursele incrucisate, verificam CV-ul, profilul de LinkedIn, Facebook-ul si chiar persoanele actuale care lucreaza in companie. Probam informatiile din CV cu recomandarile pe care le cerem candidatilor pentru un post de management.

Pentru functii de management sunt foarte importante si MBA-urile, iar absolvirea acestui program universitar poate fi probat cu diploma, cu referinte din partea profesorilor sau cu intrebari-cheie in timpul interviului de recrutare.

Ca si insight din partea companiilor pentru care desfasuram proiecte de recrutare, acestea sunt interesate de manageri cu integritate morala, si chiar daca micile deformari ale realitatii prezente in CV-uri nu aduc vreun prejudiciu companiei, vor sa renunte la colaborarea cu ei pentru ca imaginea sa nu le fie afectata.

Inainte de a angaja un manager, reprezentantii companiilor investigheaza trecutul juridic al candidatului, verifica identitatea si datele de la fostele locuri de munca, precum si recomandarile. De asemenea, companiile apeleaza si la agentii care se ocupa strict cu verificarea datelor din CV. Verificarea trecutului candidatilor se realizează cu acceptul scris al acestora si nu exista vreun risc ca acestia sa-si piarda actualul loc de munca.

Corina Diaconu

Corina Diaconu este Managing Director la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital

Cititi si ce sa nu spuneti la job, aici

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: