Finanțe Stiri

Piața de capital, deraiată de pe drumul european

25 feb. 2019 2 min

Piața de capital, deraiată de pe drumul european

Reading Time: 2 minute

Demersurile din ultima perioadă pot să întoarcă piața de capital înainte de 2013 și să anuleze tot ce s-a câștigat în acești ani în demersul european, spune Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al ASF responsabil cu piața de capital.

“În ultima perioadă ne uităm cu toții la demersurile împotriva sistemului bancar și împotriva pieței de capital. Demersuri politice (…) Observăm o serie de demersuri care pot să întoarcă piața de capital înainte de 2013. Ceea ce înseamnă tot ce s-a câștigat în acești ani în demersul european al pieței de capital”, a declarat Ursache, la conferința “Întâlnire cu presa economică”, organizată de Finmedia.

Cel mai grav este faptul că sectorul de stat a încetat după 2015 să se mai finanțeze prin piața de capital. “Este de neînțeles, în condițiile în care finanțarea bancară este la nivelul la care este, să te lipsești o astfel de oportunitate”, a arătat Ursache, adăugând că piața de capital nu face decât să completeze finanțarea din sistemul bancar.

După ultimele listări, statul a uitat că există această formă de finanțare și a lăsat doar entitățile private să se finanțeze prin piața de capital. O altă problemă a ultimilor ani și un element antieuropean a fost crearea unor excepții de la guvernanța corporativă, tocmai pentru companiile de stat, a arătat fostul vicepreședinte ASF.

“După modelul precupețului care se duce la amanet și își pune bijuteriile, tot așa s-a gândit și statul român să amaneteze ce are mai bun – Pilonul II. Când faci asta? Când n-ai bani” – Mircea Ursache.

“Al doilea semnal de alarmă vis-a vis de piața de capital sunt discuțiile referitoare la Pilonul II. Gândiți-vă că am depășit 10 miliarde de euro la Pilonul II, că randamentul anualizat de la înființare până astăzi este 8,41%. Unde mai găsești așa ceva? Și atunci, după modelul precupețului care se duce la amanet și își pune bijuteriile, tot așa s-a gândit și statul român să amaneteze ce are mai bun. Când faci asta? Când n-ai bani”, a explicat Ursache.

Fostul vicepreședinte ASF a ținut să precizeze că în cazul Pilonului II vorbim despre proprietatea privată și orice demers în acest domeniu “chiar și mascat, nu va fi constituțional”.   

O altă component care se vede cu ochiul liber că este neeuropeană este Fondul Suveran.

“Când pregătești un proiect de o asemenea amploare, care pune la un loc toată proprietatea privată a statului – acțiuni, participații la unele dintre cele mai importante companii, unele din domeniul strategic, energetic (…) nu poți să faci un asemenea demers fără un acord al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Mai mult, nu poți să lași gestiunea unui fond suveran în mâna unui consiliu monocolor”, a explicat Ursache, adăugând că nu se poate vorbi despre un fond suveran, ci de un SA.

“Nu poți să spui că este Fond Suveran, dacă el nu este fond de investiții. Fondul Suveran trebuie să aibă guvernanță corporativă și transparență. Nu poate să excepteze de la nicio lege a pieței de capital, dacă este un fond suveran. Dacă nu e, atunci e altceva”, a subliniat Ursache.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: