Companii Stiri

Preturile locuintelor, in crestere

12/07/2016 3 min read

Preturile locuintelor, in crestere

Reading Time: 3 minute

Romania se afla pe locul 5 in Europa cand vine vorba de cele mai mari cresteri ale preturilor pe metrul patrat pe segmentul rezidential in primul semetru din acest an, potrivit unui studiu realizat de RE/MAX in 15 state europene. Cu toate acestea insa, raportat la costul pe metrul patrat, Romania se afla pe ultimele locuri in clasament.

„Studiul realizat de RE/MAX Europe arata ca preturile pentru proprietatile rezidentiale din Romania au crescut, in primele sase luni ale acestui an, cu cca. 5,9% comparativ cu finele lui 2015, ajungand la cca. 900 de euro/mp”, a declarat Razvan Cuc, presedinte RE/MAX Romania.

remax 1Romania se afla pe locul cinci in Europa, dupa Portugalia, unde preturile au crescut cu 14,3%, Germania – cu un avans de 11,24%, Turcia – 10,68% si Spania – cu 6,64%. La polul opus se situeaza tari precum Slovacia sau Grecia, unde preturile au scazut chiar si cu pana la 3%, sau Elvetia, unde majorarea a fost infima, de sub 1%.

Cu toate ca Romania este fruntasa in ceea ce priveste cresterile preturilor in prima jumatate a anului, daca este luat in calcul costul pe metrul patrat, acesta se situeaza la cca. 900 de euro.

Pe primele locuri la cresterea preturilor se afla Elvetia, Franta si Germania, unde preturile pe metrul patrat sunt cuprinse intre 5.785 euro/mp si 2.860 euro/mp. La polul opus se afla tari precum Turcia, unde pretul pe metrul patrat a fost in primul semestru de doar 534 de euro, Cehia (832 euro), Slovacia (879 euro) si Romania (900 euro).

remax 2In ceea ce priveste inchirierile pe segmentul rezidențial, pretul pe metrul patrat a ramas aproape neschimbat in majoritatea statelor. Astfel, in Romania acesta se situeaza la cca. 5 euro/mp, la acelasi nivel ca si la finele lui 2015. Cele mai mari valori sunt inregistrate in Elvetia (17 euro/mp), Olanda (13 euro/mp), Franta (12,6 euro/mp) si Finlanda (12,5 euro/mp). La polul opus se afla Turcia – 2,27 euro/mp, Grecia – 4,2 euro/mp, Italia –  cca. 5 euro/mp si Romania, cu 5 euro/mp.

Studiul RE/MAX a mai evidentiat ca piata imobiliara din Europa este extrem de diversificata, existand diferente majore de la tara la tara. Cu toate acestea, sigurul numitor comun la nivelul Europei este reprezentat de nivelul minim istoric al ratelor de dobanda la creditele imobiliare, fapt ce a determinat o crestere a cererii la nivel rezidential si, de asemenea, a preturilor.

Astfel, in prima jumatate a acestui an, un european a platit in medie 1.908 euro/mp pentru achizitia unei locuinte, 91% dintre locuitorii tarilor luate in calcul visand la o proprietate. In ceea ce priveste chiriile, pretul mediu la nivelul Europei s-a situat in perioada analizata la 8,08 euro/mp, pe segmentul rezidențial.

Efectul Brexit

Piata imobiliara locala si europeana va fi influentata de schimbari legislative sau alte tipuri de miscari geopolitice (ex. Brexit). Astfel, la nivel local, in ceea ce priveste previziunile pentru urmatoarele sase luni, RE/MAX Europe estimeaza ca preturile pe metrul patrat, atat la vanzare cat si la inchiriere, vor ramane stabile, in timp ce legea Darii in plata ar putea avea chiar un efect usor negativ in numarul de tranzactii. Cu toate acestea, investitiile pe segmentul imobiliar din Romania vor fi in continuare la un nivel ridicat, printre cele mai mari din CEE, conform statisticii.

“Economia si piata imobiliara sunt puternic influentate de situatia politica din anumite regiuni. Alte influente majore sunt determinate de schimbari legislative locale sau europene, cat si de evolutiile dobanzilor pentru creditele imobiliare”, a declarat Michael Polzler, Managing Director RE/MAX Europe.

Cu toate acestea, reprezentantul companiei considera ca urmatoarele sase luni vor aduce o crestere a preturilor pe segmentul rezindential, atat in ceea ce priveste vanzarea, cat si inchirierea.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă