Stiri Tech

Provocări în implementarea inteligenţei artificiale

03/01/2018 2 min read

Provocări în implementarea inteligenţei artificiale

Reading Time: 2 minute

Implementarea inteligenţei artificiale este afectată de lipsa talentelor care să creeze seturile de reguli şi algoritmi

Cu toate că lipsa talentelor este o problemă serioasă, companiile continuă să integreze inteligenţă artificială (IA) în opreaţiunile de afaceri, după cum arată rezultatele unui studiu realizat de EY România. Potrivit studiului, 56% dintre respondenţi precizează că principala lor preocupare este talentul, iar lipsa de experţi în domeniu este cea mai înaltă barieră în calea implementării IA în operaţiunile curente de afaceri. În acelaşi timp, organizaţiile sunt îngrijortate de lipsa de diversitate din rândul talentelor disponibile, 41% atrăgând atenţia că diversitatea de gen poate influenţa prejudecăţile pe care maşinile le vor asimila în procesul de învăţare.

„În acest an, pe măsură ce au elaborat strategii de integrare a inteligenţei artificiale în operaţiunile curente, companiile s-au confruntat cu lipsa experţilor matematicieni și statisticieni care știu să creeze seturile de reguli și algoritmi care trebuie implementate în tehnologiile IA. Acest fapt demonstrează clar că o abordare IA de succes nu se referă doar la tehnologie, ci mai ales la oameni inteligenți. Privind înspre 2018, organizaţiile ar trebui să aibă ca prioritate atragerea şi cultivarea de talente – atât prin recrutarea de persoane cu o pregatire adecvată, cât şi prin investiţii în programe de instruire şi cultivare de talente”, spune Carmen Adamescu, Partener EY România

În ciuda obstacolelor, tendinţa de adoptare a IA continuă

Conform sondajulului, firmele sunt în etapa în care depășesc deja rezistenţa internă faţă de adoptarea acestei tehnologii. În prezent, 33% dintre respondenţi au menționat poziția stakeholderilor ca pe o barieră în calea implementării IA. Schimbarea pozitivă a acestui sentiment sugerează că stakeholderii încep să recunoască tot mai mult potenţialul inteligenţei artificiale.

De asemenea, rezultatele arată că, deşi companiile au progresat în procesul de integrare a IA, acestea se află în etape diferite de implementare. În timp ce 17% sunt în faza de evaluare a opţiunilor privind zonele de implementare a IA şi 26% sunt în etapa proiectelor pilot, 67% dispun de o persoană dedicată care gestionează acțiunile necesare adoptării IA în interiorul organizaţiei. Per ansamblu, 62% dintre angajaţi au un sentiment pozitiv față de integrarea inteligenței artificiale.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă