Stiri

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” a fost amânat în ziua lansării

15/12/2020 3 min read

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” a fost amânat în ziua lansării

Reading Time: 3 minute

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) amână startul Programului „Rabla pentru Electrocasnice” până la o dată ulterioară, din cauza unor probleme ce ţin de securitatea cibernetică a aplicației.

„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere, prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administrația Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului”, se arată într-un comunicat de presă al AFM, transmis marți AGERPRES.

Ediția din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice ar fi trebuit să demareze, marți, la ora 12:00, iar românii ar fi putut să se înscrie în această sesiune prin intermediul aplicației informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro și la secțiunea https://electrocasnice.afm.ro/.

Conform regulamentului programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, după cum urmează:

  • 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficientă energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficiență energetică cel puțin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

De asemenea, se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.

După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit, se menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

În 2019, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-și cumpere un produs nou – de la mașină de spălat rufe sau mașină de spălat vase până la aparate de aer condiționat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare și televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente. 

Ministrul Mediului solicită revocarea din funcție a președintelui AFM, pentru amânarea demarării programului „Rabla pentru electrocasnice”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis premierului României propunerea de revocare din funcție a președintelui Administrației Fondului de Mediu, Dan – Cătălin Vatamanu, având în vedere anunțul recent al AFM privind amânarea demarării Programului Rabla pentru Electrocasnice, informează ministerul printr-un comunicat.

„Este inadmisibil ca un program atât așteptat de cetățeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcționa, deși avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri (luni n.r), că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunți populația cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea şi înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu fată de cel din 2018 și o listă de echipamente cu mult extinsă fată de edițiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă și cu finanțare pentru cel puțin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care și-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor și care astăzi este nefuncțional. Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcție a președintelui AFM. Între timp, aștept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a declarat Fechet.

Ulterior, ministrul Mediului a anunțat, la Digi 24, că va trimite corpul de control la Administrația Fondului pentru Mediu.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă