Management Stiri

Războiul „stelelor” pe piața muncii

13 aug. 2018 4 min

Războiul „stelelor” pe piața muncii

Reading Time: 4 minutedreamstime s 84365793

Pentru atragerea talentelor, angajatorii sunt dispuși să dea salarii mai mari cu până la 15%. 

Deși majoritatea companiilor din țară plănuiesc să recruteze – 71% dintre angajatori sunt în căutare de angajați permanenți, iar 47% au în plan să angajeze forță de muncă temporară – marea majoritate a angajatorilor (94%) se confruntă cu lipsa de calificare a candidaților, după cum arată rezultatele studiului Randstad HR Trends, România 2018. Lipsa experienței în industrie și a abilităților soft (comunicarea, munca în echipă și managementul echipelor) sunt cele mai frecvente bariere identificate de companii în procesul de căutare a candidaților potriviți. Tot studiul mai arată că recomandările venite din partea angajaților sunt cea mai eficientă sursă de identificare a talentelor, unii dintre aceștia fiind dispuși să aibă în vedere salarii cu până la 15% mai mari pentru atragerea talentelor. Conform studiului Randstad HR Trends, România 2018, companiile se pregătesc în acest an să le plătească salarii mai mari angajaților din vânzări, HR, IT, producție și marketing/communicare.

Mihaela.Maranca

 “Cu prima ediție a Randstad HR Trends în România, Randstad confirmă încă o dată angajamentul companiei de a fi deschizător de drumuri în modul în care se desfășoară afacerile în domeniul serviciilor de resurse umane. Numai demonstrând cel mai înalt nivel de înțelegere a nevoilor candidaților poți da dovadă, ca recrutor, de eficiență și profesionalism în soluțiile propuse angajatorilor”, spune Mihaela Maranca, director general Randstad România.

Atragerea talentelor: salariul și un program de lucru echilibrat, cele mai importante 

Un pachet salarial competitiv este considerat cel mai important factor în atragerea de talente de top, de către 74% dintre angajatorii chestionați. Este urmat îndeaproape de un bun echilibru între viața profesională și viața personală și un nivel ridicat de siguranță a locului de muncă. Elemente soft, precum un brand puternic de angajator și o misiune clară, cu un scop profund, sunt, de asemenea, apreciate ca fiind importante de peste 35% dintre respondenți.

Un pachet salarial necompetitiv este considerat principalul motiv pentru care companiile nu reușesc să atragă talentele potrivite. Acesta este urmat de un leadership slab și de lipsa oportunităților de dezvoltare a carierei în cadrul companiei.

Strategia privind capitalul uman: gestionarea așteptărilor privind salariul, o mare provocare

Barierele principale pe care le întâlnesc companiile în procesul de căutare a talentelor sunt lipsa de experiență în industrie, a abilităților soft și educaționale specifice, precum și experiența de lucru insuficientă. Aproape 53% dintre respondenți le oferă angajaților programe de formare, ca soluție la lipsa de calificare a acestora.

Majoritatea respondenților dispuși să mărească pachetul salarial pentru a atrage talente spun că sunt gata să ofere un salariu cu până la 15% mai mare. Companiile din IT&C sunt cele mai dispuse să facă acest lucru, urmate de companiile din B2B și producție. 34% dintre companii au planuri active de a angaja persoane sub 25 de ani și doar 28% dintre companii caută studenți. Este de așteptat ca numărul maxim de angajări în 2018 să aibă loc în departamentele de vânzări și producție.

Aproximativ 33% dintre respondenți afirmă că gestionarea așteptărilor privind pachetul de compensații și beneficii reprezintă una dintre principalele provocări ale resurselor umane, în acest an. Respondenții sunt dispuși să plătească mai mult pentru a păstra sau a atrage talente pentru departamentele de vânzări (18%), HR / formare / dezvoltare (16%), IT / tehnologie (15,4%), producție (13,5%) și marketing / comunicare (10,3%). 51% dintre respondenți declară că păstrarea performerilor de top este principala provocare a resurselor umane în 2018, urmată de creșterea performanței și a productivității (39%).

Recrutare: sunt căutați candidații capabili să se integreze în echipă

Angajatorii caută candidați capabili să se integreze în echipă, trăsătură esențială pentru 50,4%. Aproximativ 55% dintre respondenți consideră că găsirea unui candidat care se potrivește cu valorile și cultura companiei este importantă. În 2018, capacitatea de a se adapta la cerințele în schimbare ale afacerilor este considerată cea mai importantă abilitate a unui lider, urmată de abilități puternice de analiză și rezolvare a problemelor. Referințele angajaților reprezintă sursa cea mai eficientă de a găsi talente (56,6%), în timp ce interviurile față în față reprezintă cea mai obișnuită practică utilizată pentru recrutare.

Retenția talentelor: angajații pleacă pentru că primesc oferte mai bune

Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că rata fluctuației de personal în companiile lor este mai mare comparativ cu anul precedent. Aproximativ 55% dintre aceștia găsesc candidatul potrivit pentru o poziție permanentă într-un interval de timp cuprins între 1 – 3  luni, în timp ce doar 25% dintre respondenți își completează pozițiile permanente deschise în mai puțin de o lună.

Cele mai importante motive pentru schimbarea locului de muncă sunt ofertele mai bune (62,3%), mai multe oportunități de avansare în carieră în altă parte (34%) sau dorința de a urma o carieră diferită (31,6%).

Cei chestionați consideră că pachetul salarial competitiv și bonusurile sunt cele mai eficiente beneficii pe care o companie le poate oferi pentru a-și păstra talentele, urmate de dezvoltarea carierei. Beneficiile pe termen lung, cum ar fi planurile de pensii și asigurările de viață, sunt considerate mai puțin importante. În realitate, beneficiile oferite de majoritatea companiilor sunt bonusurile și bonurile de masă. Cursurile și salariul competitiv se clasează pe locul al treilea, respectiv al patrulea. 62,3% din angajatorii chestionați spun că salariile au crescut față de anul precedent și peste 20% dintre ei consideră că salariile oferite de ei sunt mai mari decât cele oferite de companiile concurente.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: