Numărul cazurilor de violență domestică crește în izolare

1 apr. 2020 2 min

Numărul cazurilor de violență domestică crește în izolare

Reading Time: 2 minute

Distanțarea socială ajută sistemul sanitar să nu colapseze, încetinind răspândirea COVID-19, dar măsurile de izolare și carantină duc la creșterea cazurilor de violență domestică.

Asociația ANAIS atrage atenția că violența domestică înregistrează o creștere exponențială pe măsură ce săptămânile în carantină se succed și persoanele predispuse la violență petrec mult mai mult timp împreună cu victimele lor.

Campania #IzoleazăViolența lansată de Asociația ANAIS trage un semnal de alarmă în acest sens și vine în sprijinul victimelor cu diverse sfaturi de la specialiștii colaboratori ai asociației reunite pe www.izoleazaviolenta.ro . De la sfaturi de natură juridică, la sfaturi practice pentru victime și rudele lor în acest context de izolare obligatorie la domiciliu. Platforma include și mesaje de încurajare ale femeilor care au reușit să scape cu bine din diverse scenarii de violență sau relații toxice.

Peste 55% dintre români trăiesc deja în spații supra-aglomerate, conform Eurostat, un factor ce agravează și mai mult fenomenul. Totodată, aproape un milion de români vor intra în șomaj tehnic și pe măsură ce dificultățile economice se vor accentua, greutățile și lipsurile pot genera în curând și mai multă tensiune în cămine, deci mai multe prilejuri pentru comportament abuziv. 

Izolarea și carantina au dus la sporirea actelor de violență domestică în numeroase țări. Rata violenţei domestice a crescut cu peste 30% în Franţa, de când ţara a intrat în carantină, pentru contracararea răspândirii pandemiei de coronavirus.

“Aceste vremuri sunt într-adevăr extrem de dificile pentru toată lumea, dar drama celor închise în casă timp de săptămâni întregi alături de un partener violent este una foarte gravă. Vrem să informăm opinia publică despre această situație și rugăm autoritățile să continue să intervină prompt ori de câte ori un act de violență domestică este semnalat la 112”, a declarat Carmen Nemeș, președinta ANAIS.

„Execuțiile video ale campaniei preiau principalele tipuri de animații grafice care au circulat pe canalele de știri și pe internet ilustrând nevoia distanțării sociale, și le reintrepretează într-o manieră surprinzătoare prezentând răspândirea dramatică a virusului violenței domestice în această perioadă de distanțare socială”, explică Roxana Niță, Group Creative Director.

„Este prima campanie lucrată de când atât noi, cei de la Cheil, cât și colegii noștri din studiourile de post-producție Chainsaw, precum și clienții noștri au trecut la working from home. Am reușit să ținem însă aproape pe canalele digitale și să ne coordonăm eficient astfel încât să avem această campanie gata într-un timp relativ scurt, cerut de gravitatea situației”, a declarat Mihai Gongu, Executive Creative Director Cheil Centrade.

Colaborarea Cheil Centrade cu Asociația ANAIS a început anul trecut prin campania “Voci Netăcute”prin care femei reale au împrumtat în mod simbolic vocea lor momentelor de violență trecute cu vederea în filmele mute de acum peste un secol, cu ocazia ridicării restricțiilor de folosire a acestor producții începând cu 1 ianuarie 2019. Filmul rezultat a fost shortlistat la Festivalul de Film de la Cannes iar campania a câștigat multiple premii la festivaluri de comunicare interne și internaționale inclusive un aur la prestigiosul London International Awards. 

ANAIS este o asociație umanitară având ca principală misiune apărarea drepturilor celor care nu se pot apăra singuri: femei, copii, dar și familii nevoiașe și alte categorii defavorizate. Membru al WAVE(Women Against Violence Europe), ANAIS oferă consiliere psihologică, asistență juridică, sprijin material și moral, acțiuni și politici publice dezvoltate în parteneriat cu autoritățile și campanii de conștientizare și informare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: