Companii CSR Stiri

Premiera in Romania: Masina electrica alimentata de la panouri solare

21 aug. 2015 2 min

Premiera in Romania: Masina electrica alimentata de la panouri solare

Reading Time: 2 minute

In premiera pentru Romania, Fomco Group a prezentat la Targu Mures o masina electrica incarcata de la un ansamblu de panouri solare.

Fomco Eco Friendly este un Renault Twizy, pe patru roti, cu doua locuri, care poate circula 100 de km dupa o incarcare completa de 5 ore.

Noutatea proiectului inaugurat azi la Targu Mures de Fomco Group, constructor si detinator a doua parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni, este ansamblul masina electrica/statie de panouri solare, care permite incarcarea automobilului cu energie verde.

“Am conceput un sistem care permite alimentarea masinii de la un ansamblu fotovoltaic compus din 24 de panouri solare. Practic, posesorul unui automobil electric poate sa detina o astfel de statie care sa ii asigure energie nepoluanta pentru aproximativ 20 de ani.”, declara Directorul Fomco Group, Nyulas Bernat.

Specialistii companiei Fomco Group au ales pentru incarcarea masinii un sistem tehnologic OFF-grid, care permite inmagazinarea energiei solare captate de 40 de mp de panouri in acumulatori special fabricati pentru aplicatii solare. Astfel, sistemul fotovoltaic creat este capabil sa asigure necesarul zilnic de energie pentru incarcarea unui automobil electric. O incarcare completa dureaza 5 ore.

Viceprimarul Targu Muresului, Claudiu Maior, prezent la inaugurarea ansamblului masina electrica/statie de panouri solare, a apreciat drept foarte buna ideea lansata de directorul Fomco Group: “Luam in calcul achizitionarea unor masini electrice, care nu polueaza, au costuri mici de intretinere si pot fi foarte utile pentru politia locala, de exemplu”.

Conform celor spuse de directorul Fomco Group, costul ansamblului panouri solare/masina electrica ajunge la aproximativ 17.000 de euro.

Dupa o zi de vara insorita, statia de incarcare este capabila sa incarce automobilul Twizy de doua ori. Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimarilor, productia zilnica de energie electrica a panourilor va fi in jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din reteaua obisnuita de curet electric.

Functionarea sistemului poate fi monitorizata pe internet si/sau de pe orice smartphone/tableta cu android.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: