Companii

Responsabilitate diferita pentru asigurarea locuintelor in Europa Centrala si de Est

27 mart. 2013 3 min

Responsabilitate diferita pentru asigurarea locuintelor in Europa Centrala si de Est

Reading Time: 3 minute

Cetatenii Europei Centrale si de Est manifesta diverse grade de responsabilitate in ceea ce priveste asigurarea locuintei: in Ungaria, doua treimi dintre locuitori au asigurari de locuinta, in timp ce in Republica Ceha, Polonia, Slovenia si Romania, aproximativ jumatate sunt asigurati, iar in Serbia si Bulgaria, procentul celor care detin asigurari de locuinta este mai mic de 10%.

Pretul mediu al asigurarii de locuinte variaza intre 167 euro in Slovenia si 30 euro in Bulgaria.

Prima medie anuala de asigurare de locuinta variaza de la 30 euro in Bulgaria la peste 167 euro in Slovenia. Si gradul de acoperire la nivel de tara difera: in Ungaria, trei sferturi din populatie are asigurare de locuinta, in timp ce numai 7% din bulgari au astfel de asigurari. In Romania, 43% dintre romani au casele asigurate. In Europa Centrala si de Est exista mari variatii in ceea ce priveste asigurarile de locuinte.

Sumele asigurate variaza si ele in regiune, slovenii fiind cei mai ambitiosi in privinta sumei pentru care isi asigura locuinta, la peste 150.000 de euro, in timp ce croatii la doar 32.000 de euro, iar in Bulgaria, cifra se apropie de „numai” 23.500 euro. Informatiile provin din cel mai recent studiu al Generali PPF Holding (GPH), realizat pe baza datelor din portofoliile de asigurare de locuinta ale companiilor Generali din 9 tari ale Europei Centrale si de Est.

In regiune, exista variatii si la nivelul costului anual al asigurarii de locuinte in raport cu acoperirea oferita cetatenilor. In Ungaria, conform datelor din portofoliul companiei Generali, un locuitor plateste in medie 100 euro, iar locuintele sunt asigurate pentru aproximativ 74.000 euro. Locuitorii Ungariei sunt mai responsabili in privinta asigurarii de locuinte, trei sferturi din populatie fiind asigurata. Bulgarii se afla la cealalta extrema a spectrului, platind mai putin de 30 euro pe an pentru o asigurare de locuinta; cu toate acestea, doar 7% din locuitori sunt asigurati. Din acest motiv, nici suma asigurata nu este surprinzatoare, aceasta situandu-se in jurul valorii de 23.500 euro. Cifrele din Serbia, tara vecina, sunt similare (prima anuala de 40 euro), dar suma asigurata medie este mai mare decat in Bulgaria (40.000 euro) si oamenii sunt oarecum mai responsabili, aproximativ 10% din populatie fiind asigurata.

„In ultimul timp, valoarea daunelor pe asigurari de locuinta din regiunea noastra a crescut fie din cauza calamitatilor naturale, care sunt tot mai dese, fie din cauza faptului ca oamenii detin mai multe proprietati asigurate, ceea ce duce la cresterea costurilor cu despagubirile. Toate acestea influenteaza pretul asigurarii, dar nici macar cresterea preturilor nu ii determina pe oameni sa renunte la o abordare responsabila a asigurarilor: cu exceptia catorva tari, Ungaria si Romania, in toata regiunea se inregistreaza o crestere a numarului de locuinte asigurate” a subliniat Jiri Strelicky, Directorul Centrului de Competente Produse din Generali PPF Holding.
Slovenii platesc cel mai mult pe o asigurare de locuinta: 167 de euro in medie pe an, urmati de cehi cu 112 euro, unguri (100 de euro), croati (92 de euro) si romani (69 de euro).

Raportat la intreaga regiune ECE, procentul locuintelor asigurate de Generali este in crestere, cu exceptia Ungariei, care a stagnat din cauza gradului deja mare de penetrare a asigurarilor de locuinte la nivelul populatiei, precum si a Romaniei care, dupa cresterea puternica din 2011, a inregistrat o scadere in 2012, datorita fenomenului renuntarii populatiei la reinnoirea politelor de asigurare. Rata de crestere variaza de la o tara la alta: Bulgaria a inregistrat o crestere de aproximativ 25% (media pe ultimii trei ani), in Slovacia, procentul dintre 2011 si 2012 a fost de practic 33,8%.

O sectiune interesanta a studiului arata ca, in unele tari, asigurarea cladirii sau a bunurilor este, de fapt, obligatorie prin lege. In Polonia, se precizeaza ca asigurarea cladirilor agricole este obligatorie. Pe de alta parte, in Romania este obligatorie asigurarea cladirii impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren. Tocmai de aceea, faptul ca numai aproximativ 43% din locuintele romanesti sunt asigurate este un fenoment interesant. Motivul principal al acestei situatii este neaplicarea sanctiunilor pentru lipsa asigurarii, drept pentru care, locatarii care initial aveau asigurare, nu si-au mai reinnoit contractele. Autoritatile romanesti cauta solutii pentru rezolvarea acestei situatii si pentru a creste gradul de acoperire prin asigurare a locuintelor romanilor. In alte tari, asigurarea cladirii sau a bunurilor nu este obligatorie prin lege, insa bancile au nevoie de ea atunci cand negociaza credite ipotecare sau credite pentru locuinte.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: