Analize Business Stiri Tech

Piața bunurilor de folosință îndelungată, în creștere cu 5%

1 sept. 2020 2 min

Piața bunurilor de folosință îndelungată, în creștere cu 5%

Reading Time: 2 minute

Piața românească de bunuri de folosință îndelungată a continuat tendința crescătoare în cel de al doilea trimestru al anului 2020, creșterea înregistrată a  valorii vânzărilor a fost de 5.2% față de aceeași perioadă a anului 2019 și a fost determinată de creșterea sectoarele IT, echipamentele de birou și electrocasnicele mici.

În contextul Crizei Covid-19, la nivel mondial sectoarele IT, echipamentele de birou și electrocasnicele mici au fost singurele care au înregistrat un trend crescător al vânzărilor în cel de al doilea trimestru al anului 2020, în piața bunurilor de folosință îndelungată, conform datelor auditate de GfK România. La nivelul pieței europene a fost înregistrată o evoluție similară a sectoarelor din piața bunurilor de folosință îndelungată. Criza Covid 19 a generat, de asemenea, o reducere a indicatorului de încredere a consumatorului, media europeană în luna iunie 2020 atingând valoarea de -15,6, în scădere de la -7, valoare înregistrată în decembrie 2019.

Sectoare performante

Sectoarele Tehnologia Informației (IT) și echipamentele de birou (Office Equipments, OE) au înregistrat în perioada aprilie – iunie 2020 o creștere de 67.9%, respectiv 75.7% față de aceeași perioada a anului 2019 . Evoluția sectorului IT a fost influențată de creșterile înregistrate de vânzările de computere mobile și mouse-uri. 

O creștere substanțială a vânzărilor au înregistrat electrocasnicele mici (Small Domestic Appliances, SDA), 31.7%. Cele mai mari creșteri în acest sector au înregistrat vânzările pentru aparatele electrice pentru tuns și bărbierit.

Cel mai mare sector al pieței TCG, Telecom, a înregistrat o scădere de 10% în aceeași perioadă, evoluție generată de scăderea vânzărilor pentru telefoane mobile (Smart si Mobilephones).  Electrocasnicele mari (Major Domestic Appliances, MDA), al doilea sector ca importanță în piață, a înregistrat o evoluție aproape constantă (-0.7% față de aceeași perioadă a anului 2019), cele mai mari creșteri înregistrate în sector fiind pentru vânzările de congelatoare și uscătoare de rufe.

Pe minus

Vânzările din sectoarele Electronice (Consumer Electronics, CE) și Aparate Foto (Photo) au înregistrat în cel de al doilea trimestru 2020 scăderi de 3,2% respectiv 40,6% față de aceeași perioada a anului anterior. Scăderea vânzărilor de electronice a fost influențată de scăderile vânzărilor de televizoare și camere video (Camcorders).

One Comment
  1. Cristina
    Si normal. Oamenii au stat mai mult pe acasa si a fost mai mult timp pentru a te ocupa de ceea ce trebuie reparat sau schimbat. Si noi ne-am cumparat un cuptor electric nou ca daca tot era la moda sa coci paine ne-am incercat si noi indemanarea.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: