BizRemote by certSIGN Tech

Primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție din România

26 mart. 2020 < 1 min

Primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție din România

Reading Time: < 1 minut

O echipă de cercetători români de la laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab din București a creat primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție, fără contact, cu ajutorul radiației UV-C, care are eficiență dovedită în distrugerea agenților patogeni, inclusiv în combaterea noului coroavirus.

Echipat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat, robotul poate distruge orice virusuri, bacterii și fungi, ca urmare a acțiunii radiațiilor ultraviolete asupra ADN-ului și ARN-ului acestora. Prototipul creat este rezultatul demersului inițiat de echipa Modulab de a adapta proiectele pe care le are în derulare, în încercarea de a contribui la efortul global de a controla și opri epidemia de SARS-COV-2.

”În acest moment avem un prototip testat și funcțional. Dacă există cerere și investitori interesați, suntem pregătiți să îl producem”, declară Paul Popescu, fondator Modulab.

Echipa Modulab din spatele robotului de dezinfecție a dezvoltat acest prototip într-un timp record. Specialiștii au adaptat o platformă robotică autonomă de transport pe care o aveau deja construită pentru depozite inteligente. Astfel, robotul inteligent poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță.

Împreună cu Agora Robotics, Modulab a dezvoltat o soluție completă de navigare robotică autonomă, integrată cu succes într-o platformă de curățenie industrială și într-una de transport pentru depozite. Aceasta poate avea însă multiple aplicații – roboți de teleprezență, de monitorizare la distanță sau diferite servicii care implică deplasare autonomă.

Modulab este o platformă multi-disciplinară cu peste 10 ani de experiență în domeniul inovației tehnologice. 

Un robot similar, dezvoltat în Danemarca, a fost adus săptămâna trecută de către Bucharest Robots și Asociația Suport la Institutul Național de Boli Infecțioase “Profesor Doctor Matei Balș” pentru dezinfectarea spațiilor.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: