Antreprenori Tech

Povestea Airly, startupul care construiește cea mai mare rețea globală de senzori pentru monitorizarea calității aerului

30 nov. 2020 3 min

Povestea Airly, startupul care construiește cea mai mare rețea globală de senzori pentru monitorizarea calității aerului

Reading Time: 3 minute

Era anul 2016, când Wiktor Warchalowski, Michal Misiek și Aleksander Konior, trei ­ti­neri absolvenți ai Universității Teh­nice AGH din Cracovia, se pregăteau să participe la un maraton în timpul iernii. Au simțit că ceața densă din oraș, cauzată de fumul și praful industrial, le îngreuna antrenamentul, așa le-a venit ideea să conceapă un sistem care utilizează senzori de aer pentru a identifica zona unde era cel mai bine să conti­nue antrenamentele, și anume cea cu cel mai curat aer.

fondatori Airly Aleksander Konior Michal Misiek Wiktor Warchalowski
Fondatorii Airly: Aleksander Konior, Michał Misiek și Wiktor Warchałowski

Pe măsură ce proiectul a început să prindă contur, cei trei au reușit să strângă fonduri pentru construirea unui număr de 100 de senzori de calitate a aerului, pe care i-au oferit oamenilor din diferite părți ale Cracoviei, formând astfel o rețea de senzori în orașul lor natal. Proiectul a avut un succes imens și a devenit un subiect larg dezbătut în mass-media.

S-a viralizat rapid, motiv pentru care alte municipalități și orașe, precum și companii din Polonia au dorit să-și construiască propriile rețele de senzori Airly. Astăzi, startup-ul fondat de cei trei tineri are peste 4.000 de senzori de calitate a aerului în 30 de țări.

Cum funcționează Airly?

Sistemul de monitorizare a calității aerului include tehnologii avansate de procesare a datelor și un algoritm ba­zat pe AI pentru prognoza calității aerului, senzori capabili să funcționeze în diverse condiții meteorologice, cu măsurători în timp real, disponibile pe site-ul airly.eu sau în aplicația Airly pentru smartphone.

Senzorii Airly urmăresc indicatorii cheie de poluare: particule (PM1, PM2.5, PM10) precum și gazele NO2, O3, SO2 și CO, iar hărțile online integrează date despre parametrii cheie ai vremii, precum temperatura, umiditatea, presiunea aerului și vântul din locațiile în care sunt instalați senzorii noștri. Ce este foarte important e că dispozitivele Airly sunt foarte mici și ușor de instalat chiar și de către o persoană atehnică, spune Wiktor Warchalowski, CEO și cofondator al companiei.

Inițial, startup-ul de tehnologie din domeniul monitorizării aerului a fost susținut financiar de către un ­investitor din Cracovia, Wojciech Burkot, fost inginer director la Google Polonia, apoi cei trei antreprenori au primit o subvenție guvernamentală pentru a continua dezvoltarea produsului și extinderea internațională.

Observând că există cerere pentru o soluție ca a lor și în alte țări, au început să o lanseze la nivel global, prin promovare online și participare la târguri comerciale din întreaga lume.

Unele dintre piețele cărora cei trei doresc să le acorde o atenție specială în viitorul apropiat sunt Marea Britanie și SUA, unde discuția despre poluarea aerului și măsurile de îmbunătățire a calităţii acestuia sunt foarte avansate, existând o cerere mare pentru implementarea acţiunilor de combatere a poluării aerului.  

România Respiră

Până acum câțiva ani, discuțiile despre calitatea aerului și nivelul de poluare din România nu aveau nicio sursă de informare în timp real. Acest lucru s-a schimbat de la finalul lui 2018, când Philips, în partneriat cu startup-ul polonez Airly, a lansat prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului.

Au fost instalați 17 senzori, majoritatea în București, și au început să fie comunicate rezultatele în presă, în social media, în materiale outdoor.

În 2019, rețeaua a fost extinsă la încă 4 orașe din țară, iar în ianuarie 2020 a fost demarată campania de crowdfunding România Respiră, prin care oricine poate contribui la extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului, iar Philips dublează numărul de senzori astfel instalați.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 348 (15 noiembrie – 15 decembrie 2020). Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: