Management

Noul angajament al angajatorilor

13 dec. 2016 3 min

Noul angajament al angajatorilor

Reading Time: 3 minute

Anul viitor va fi unul ideal pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Companiile din țară raportează cele mai puternice intenții de angajare din ultimii opt ani și se estimează că numărul total de angajați va crește în opt sectoare de activitate.

Anul viitor va începe în forță. Motivul? În primul trimestru din 2017, se prognozează cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +15% pentru primele trei luni ale anului viitor. Aceasta este una dintre concluziile Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forțe de Muncă dat astăzi publicității.

19% dintre angajatorii din țară prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% estimează reduceri, în timp ce 66% nu anticipează nicio schimbare. Intențiile de angajare se consolidează atât comparativ cu cel de-al patrulea trimestru, cât și comparativ cu primul trimestru al aului 2016, cu 3% și, respectiv 5%.

„Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut”, spune Corina – Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Aceasta adaugă că Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției penru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil să vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia.

Este de așteptat ca în primele trei luni ale anului 2017, numărul total de angajați să crească în opt dintre cele zece sectoare de activitate și în șapte din cele opt regiuni ale țării. Angajații din sectorul industriei prelucrătoare formulează și de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Netă de Angajare de 33% consolidându-se cu 13 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru al anului 2016, cea mai semnificativă îmbunătățire raportată de la an la an. La polul opus, intențiile de angajare în industria extractivă slăbesc considerabil atât comparativ cu anul trecut, cât și în comparație cu cel de-al patrulea trimestru al acestui an, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv de 7 puncte procentuale. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată de la jumătatea anului 2012 până în prezent.

romsectortabq117_ro

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării, în special în regiunea de vest. Previziunea Netă de Angajare de 22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii doi ani, îmbunătățindu-se considerabil.  

Perspectivele de angajare din trim. I/2017 sunt optimiste indiferent de dimensiunea organizației. Încrederea este cel mai larg răspândită printre organizațiile mari, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +26%, cea mai puternică din ultimii nouă ani (din trim. II/2008). Încrederea crește, atât față de trimestrul anterior, cât și față de 2016, și în rândul angajatorilor din organizațiile micro și al celor din organizațiile mijlocii, care raportează pentru trimestrul I/2017 Previziuni de +10%, respectiv +14%, dar slăbește ușor atât față de trim. IV/2016 cât și față de trim. I/2016 în cazul organizațiilor mici, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +6%.

Foto: Dreamstime

meos-q117-infographic_ro-compressed

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: