fbpx
Finanțe Stiri

Restructurarea datoriilor Greciei, analizata daca se respecta acordul1 min

20/07/2015 < 1 min read

author:

Restructurarea datoriilor Greciei, analizata daca se respecta acordul1 min

Reading Time: < 1 minut

Zona euro va analiza o restructurare limitata a datoriilor Greciei, daca Atena va respecta termenii celui de-al treilea program de sustinere financiara, a declarat cancelarul german Angela Merkel (foto), care a insistat ca apartenenta statului elen la euro exclude taierea directa a acestora.

Liderii zonei euro vor lua in considerare prelungirea maturitatilor şi reducerea dobanzilor obligatiunilor elene numai dupa o prima evaluare a respectarii de catre Grecia a angajamentelor pentru mai multa austeritate şi reformare a pietei muncii, „nu acum, ci atunci”, a spus liderul german, relateaza Bloomberg.
„Dorinta Greciei de a ramane in zona euro exlude un haircut clasic, respectiv ştergerea a 30%-40% din datorii, intrucat incalca legislatia europeana”, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat duminica la televiziunea germana ARD.

Cancelarul german a adaugat ca ceea ce conteaza este rezultatul acestor negocieri care au durat atat de mult timp.
„Imaginati-va doar ca cu orice alta tara care are datorii mai mari ca ale Greciei, am intra intr-o situatie fara speranta”, a spus Merkel, citata de Mediafax.

Merkel a aparat şi pozitia ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, care a propus in timpul negocierilor suspendarea din zona euro a Greciei pentru o perioada de cinci ani. „Propunerea a avut rolul sa evite o situatie catastrofala”, a explicat cancelarul.

Merkel a minimizat pe de alta parte dezacordurile existente intre ea şi Schaeuble, confirmate de ministrul de Finante cu o zi in urma.
Schaeuble a spus ca va demisiona daca va ajunge la concluzia sa nu mai are un cuvant de spus in Guvern, dar Merkel a spus ca nu a primit o astfel de solicitare şi ca nu intentioneaza sa continue aceasta discutie, pentru ca „sunt lucruri de facut”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *