Companii CSR Stiri

Peste 250 de “clădiri verzi” în România

14 feb. 2020 2 min

Peste 250 de “clădiri verzi” în România

Reading Time: 2 minute

România depășește pragul de 250 de clădiri și proiecte imobiliare certificate sustenabil după una dintre schemele internaționale: BREEAM, LEED, EDGE și WELL. Cel mai mare procent al “clădirilor verzi”, aproximativ 75%,  se regăsește în București, urmat de Cluj – Napoca, Timișoara și Brașov, potrivit datelor BuildGreen.

Pe parcursul anului 2019, peste 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, spații de depozitare, proiecte rezidențiale și fabrici au fost certificate sustenabil în țara noastră. De asemenea, 2019 a adus primele certificări Outstanding din România, cea mai înaltă treaptă de certificare BREEAM din lume, pentru două magazine Lidl și Penny Market, din București și Otopeni, mai multe niveluri maximale pe schema LEED (Platinum) și primul BREEAM pe segmentul rezidențial. Proiectul de birouri Bucharest Business Garden, dezvoltat de către Vastint, a obținut cel mai ridicat nivel de certificare pe schema americană LEED.

“Implementarea normelor de dezvoltare sustenabilă a devenit deja o practică generalizată pe piața imobiliară din România. Deja avem clădiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie, o deschidere mai mare pentru certificări verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale și prima fabrică certificată sustenabilă.

Pe de altă parte, peste 95% din clădirile din sectorul public, inaugurate anterior anului 2010, necesită renovări și îmbunătățiri, deci sunt în continuare multe de făcut”, a declarat Răzvan Nica, Managing Director, BuildGreen.

Pe fondul reglementărilor Uniunii Europene prin care toate clădirile nou construite trebuie să aibă un consum redus de energie, 2020 ar putea aduce primul nivel Outstanding pentru un proiect imobiliar de mari dimensiuni și o extindere generalizată a normelor sustenabile la nivel european.

Datele BuildGreen arată că proiectele imobiliare care obțin un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficiența energetică, în medie, de 25% – 35%.

BuildGreen a fost implicată în 2019 în certificarea a peste 20 de proiecte imobiliare, printre care Renault Bucharest Connected, The Bridge, Expo Business Park, Oregon Park, Isho Timișoara, Matei Millo, trei clădiri din cadrul Coresi Brașov, noua fabrică Arctic de la de la Ulmi sau proiectul rezidențial Luxuria Domenii Residence.

În total, BuildGreen a contribuit la certificarea sustenabilă a peste 200 de clădiri, cu o suprafață totală de peste cinci milioane metri pătrați și o valoare investițională care depășește 8 miliarde euro.

Foto: © Sasinparaksa | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: