Stiri Lifestyle

Premiile Gopo 2022: cine va primi premiul pentru întreaga carieră

20 apr. 2022 3 min

Premiile Gopo 2022: cine va primi premiul pentru întreaga carieră

Reading Time: 3 minute

Premiul pentru întreaga carieră din cadrul acestei edițiii a Premiilor Gopo va fi acordat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț. Cei doi artiști vor fi omagiați la gala ce va avea loc în data de 3 mai,  la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale’’ din București, și va fi transmisă în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și premiilegopo.ro.  

Victor Rebengiuc Cel mai bun actor in rol principal la Premiile Gopo 2011 Foto Adi Marineci

Cu cariere artistice de peste cinci decenii, aceștia se numără printre cei mai valoroși actori din România. Victor Rebengiuc a debutat pe marele ecran în 1956, în lungmetrajul Mândrie (Marius Teodorescu), iar în 1964 a cucerit publicul în rolul magistral din Pădurea spânzuraților (r. Liviu Ciulei). Generații întregi de cinefili l-au admirat în Moromeții (r. Stere Gulea, 1987), în producțiile regizate de Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Terminus Paradis, Niki Ardelean, colonel în rezervă, Tertium non datur), în filmele lui Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei), sau în lungmetraje recente și foarte premiate precum Medalia de onoare (r. Călin Peter Netzer, 2009), Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu, 2013 – film pentru care a obținut un alt Premiu Gopo) sau Aferim! (r. Radu Jude, 2015). Celor peste 70 de roluri pe care le-a interpretat cu măiestrie în film, li s-au alăturat, de-a lungul carierei, alte 200 de personaje cărora le-a dat viață pe scenele teatrelor din România.  Între anii 1991 și 1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, care în 2008 i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Figură majoră a culturii române, dar și o voce puternică a societății civile, Victor Rebengiuc a participat la Revoluția Română, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ în modelarea societății românești.

Mariana Mihut Foto Ioana Hameeda

Mariana Mihuț s-a remarcat în lumea cinematografiei încă de la debutul său din Pădurea spânzuraților (r. Liviu Ciulei), prima sa apariție pe marele ecran alături de Victor Rebengiuc, partenerul său de viață și de scenă încă din 1965. Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, a interpretat roluri memorabile în filme precum: De ce trag clopotele, Mitică? (1981) și Balanța (1992) – ambele în regia lui Lucian Pintilie, Cei care plătesc cu viața (r. Șerban Marinescu, 1989), Capcana (r. Manole Marcus, 1974), Ultima frontieră a morții (r. Virgil Calotescu, 1979), Cel mai iubit dintre pământeni (r. Șerban Marinescu, 1993), Diminețile unui băiat cuminte (r. Andrei Blaier, 1967),  Profetul, aurul și ardelenii (r. Dan Pița, 1978), Un echipaj pentru Singapore (r. Nicu Stan, 1982), Fructe de pădure (r. Alexandru Tatos, 1983), Nunta mută (r. Horațiu Mălăele, 2008) sau Tatăl fantomă (r. Lucian Georgescu, 2011), unde a încântat publicul într-o apariție episodică alături de Victor Rebengiuc. Mița Baston din filmul De ce trag clopotele, Mitică? va rămâne, probabil, unul dintre cele mai reușite personaje feminine din întreaga noastră cinematografie. În teatru, Mariana Mihuț a dat viață unui număr impresionant de personaje remarcabile, pentru care a fost recompensată cu distincții importante.

Aflat la a șaisprezecea ediție, Premiile Gopo reprezintă evenimentul care celebrează performanțele creatorilor români din domeniul cinematografiei și este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Premiul pentru întreaga carieră este oferit de Apa Nova – o companie Veolia.

Sprijin pentru cineaștii ucrainieni

În așteptarea galei, iubitorii de film de pretutindeni sunt invitați să se alăture campaniei UNIȚI PRIN FILM, trimițând 2 euro printr-un SMS cu textul FILM, la 8840. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: