Lifestyle Stiri

Proiectul Generatii, in sprijinul copiilor si varstnicilor

24 mai 2016 2 min

Proiectul Generatii, in sprijinul copiilor si varstnicilor

Reading Time: 2 minute

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si Santierul Naval Damen Galati si-au propus sa aduca impreuna copii si varstnici in centre sociale intergenerationale, printr-un efort al intregii comunitati.

Programul national Generatii – centrul comunitatii transforma centrele sociale de tip afterschool in centre intergenerationale, mobilizand persoanele varstnice din comunitatea locala sa se implice ca voluntari in sprijinul copiilor.  Fiecare centru aduce astfel impreuna persoane apartinand mai multor generatii si devine cadrul in care copiii proveniti din familii sarace si voluntarii varstnicii socializeaza, invata lucruri noi, se ajuta reciproc, iar copiii primesc sprijin pentru a continua scoala. Varstnici disponibili sa ofere din timpul lor, dispusi sa isi impartaseasca experienta si competentele pot deveni voluntari in cadrul centrelor care implementeaza metoda de lucru intergenerationala.

Prin intermediul acestui proiect, copii de scoala primara si gimnaziala, proveniti din familii sarace, cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani, din judetul Galati primesc ajutor la materiile unde intampina probleme, isi fac temele intr-un program after-school, castiga incredere in propriile forte si reusesc sa-si imbunatateasca rezultatele scolare si sa se integreze social cu ajutorul voluntarilor seniori. Persoanele varstnice devin bunici, mentori, profesori de meditatii, maestrii pentru ateliere de mestesuguri sau tutori in cadrul unor activitati creative sau educative dedicate copiilor sprijiniti in cadrul centrelor sociale intergenerationale.

Implementarea modelului intergenerational va fi realizata pe baza manualului intergenerational, avand ca exemplu Centrul Generatii dezvoltat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in Bucuresti. In 8 ani de activitate, Centrul Generatii a inregistrat 15.808 ore de voluntariat, peste 15.000 de ore dedicate copiilor pentru efectuarea temelor scolare, peste 2500 de activitati intergenerationale, peste 400 de voluntari, peste 400 de copii sprijiniti sa obtina rezultate scolare performante, peste 100 de tineri sprijiniti sa urmeze o meserie si peste 100 de varstnici singuri, care si-au valorificat timpul si cunostintele in beneficiul copiilor.

Pentru mai multe detalii despre proiect, contact de presa a Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei: Ioana Petrea – Director Fundraising & Comunicare, ioana.petrea@principesa.ro – Telefon: 0723.299.449.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: