Finanțe Stiri

PwC: Salariile din sectorul privat au crescut in medie cu 4%

1 oct. 2015 3 min

PwC: Salariile din sectorul privat au crescut in medie cu 4%

Reading Time: 3 minute

Cresterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2015, potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, nivel similar celui de anul trecut.

„Desi diferența nu este majora, este primul an dupa multa vreme in care cresterea medie salariala din Romania a fost mai mare decat cea planificata initial de companii (3,9%). Acesta este un semn ca economia este pe o traiectorie de crestere. In plus, ca urmare a perioadei de deflație pe care o traverseaza Romania, in principal datorita reducerii cotelor de TVA, angajații romani se bucura de o apreciere a puterii de cumparare, ceea ce ne asteptam sa se traduca intr-o crestere susținuta a consumului atat in 2015, cat si in 2016”, a declarat Mihaela Mitro (foto), Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, intr-un comunicat de presa.

Cea mai mare crestere salariala in 2015 a fost inregistrata in sectoarele farmaceutic si bunuri de larg consum (4,5% in fiecare caz). Similar anului trecut, cresteri salariale sub media pieței au fost calculate pentru sectoarele bancar (2%) si retail (3,7%).

„Spre deosebire de anii anteriori, in 2015 am remarcat cresteri salariale mai susținute in sectoarele direct influențate de evolutia consumului intern, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum, si chiar si retail comparativ cu anii anteriori. Singurul sector in care cresterile salariale sunt semnificativ mai mici comparativ cu tendinta generala a pietei ramane cel bancar, care se confrunta in continuare cu provocari interne ce tin de restructurari de portofolii, achizitii, cat si de influente macro-economice externe”, a explicat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Pe categorii de angajați, cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la nivelul muncitorilor (4,2%) si al personalului operațional (4,3%), in vreme ce salariile managementului de top au crescut intr-un ritm ceva mai redus (3,9%).

Pentru 2016, cresterea salariala bugetata in acest moment de companiile participante la studiul PayWell este de 3,9%, similar cu cea planificata si anul trecut pentru 2015.

„Angajatorii dau inca dovada de prudența in ceea ce priveste dinamica salariala, preferand sa bugeteze majorari salariale modeste. Experiența ultimilor ani a demonstrat ca aceste alocari bugetare sunt, de cele mai multe ori, ajustate pe parcursul anului in functie de performanta companiei, evolutia economiei si a segmentului de piata in care activeaza aceasta”, a precizat Horatiu Cocheci.

Prime pentru toti angajatii

In ceea ce priveste celelalte elemente ale pachetului de remunerare, studiul PayWell arata ca 38% dintre companiile din Romania ofera prime fixe tuturor angajatilor (prime independente de performanta angajatului sau a companiei) cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii (de exemplu, sarbatorile de iarna, Paste sau vacanta). Aceste prime sunt oferite fie sub forma unor sume fixe (care variaza intre 500 si 1500 de lei, in functie de angajator si industrie), fie sub forma unui anumit procent din salariul lunar (in cazul celui de al 13-lea salariu sau au primei de vacanta).

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat de companii, mai ales pentru angajatii din esaloanele de management. Nivelul bonusurilor de performanta depinde de categoria de personal si variaza de la unul la patru salarii lunare. Pentru ultimul an, companiile nu au raportat diferențe semnificative intre nivelul planificat si cel platit al bonusurilor legate de performanța.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, tichetele de masa, abonamentele la clinicile medicale private si activitatile de socializare (de exemplu, petreceri sau team building-uri organizate de companii) sunt cele mai frecvente beneficii utilizate, fiind in continuare oferite de mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu. Unul dintre motivele pentru care companiile acorda astfel de beneficii este faptul ca sunt usor cuantificabile in bani, iar valoarea lor este usor de perceput de catre angajați.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2015 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 112 de companii din sapte sectoare economice diferite (industria agro-chimica, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic si cel al productiei industriale).

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: