Antreprenori by eMAG BizRemote by certSIGN Stiri

Platforma care conectează micii producători români

apr. 29, 2020 2 min

Platforma care conectează micii producători români

Reading Time: 2 minute

Asociația Nod makerspace lansează platforma online Make for Romania.  Aceasta își propune să conecteze virtual oamenii și companiile din toată țara care au idei inovatoare, cunoștințele și resursele necesare creării oricărui instrument de ajutor pentru cei aflați în prima linie în criza noului coronavirus.

Ce face, concret, platforma? 

Construiește o bază de date validată cu toate atelierele și antreprenorii care lucrează în industria producției la scară mică și medie din România și facilitează interacțiunea dintre acestea. De asemenea, în situația în care resursele financiare sau umane necesare implementării ideilor și proiectelor nu sunt disponibile inițiatorilor, platforma îi conectează pe aceștia cu parteneri, sponsori și investitori care le dețin și sunt dispuși să sprijine.

Un prim proiect dezvoltat deja pe baze similare de către inițiatorii platformei Make for Romania este Viziere.ro. Inițiatorii au realizat prototipul unei viziere de protecție a feței pentru medici și personalul de asistență medicală a cărei durată de fabricație este foarte mică și din materiale care sunt ușor de procurat, PET-G. În mai puțin de o lună de zile au fost produse aproape 165.075 de viziere, în 23 de centre regionale și un centru internațional în Republica Moldova, cu ajutorul a peste 2.141 de voluntari. Vizierele produse au fost donate către 1.100 de cadre medicale din toată țara. Peste 150 de organizații și sute de persoane au sprijinit proiectul prin donații în bani și sponsorizări cu materiale și materie primă de producție a vizierelor și asigurarea transporturilor de livrare. Pe site-ul www.viziere.ro au fost primite 7.000 de solicitări pentru 500.000 de viziere de protecție.

”Aducem împreună makeri – oameni care realizează produse de la faza de idee până la produsul finit, ateliere, fabrici, producători, distribuitori, și încurajăm lucrul eficient, bazat pe colaborare, pentru ca fiecare idee să primească susținere pe tot parcursul dezvoltării și implementării ei. Primul nostru obiectiv este să ajutăm spitalele și personalul medical din prima linie să lupte împotriva COVID-19”, declară Florin Cobuz, fondatorul platformei Make for Romania.

Asociația Nod makerspace este inițiatorul și fondatorul bibliotecii Mater, prima și singura bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est. Mater este o colecție extinsă și constant reînnoită cu peste 3.000 mostre de materiale – dedicată profesioniștilor care lucrează cu materiale și nu numai: arhitecți, designeri de interior, de produs și vestimentari și de bijutieri, ilustratori, artiști plastici, dar și organizații care dezvoltă produse și materiale noi și au nevoie de această resursă.

În cadrul Nod makerspace, situat în fosta platformă Industria Bumbacului de la Timpuri Noi, se regăsește un ecosistem de oameni creativi, un loc de joacă în care ideile prind viață. La Nod makerspace sunt spații de co-working, makerspace, ateliere de lemn & metal, studio-uri private, spații de întâlniri și evenimente și biblioteca MATER. Fizic, Nod makerspace înseamnă peste 2.200 mp.

Parteneri strategici ai platformei Make for Romania sunt: Nod makerspace, Code for Romania, Babele, MSL Group The Practice, Stiloul Creativ, JuneCom, Romanian Design Week, The Institute, Mater, Fonduri-Structurale.ro, iar ambasador al proiectului este Monica Jitariuc. 

Foto: © Andranik Hakobyan | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: