BizRemote by certSIGN

BizRemote: La Cumulus se lucrează de acasă și se iau soluții pentru respectarea termenelor lucrărilor

13 mart. 2020 3 min

BizRemote: La Cumulus se lucrează de acasă și se iau soluții pentru respectarea termenelor lucrărilor

Reading Time: 3 minute

Cumulus, unul dintre cele mai importante birouri de arhitectură din România, s-a alăturat deciziilor autorităților române ce au ca scop prevenirea răspândirii virusului, iar primul pas a fost organizarea noastră internă și informarea angajaților cu privire la metodele de prevenție.

Eliza Yokina, Senior Partner Cumulus, a explicat pentru Biz ce abordari are pentru această situația biroul de arhitectură și ce se întâmplă pe șantirele unde au lucrări în curs.

Primele măsuri de prevenție

Am decis ca în perioada 12-22 martie angajații Cumulus să lucreze de acasă. De asemenea, suntem în permanență în contact cu Direcția de Sănătate Publică și am luat toate măsurile pentru siguranța la birou –dispensere cu dezinfectant, mănuși și igienizarea echipamentelor tehnologice și a suprafețelor de contact. Vom pune pe primul loc siguranța angajaților noștri și limitarea răspândirii virusului.

Peste 95% dintre angajații noștri vor lucra de acasă în următoarea perioadă. Totuși, nu închidem biroul, iar pentru orice eventualitate ne-am gândit să fie o persoană zilnic în birou, păstrând toate recomandările de igienă și siguranță.

Metodologia pentru lucrul la domiciliu

Aveam deja o metodologie implementată pentru lucrul de acasă. Echipa noastră folosește instrumente de lucru care pot fi accesate online, de oriunde, astfel încât măsura de a lucra remote nu ne-a luat pe nepregătite. Practic, implementarea s-a putut întâmpla în câteva minute după ce am luat această decizie. Evident, acest sistem era implementat doar pentru cazuri excepționale în care colegii solicitau să lucreze de acasă. De asemenea, în cazul deplasărilor este nevoie să accesezi proiectele de la distanță, de exemplu de la șantier, din delegații etc.

Businessul la nivel normal

Activitatea biroului este susținută fără probleme. Am pus la punct de-a lungul timpului modalitatea prin care se poate lucra și de acasă în anumite situații.

Astfel, fiecare dintre echipe poate lucra în același timp pe proiect, poate comunica cu ușurință, poate printa și face predări. Singura activitate pe care am suspendat-o sunt întâlnirile fizice pe proiect cu mai multe persoane, care la noi erau destul de multe – în medie 4 pe zi.

Avem norocul că tehnologia ne permite acest lucru și practic activitatea noastră poate rămâne neafectată. Însă, este și o perioadă de test și reflexie, iar noi vom putea evalua eficiența de lucru abia peste minimum 2 săptămâni.

Planuri de continuitate

Lucrăm activ la găsirea de soluții pentru a menține continuitatea deplină a serviciilor oferite către clienți, respectarea termenelor asumate și, bineînțeles, a siguranței colegilor noștri. Ne-am propus să nu întârziem nici un proiect și să avem toate predările la zi în măsura în care acest lucru ține de noi. De altfel, nu putem garanta acest lucru în cazul administrațiilor închise, cel puțin la procesele de avizare.

Standardele de securitate și GDPR în cazul angajaților care lucrează de acasă

Cumulus a luat măsurile necesare pentru a oferi protecția adecvată a datelor și am notificat angajații cu privire la acest aspect, încă de la implementarea legilor GDPR. Echipa noastră folosește instrumente de lucru care pot fi accesate online, folosind o conexiune securizată criptată de tip VPN.

Impactul economic

Este greu de estimat exact impactul atât timp cât multe lucruri sunt într-o relație de dependență directă. Dacă toți acționăm responsabil și asumat încercând să oferim aceleași servicii de calitate, impactul negativ va fi mai mic.

Însă, așa cum bine știm, în momente de criză se iau și decizii drastice. Astfel de decizii vor afecta negativ financiar companiile și este un efect în lanț.

Aici ar putea interveni băncile și autoritățile cu niște măsuri suplimentare care să ajute companiile private în acest moment de criză, astfel încât să trecem mai ușor prin asta.

Ar fi interesant să știm dacă guvernul va lua măsuri pentru prelungirea termenelor de plată către stat.

Suntem ca de obicei realiști și optimiști și ne așteptam la o scădere în următoarele luni, dar sperăm la o revenire viguroasă.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: