Business Companii Stiri

Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 dezvoltă imunitate la virus

8 oct. 2020 2 min

Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 dezvoltă imunitate la virus

Reading Time: 2 minute

Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG. Există și cazuri în care pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare nu dezvoltă anticorpi, este una dintre concluziile preliminare ale studiului desfășurat de MedLife în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina

Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua 15 și ziua 21 după infectare, în timp ce un sfert dintre pacienții cu forme ușoare de infecție nu prezintă anticorpi la 21-28 de zile de la debutul simptomelor, iar numărul pacienților asimptomatici care dezvoltă anticorpi specifici COVID-19 este semnificativ mai mic.

Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice ChemiLuminescente ImmunoAssay – CMIA în laboratoarele MedLife.

Anticorpii IgG se regăsesc în proporție mai mare la pacienții cu forme moderate și severe de COVID-19

Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%). Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%.

O altă concluzie importantă este că producția de anticorpi IgG specifici COVID-19 nu este influențată de vârsta pacienților, prezența comorbidităților și tratamentul cu corticosteroizi folosit la acești pacienți.

Studiul a arătat că anticorpii IgG s-au regăsit într-un procent asemănător atât la pacienții simptomatici cu vârsta sub 65 de ani, cât și la cei cu vârsta egală sau peste 65. În ceea ce privește pacienții asimptomatici, mai mult de jumătate dintre aceștia cu vârste sub 65 de ani au dezvoltat anticorpi IgG SARS-CoV-2, iar singurul pacient asimptomatic din categoria de vârstă 65+ a dezvoltat, de asemenea, anticorpi.

La pacienții simptomatici, care au fost supuși tratamentului cu corticosteroizi pentru COVID-19 anticorpii IgG au fost detectați la 32 (96%) pacienți față de 31 (78%) pacienți care nu au primit tratamentul cu corticosteroizi.

În ceea ce privește pacienții cu comorbidități, 34 (87%) pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi IgG față de 4 (44%) pacienți asimptomatici. Au fost identificați patru pacienți cu afecțiuni maligne, dintre care trei pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi și un pacient asimptomatic nu a dezvoltat anticorpi.

Acesta este cel de-al patrulea studiu realizat de echipele de cercetare MedLife de la începutul pandemiei, aflat în desfășurare până la finalul anului. Primul a făcut referire la gradul de imunizare naturală a populației pentru COVID-19 la nivel național, în timp ce următorul s-a concentrat pe gradul de imunizare naturală a populației din muncipiul Suceava. În cadrul celui de-al treilea studiu, echipa de cercetare MedLife a obținut o serie de informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: