Interviuri Tech

Provocarea celor 2 minute

13 mart. 2019 3 min

Provocarea celor 2 minute

Reading Time: 3 minute

Cât de importantă este tehnologia în medicina de urgență? Face diferența între viață și moarte. Am discutat cu Yotam Biberman, Sales Director la Inovytec, despre provocările unei companii specializate în tehnologii de ultimă generație folosite în lupta pentru viață.

Yotam Biberman Inovytec

Inovytec dezvoltă și produce dispozitive medicale pentru medicina de urgență, mai exact pentru intervenția în primele minute după un accident, minute care sunt critice pentru pacient. Lubo, spre exemplu, produs aflat deja pe piața din România, este un dispozitiv de deschidere a căilor respiratorii superioare, combinat cu guler cervical pentru a permite gestionarea noninvazivă a căilor respiratorii în cazurile de traumă care necesită fixarea zonei cervicale sau orice situație în care este nevoie de eliberarea căilor respiratorii.

“Primele momente după un accident sunt de multe ori hotărâtoare pentru supraviețuire. Iar primele 2 mi­nute sunt esențiale pentru eli­berarea căilor respiratorii, pentru că după 2 minute apar leziuni ale creierului și la fiecare 10 secunde situația se agravează. În acest domeniu i se spune provocarea celor 2 minute”, explică Yotam Biberman. Este un dispozitiv care permite oricui, chiar și celor fără pregătire medicală, să elibereze căile respiratorii în mai puțin de 15 secunde. Compania colaborează deja cu Serviciul de Ambulanță București și sunt în discuții pentru un par­teneriat cu Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). “Ne-am bucurat de sprijinul lui Raed Arafat (fondatorul SMURD, șeful Departamentului de Situații de Urgență – n.r.), care ne-a ajutat să cunoaștem mai bine piața românescă. Specialiștii SMURD din București și Târgu-Mureș, care au făcut traininguri pentru utilizarea Lubo, ne-au ajutat să facem studii referitoare la folosirea dispozitivului”, spune reprezentantul Inovytec.

Totodată, SALI – un dispozitiv pentru urgențe respiratorii și cardiace, care include o mască de oxigen și defribilator – va fi de anul acesta în România, iar Yotam Biberman spune că piața locală este importantă pentru companie, având în vedere creșterile rapide din ultimii ani și evoluția sistemului public de sănătate.

“Oricât de inovator și de revoluționar ar fi produsul, cei care lucrează în domeniul medical nu sunt deschiși schimbării. Trebuie să convingi profesioniștii din domeniu să îl testeze” – Yotam Biberman, Sales Director Inovytec

Produsele Inovytec au fost bine primite pe piață, iar compania se concentrează în următoarea perioadă pe piața europeană. Când vine vorba de provocări, deși domeniul medical este foarte reglementat, reprezentantul Inovytec spune că nu birocrația este cea mai mare provocare, ci rezistența la schimbare a profesioniștilor din domeniu. “Când vrei să aduci ceva nou pe piață este întotdeauna dificil, iar în domeniul medical provocările sunt și mai mari. Oricât de inovator și de revoluționar ar fi produsul, cei care lucrează în domeniul medical nu sunt deschiși la schimbare, sunt obișnuiți să lucreze conform protocoalelor. Trebuie să convingi profesioniștii din domeniu să îl testeze, ca să înțeleagă că le face munca mai ușoară și să fie dispuși să folosească aceste produse. Nu este ca în cazul smartphone‑urilor, spre exemplu, unde oricine poate testa produsul și cons­tatând că este bun îl folosește”, explică Yotam Biberman.

Yotam Biberman fb

foto: Marian Timofte

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: