Antreprenori Business Interviuri Tech

Nicolae Kovacs, AM.GOLF: Un Uber pentru pasionații de golf

2 apr. 2025 4 min

Nicolae Kovacs, AM.GOLF: Un Uber pentru pasionații de golf

Reading Time: 4 minute

Doi antreprenori cu experiență în banking, fonduri de investiții și tehnologie au lansat o rundă de finanțare de 500.000 de euro, prin intermediul SeedBlink, pentru transformarea platformei AM.GOLF într-un jucător global în industria golfului. Am stat de vorbă cu Nicolae Kovacs, unul dintre fondatori, despre modul în care o aplicație poate deveni „one-stop-shop” pentru pasionații de golf din întreaga lume și despre pașii următori în dezvoltarea platformei, într-o piață care depășește 200 de miliarde de dolari anual.

Care este povestea acestei platforme?

Atât eu, cât și Adrian Sătmărel, partenerul meu în acest proiect, suntem pasionați de golf. Ne-am întâlnit în perioada 2015 și 2016, când Adrian s-a întors în România după mai mulți ani petrecuți în Silicon Valley. Auzisem despre el că e un programator talentat și pasionat de tehnologie. De-a lungul timpului, pe terenul de golf si nu numai, am discutat despre provocările digitalizării golfului, atât în România, cât și în țările vecine, precum Bulgaria. Una dintre cele mai mari dificultăți era gestionarea și interconectarea ”handicapului” jucătorilor, o problemă semnificativă mai ales pentru țările mai mici. Așa a apărut ideea de a crea un sistem unic, la nivel global, care să fie utilizat de toate organizațiile din domeniu. Adrian a transpus această viziune într-o primă versiune a platformei AM.GOLF, inițial concepută ca un proiect dedicat României, care la acel moment nu avea un astfel de sistem. Scopul nostru a fost să sprijinim comunitatea locală de golf, aflată într-o creștere accelerată. În primii ani, produsul a fost utilizat de Federația Română de Golf și de toate cluburile din țară. În 2017 ne-am dat seama că această soluție avea un potențial mult mai mare la nivel global. Am decis să ne asociem și să investim în companie. Am rescris platforma într-un limbaj de programare și o arhitectură care permit scalarea globală, păstrând în același timp o experiență de utilizare excelentă.

De la ce provine „AM.”? Care a fost investiția inițială?

Numele AM.GOLF provine de la „AMATEUR”, deoarece inițial am imaginat platforma ca un sistem dedicat jucătorilor amatori de golf din întreaga lume. Pe măsură ce am aprofundat cercetarea, am realizat cât de vast este ecosistemul global al golfului și câte oportunități există pentru integrarea unor soluții inovatoare. Pentru finanțare, am utilizat atât resurse proprii, cât și o rundă de investiție „friends & family”. Un partener care a rezonat cu viziunea noastră s-a alăturat și a contribuit la dezvoltarea și extinderea platformei. Cu ajutorul acestei investiții, am construit un produs scalabil la nivel global, prezent astăzi în 14 țări, pe 4 continente. Ne aflăm într-o expansiune accelerată și punem accent pe strategii de marketing și vânzări mai puternice și specializate.

Ce oferă aplicația utilizatorilor? Ce o diferențiază de alte soluții similare?

Viziunea noastră este să creăm un „one-stop-shop” pentru golf, un fel de „Uber pentru golf”. Ne dorim ca utilizatorii să poată accesa, dintr-un singur loc, toate serviciile necesare: rezervări la terenuri de golf și lecții cu instructor; înscriere la turnee oriunde în lume; achiziționarea de echipamente și accesorii direct din magazinul integrat; pachete turistice personalizate pentru golf; alte servicii conexe. Ceea ce ne diferențiază de alte aplicații este abordarea noastră integrată. Majoritatea soluțiilor existente acoperă doar segmente din acest ecosistem. Noi oferim o platformă completă. În loc să folosim mai multe aplicații separate, punem la dispoziție una singură care le include pe toate. Iar dacă un serviciu nu este disponibil direct în platformă, aplicația se integrează perfect cu soluții externe, oferind o experiență fluidă și completă.

Cum monetizați aplicația?

În prezent, modelul nostru de monetizare este exclusiv B2B. Vindem soluția către federații și cluburi de golf, operatori și agenții de turism specializate în golf travel și organizatori de turnee. În etapa următoare vom extinde monetizarea către jucătorii individuali printr-un marketplace pentru echipamente noi și second-hand, colaborări cu agenții de turism pentru pachete exclusive, precum și revenue-sharing prin advertising și parteneriate strategice. Potențialul este enorm. Piața globală a golfului depășește 200 de miliarde de dolari anual. Dacă reușim să integrăm și să monetizăm aceste entități într-o singură platformă, putem avea un impact major și să valorificăm la maximum această oportunitate.

Cum veți folosi fondurile obținute prin această rundă? Care sunt planurile de dezvoltare?

Fondurile atrase susțin expansiunea vânzărilor în Statele Unite, cea mai mare piață de golf din lume. Deja avem un specialist dedicat care dezvoltă relații în ecosistemele locale și a obținut rezultate excelente. Plănuim să angajăm un al doilea specialist de vânzări, concentrându-ne pe zonele-cheie: Florida și sudul Coastei de Est, unde există peste 5.000 de terenuri de golf, California și Coasta de Vest (dar și alte state cu o cultură puternică a golfului) și nu în ultimul rând Canada, o piață strategică pentru noi. Pe lângă extinderea în SUA, continuăm dezvoltarea produsului pentru a ne atinge obiectivul de a deveni „Uber for Golf”. De asemenea, începem încorporarea legală a AM.GOLF în SUA, ceea ce ne va oferi acces la un ecosistem financiar puternic. Pe termen lung, ne propunem să atingem peste 1 milion de utilizatori în peste 30 de țări și să avem o prezență activă pe toate continentele în următorii 5 ani.

Unde sunt birourile și cine face parte din echipă?

Echipa noastră tehnică se află în Cluj, unde Adrian și alți doi colegi lucrează exclusiv la dezvoltarea și optimizarea platformei. Ei asigură scalabilitatea globală și suportul tehnic necesar. Pe partea de vânzări, ne concentrăm în prezent pe Statele Unite, unde avem deja un specialist dedicat. O parte din activitatea comercială o gestionez direct eu.

17.000 de jucători și 12 Federații

Platforma AM.GOLF este folosită în prezent de peste 17.000 de jucători, precum și de peste 12 federații de golf de pe 4 continente. Ne-am stabilit o traiectorie de dezvoltare cu venituri proiectate să crească în medie de peste 2 ori în următorii 5 ani, până la 4,3 milioane de euro.

Articole pe aceeași temă: