Business Interviuri Lifestyle

.ntropy: Mobilă și imprimare 3D

30 dec. 2021 5 min

.ntropy: Mobilă și imprimare 3D

Reading Time: 5 minute

Un startup la care lucrează studenți și liceeni a dezvoltat un concept revoluționar de mobilier modular, în care sunt implicate materiale reciclabile și imprimante 3D. Conceptul .ntropy a fost dezvoltat în cadrul acceleratorului intern de idei al comunității Creative Motion și a dezvoltat deja .hex, prima linie proprie de mobilier.

ntropy 1 scaled

Echipate cu mobilier vechi de peste 15 ani sau mobilier nou care nu rezistă mai mult de doi ani, locuințele din România au nevoie de o schimbare. Sau de o nouă viziune asupra acestor piese de interior. Așa se face că .ntropy ar putea fi răspunsul la întrebarea „Cum ar fi dacă am putea să ne rearanjăm și să ne modificăm mobilierul din casă folosind aceleași elemente?”. Cu plăci de PAL melaminat și conectori printați 3D, .ntropy a reușit să simplifice procesul de asamblare și dezasamblare a mobilierului. Elementele pot fi combinate și schimbate între ele: dintr-o ­bibliotecă triplă într-o consolă de tele­vizor, ­dintr-un despărțitor de spațiu într-o coloană a infinitului.

Conceptul .ntropy a fost dezvoltat în cadrul acceleratorului intern de idei al comunității Creative Motion, unde șase liceeni și studenți au reușit punerea pe picioare a unui business investibil în doar cinci luni. „Povestea pe scurt, a început de la colegul nostru Ovidiu, care, deși îl tot rugam, își ținea picioa­rele pe perete când stătea la birou și murdărea peretele. Când a văzut că nu are cu cine să se înțeleagă, Ovidiu și-a luat imprimantă 3D la birou și și-a printat un mic suport de picioare folosind câteva plăci de lemn pe care le aveam în apropiere. Când am intrat în birou și am văzut ce a făcut, am realizat că aici ar putea fi o idee de business foarte faină. Ne-am pus pe lucru și după 10 luni de muncă iată-ne aici, cu prima gamă, hex, și multe planuri de viitor aliniate„, spune Luca Știrbăț, ­cofondator al .ntropy. În ceea ce privește pe Ovidiu Șandru, acesta este în prezent student la Facul­tatea de Constructii și Instalații, fiind creatorul conceptului și inițiatorul .ntropy. Gama .hex este compusă din opt obiecte de mobilier cu denumiri inspirate de matematică și artă românească: .modul, .√modul, ./spatiu, .coloana ∞, .coloana ∞², .coloana ∞³, √birou și .coloane .

luca
Luca Știrbăț, ­cofondator al .ntropy

De la idee la business și investiții

Printre planurile de viitor ale echipei se regăsesc dezvoltarea unei linii .cub, introducerea unui sistem de economie circulară pentru reciclarea conectorilor de plastic și reutilizarea lor și implementarea unui sistem online de personalizare a elementelor de mobilier în funcție de dimensiuni și preferințe.

Pasul următor pentru .ntropy este să atragem clienți pe zona de business prin două modele de business diferite: achiziție directă și abonament. Sună ciudat, dar abonamentul la mobilă, ce include și înlocuirea pieselor în caz de avarie, ajutor la asamblare și opțiunea de personalizare a sistemelor s-ar putea să prezinte interes pentru firmele cărora le pasă de mediu. Pentru că la finalul zilei, cu .ntropy încercăm să construim un model circular de business, un model în care, după 10 ani în care te-ai bucurat de mobila noastră, nu trebuie să îți faci griji de cum o vei recicla, ci doar să ne lași pe noi să ne facem griji cu asta. Iar în viitorul apropiat ne uităm și la extinderea conceptului în afara țării, precum și francizare„, spune Luca.

Dan Șucu, fondatorul Mobexpert, a văzut potențial în ideea lor și a hotărât să îi susțină și să le ofere o investiție de 40.000 de euro, cu o linie de credit de 60.000, în februarie 2021. În septembrie, cu ajutorul expertizei lor, au lansat prima linie, gama .hex pe eMag, la prețuri care variază între 270 și
1.400 de lei.

Concept și producție

O piesă de mobilier în momentul de față se produce în medie într-o zi pe o singură imprimantă. Având acces la mai multe imprimante, acum au capacitatea de a livra opt produse pe zi la capitolul conectori. „În momentul de față nu luăm produse la comandă decât pentru clienții din zona de business, dar până la finalul anului 2022 vrem să dezvoltăm o funcție pe platforma noastră astfel încât oricine își poate configura, direct în digital, ele­mentul de mobilier dorit și să plaseze o comandă pentru acesta”, adaugă Luca Știrbăț.

ntropy 2 scaled

Principala sursă de inspirație a echipei pentru dezvoltarea conectorilor a fost designul generativ. Este un proces de proiectare iterativ, care implică un program ce va genera un anumit număr de ieșiri care îndeplinesc anumite constrângeri și un designer care va regla fin regiunea fezabilă prin selectarea ieșirilor specifice sau modificarea valorilor de intrare, a intervalelor și a distribuției. „În prezent folosim 4 dimensiuni diferite ale plăcilor de lemn pentru toate cele 8 produse disponibile. Astfel, cineva care își cumpără un despărțitor de spațiu îl poate dezasambla și își poate face două noptiere din el. Sau cine își cumpără o consolă de televizor poate liniștit să facă două coloane ale infi­nitului separate și să îi mai rămână piese în plus pentru o măsuță de cafea„, spune cofondatorul .ntropy.

Liceeni cu viziune

Creative Motion este o comunitate de tineri care încearcă să rezolve, prin intermediul tehnologiei, diverse pro­bleme de care se lovesc în viața de zi cu zi. Povestea lor a început în urmă cu 7 ani, atunci când Luca și Călin, ­amândoi elevi la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din București, au hotărât să pornească o echipă de robotică împreună. În prezent, Creative Motion cuprinde 25 de membri activi și are o cifră de afaceri de 50.000 de euro. „Creative Motion funcționează ca un startup factory, în care fiecare membru din comunitate are ocazia să vină cu idei, să strângă o echipă în jurul ideii și să primească finanțare să o dezvolte”, spune Luca Știrbăț, cofondator al .ntropy, în prezent student în Capitală. „Vrem să construim o viitoare generație de inventatori. Viziunea noastră finală este să ajungem spațiul principal de inovație, unde tinerii pot să crească, să experimenteze și să creeze proiecte cu impact pe termen lung”, arată cofondatorul .ntropy.  

ntropy 2 1 scaled

Brâncuși și hexagonul

Filozofia din spatele .ntropy este aceea de a te adapta la spatiul pe care il ai in jurul tau și pune ordine în haosul pe care mulți dintre tineri îl experimentează prima oară când se mută de acasa. „Prima noastră sursă de inspirație a fost tehnologia printării 3D. Lucrând la proiecte de prototipare pentru Creative Motion, am început să explorăm din ce în ce mai mult cum putem optimiza utilizarea acestora pentru producție comercială. Odata ce am început să creionăm primele produse, ne-am dat seama că, pentru prima linie cel puțin, ar fi ideal să adoptăm cea mai rezistentă formă găsită în natură: hexagonul. După ce am făcut și primul produs din gama hex, am realizat că seamănă foarte mult cu faimoasa Coloană fără de Sfâșit a lui Brâncuși, de unde ne-am inspirat și pentru nume„, explica Luca Știrbăț, co-fondator .ntropy.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: