Finanțe Stiri

Relaxarea monetara, franata de politicile fiscale prociclice

18 nov. 2015 2 min

Relaxarea monetara, franata de politicile fiscale prociclice

Reading Time: 2 minute

Politicile prociclice al Ministrului de Finanțe au franat relaxarea monetara inceputa in toamna lui 2011. “BNR a scazut treptat dobanda de politica monetara, ajungand la 1,75%. Ne-am oprit in clipa in care Finantele au venit cu masurile lor de relaxare fiscala. Ne-am oprit si sa speram ca nu va fi nevoie sa ne intoarcem la dobanzi mai mari”, a declarat Adrian Vasilescu, consultant strategie BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Ce inseamna politica ciclica? Ploua cu galeata si un administrator are in fisa postului ca intre orele 6 si 7 seara sa ude gradina. Si el isi pune o gluga pe cap, da drumul la pompe, apa curge si el uda si si-a facut datoria. “Asta este politica prociclica. Ploaia curge din belsug si de la Finante, peste ploaia aceasta, mai maresti salarii, mai scazi TVA-ul si cresti consumul”, a explicat Adrian Vasilescu. Acesta a aratat ca daca politica fiscala da semne de relaxare nesustenabila, Banca Nationala este nevoita sa puna frâna ciclului de relaxare monetara inceput in toamna lui 2011.

“Din noiembrie 2011 si pana in vara acestui an, BNR a scazut treptat dobanda de politica monetara, ajungand acum la 1,75%. Ne-am oprit in clipa in care Finantele au venit cu masurile lor de relaxare fiscala. Ne-am oprit si sa speram ca nu va fi nevoie sa ne intoarcem la dobanzi mai mari”, a spus Adrian Vasilescu. Acesta a precizat ca Banca Nationala este oprita de lege sa acompanieze o politica fiscala gata sa produca, printr-un proces nesustenabil de relaxare, efecte economice si sociale amagitoare pe termen scurt, dar devastatoare pe termen lung.

“Numai certitudinea ca relaxarea fiscala are şanse sa fie sustenabila şi sa se indrepte catre pastrarea deficitului bugetar in limite echilibrate ar determina BNR sa decida continuarea relaxarii monetare”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Ultima taiere a dobanzii cheie a fost aplicata de BNR in luna mai, cand reducerea a fost de 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an.

 

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: