CSR Stiri

Restante la recuperarea energiei din deseuri

30 ian. 2015 < 1 min

Restante la recuperarea energiei din deseuri

Reading Time: < 1 minut

Incinerarea deseurilor reprezinta o practica larg intalnita in tarile dezvoltate, folosite de mai multe municipalitati pentru a produce electricitate, apa calda sau pentru incalzirea cladirilor. Nu este insa o practica frecventa si in Romania unde se incinereaza, in medie, 1,5 milioane tone de deseuri cu scopul de a recupera energie.

1,5 milioane de tone inseamna 75 de kilograme pe cap de locuitor, de peste 2 ori si jumatate mai putin decat media UE-28, care se situeaza la 195 kilograme pe cap de locuitor, potrivit unui raport privind gestionarea deseurilor municipale in Romania, publicat in cadrul campaniei “Generation Awake”, de catre Agentia Europeana de Mediu.

Unul dintre principalele motive pentru care reciclarea deseurilor municipale continua sa inregistreze o rata scazuta este nevoia de investitii importante in infrastructura. Standardele de mediu ale Uniunii Europene presupun valori limita pentru emisiile provenite de la instalatiile de incinerare si co-incinerare si, de asemenea, impun praguri de eficienta energetica.

Potrivit legislatiei europene, autoritatile locale trebuie sa asigure populatiei colectarea selectiva cel putin a hartiei, metalelor, plasticului si sticlei, iar pana in 2020 trebuie atinsa tinta de 50% din pregatirile pentru reutilizare si reciclare.

Politiciile Uniunii urmaresc reciclarea si recuperarea cat mai buna a deseurilor, astfel incat acestea sa reprezinte o materie prima pentru producerea de noi produse.

Romania se afla in acest moment pe locul al saselea in functie de deseurile produse pe cap de locuitor in UE, fiind surclasata de Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia si Suedia.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: