Finanțe Stiri

Moody’s confirmă ratingurile Alpha Bank România

17 dec. 2018 2 min

Moody’s confirmă ratingurile Alpha Bank România

Reading Time: 2 minute

Agenția internațională de rating Moody’s a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, menținerea ratingului Alpha Bank România la calificativul Ba3 pentru depozite și b2 pentru credite, dar și îmbunătățirea perspectivei de rating pentru depozitele pe termen lung, de la stabilă la pozitivă.

Acțiunea de evaluare reflectă opinia Moody’s potrivit căreia Alpha Bank România a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani în ceea ce privește îmbunătățirea solvabilității și a profilului sau de finanțare. Acest fapt a avut că rezultat alinierea perspectivei ratingurilor Alpha Bank România cu perspectivă pozitivă a băncii mamă din Grecia, Alpha Bank AE, a cărei situație mai dificilă constrânge profilul de creditare al Alpha Bank România. Alpha Bank România a ajuns să aibă un rating mai bun decât bancă-mamă, atât la credite, cât și la depozite, subliniază Moody’s. 

Calificativul ”b2” pentru credite reflectă de asemenea operațiunile Alpha Bank România concentrate pe piață internă și depășirea cu succes a dificultăților legate de finanțare și capitalizare, în urmă crizei cu care s-au confruntat băncile din Grecia în 2010.  Că urmare a unei serii de vânzări de credite neperformante, Alpha Bank România și-a îmbunătățit substanțial indicatorii de solvabilitate. Bancă a raportat un nivel al creditelor neperfor¬mante de 6% la sfârșitul semestrului I/2018, mult în scădere față de 14% în 2016.

Moody’s se așteaptă că profiturile Alpha Bank România să se îmbunătățească pe măsură creșterii creditării. Agenția menționează că profitabilitatea băncii a fost volatilă, cu un randament al activelor de 0,7% în S1/2018 față de 1,4% în 2017.  O evoluție pozitivă în structură finanțărilor Alpha Bank România a micșorat dependența băncii de fondurile de la bancă-mamă, contribuind la întărirea profilului sau de creditare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: